• Image 1
    Image 2
    Image 3
    Image 4
    Image 5
    Image 6

Történetek és cikkek

Újjáépítés újrahasznosított fából Dél-Afrika legsúlyosabb erdőtüze után

2018. október 3.

Újjáépítés újrahasznosított fából Dél-Afrika legsúlyosabb erdőtüze után

2017 júniusában egy rendkívül száraz nyár következtében tűz ütött ki a dél-afrikai Knysna település mellett és gyorsan továbbterjedt. A tűz következtében hét ember életét vesztette, és több mint ezer ház és vállalkozás semmisült meg, legalább 10.000 ember maradt élőhely nélkül.

Daniel Hennessey, a Knysa településen lévő Timber Village bútorgyár tulajdonosa szintén érintve volt a tűzvésszel.




„A tűz június 6-án délelőtt 10 körül ütött ki, és délután 4-ig tartott” – emlékszik vissza Daniel. „Erős szél fújt. A tűz az előző nap korai óráiban ütött ki, és úgy gondoltuk nem lesz bajunk, mert egy folyó választott el bennünket a tűztől. A tűz azonban átlépte a folyót és az egész környék lángba borult.”

Knysna és a környéke a gazdag faanyag készletéről ismert, valamint a híres Tsitsikama erdőről, amely a világörökség része. Kereskedelmi fenyőerdőkkel van körülvéve ez a déli rész, ahol Knysna és Plettenberg található.

A nagymennyiségű gyorsan égő fa és a 90km/órát meghaladó erős szél miatt a tűz rekord sebességgel terjedt. „Több mint 2000 fok volt” – mondja Daniel. „Még az autóm üvege is megolvadt.”




A tűzvész Knysna települését reménytelenné tette, viszont Daniel és a csapata nem adta fel a reményt. A következő reggel a Timber Village nekilátott, hogy eltakarítsa a tűz által okozott károkat és törmeléket.

A Timber Village pár hét múlva már el is kezdte az újjáépítést. Daniel és lelkes csapata, valamint az egész közösség nekilátott, hogy egy vadonatúj LT20B fűrészgéppel újra életet leheljenek a vállalkozásukba és a településükbe.



„A projekt célja, hogy segítsen a közösségnek rönköket fűrészelni, amelyekből újra lehet építeni az otthonaikat,” – magyarázza Daniel. „Ez egy közösségi projekt, amelyben tanítjuk az embereket, és igyekszünk lelket önteni beléjük.”

A legelső fűrészgép, amelyet a Wood-Mizer Africa adott el Knysna településre került évekkel ezelőtt. A Wood-Mizer és a Knysna települése közötti közeli kapcsolat lehetővé tette a Wood-Mizer Africa részére, hogy csatlakozzon a tűzvész utáni helyreállítási munkálatokhoz.


Daniel elmagyarázza, hogy a Wood-Mizer gépet jelenleg az infrastruktúra helyreállításához használják a közösségben. A munkálatok elvégzése után a fűrészgép a Knysna Timber Village-be fog kerülni, ami egy fafelgozó és képzési mikró vállalkozás. A projekt során a Timber Village új reményt adni a özösség minden egyes tagja számára.

Etienne Nagel, a Wood-Mizer Africa képviselője minden támogatást megad Daniel részére a Timber Village projekthez. „Célunk, hogy jobbá tegyük az emberek életét Afrikában, és változást hozzunk létre valamilyen szinten”- mondja. „Úgy gondoljuk, hogy a cégünk küldetése nem pusztán fűrészgépek gyártása, hanem az, hogy mérhető változást hozzunk létre az emberek életében”.

A Wood-Mizer Dél-Afrikában, különböző jótékonysági szervezetekkel együtt ételt, vizet, elsősegély-nyújtási eszközöket és az idejét adományozta ahhoz, hogy a közösség tagjai újraépítsék az életüket. Egy katasztrófával sújtott terület újra a remény helye lett.



Name:
Email:
Subject:
Message:
x

Hírszoba

Közösségi média

HÍRLEVÉL

Newsletter

Ha tetszett Önnek ez a cikk, ne maradjon le a következő cikkekről sem! Iratkozzon fel a havi értesítőnkre és a cikkeinkre, amelyet a postafiókjába kézbesítünk.

Feliratkozás