An error has occurred. An error has occurred.
 • Image 1
  Image 2
  Image 3
  Image 4
  Image 5
  Image 6

Történetek és cikkek

A jégkockáktól a jégszállodákig

2019. március 14.

A jégkockáktól a jégszállodákig

A fűrészek nem csak fát fűrészelnek, a DesignIce-nél egy Wood-Mizer LT15 fűrészgép egész évben -5 fokos hőmérsékleten fűrészel jeget.

A hideg telek és a sok tó 150 évvel ezelőtt Európa jégtömb beszállítójává tette Norvégiát. Bár a modern hűtés csökkentette a jégblokkok iránti keresletet, a jégvágási iparág még mindig életben van specializálódottabb alkalmazásokban.

Thomas Orderud, a DesignIce tulajdonosa és üzemeltetője, mintegy 15 évvel ezelőtt kezdte meg a jég előállítását egy délkelet-norvég helyi tóból. Ma Thomas „mindent elő tud állítani a jégkockáktól kezdve a jégszállodákig” mindezt a fagyos 400 négyzetméteres műhelyéből. Még télen is állandó, -5°C-os hőmérsékletet tart fent, így az 500-600 tonnányi jégtömb stabilan fagyasztva marad.
„Rengeteg őrült dolog elkészítésére kértek meg minket”

Thomas egy Wood-Mizer LT15 fűrészgéppel, egy Kuka CNC robottal, traktorral, targoncával és rengeteg láncfűrésszel fel van készülve rá, hogy bármit elkészítsen, amire az ügyfelei vágynak. És az ügyfelei igazán egyedi kérésekkel állnak elő.

Thomas rendszeresen épít jéghoteleket, céges rendezvények számára jégtárgyakat, és nagy jégszobrokat ünnepségekre és akár filmekhez is. Gyártott már autó szobrokat, céglogókat, és használható söröskorsót is jégből.

Egyszer átalakította a műhelyét egy téli csodaországgá egy japán divatcég számára, amely TV-reklámot készített téli ruházat számára.

Még Hollywood-nak is szüksége van jégre. Thomas készítette az összes hóembert és egy jég szobrot a The Snowman című filmhez, amelyben a főszerepet Michael Fassbender játszotta, a filmet Norvégiában forgatták és 2017-ben adták ki.

A jég betakarítása
„Cégünk közel 100% -ban természetes jeget használ” - mondja Thomas. „A természetes és mesterséges jég közötti különbség az, hogy valóban láthatjuk, hogy az természetes - vannak benne buborékok, különleges repedések és árnyékok. Különösen akkor, ha a jégre rávilágítunk, akkor látványosabb. A benne lévő élet teszi egyedülállóvá.”

Egy átlagos tél alatt Thomas az összes jégét egy közeli tóból takarítja be, és minden szükséges engedéllyel rendelkezik ehhez az önkormányzattól. A jeget egy traktorra szerelt fűrésszel és láncfűrészek segítségével takarítja be.
Minden jégtömb 1 méter széles és 2 méter hosszú. Több száz ilyen blokkot tárol a hűtött műhelyében, hogy felhasználhassa azokat a különböző projektekhez.

A jégblokktól a jégművészetig
Miután Thomas az ügyféllel együtt megtervez egy projektet, Thomas először elfűrészeli a jégtömbjeit nagyjából a szükséges méretre egy Wood-Mizer LT15 fűrészgéppel, amelyet átalakított kifejezetten a jégvágásra. A munkaasztalnál a sínekhez rögzített egy lemezt, hogy könnyen fel és le lehessen csúsztatni a jégtömböket.

Mivel a műhely hőmérséklete mindig -5°C, a szalagokat és a szíjakat a fagypont felett kell tartani, hogy elkerüljük a jég felhalmozódását, ezért Thomas felszerelt két kis fűtőtestet a fűrészfejre.

Thomas szerint a jég fűrészelése nem bonyolult. „Amíg a szalag éles, a Wood-Mizer megfelel a jég vágására.”  Egy teljes munkanap alatt Thomas naponta kétszer cserél szalagot.

A fűrészgép Thomas-szal megy olyan esetben, amikor a helyszínen kell fűrészelni. „Több projekt esetében is a sarkkör fölé vittem a gépet különböző projektekhez.”

„Amikor problémám van a Wood-Mizer fűrészgépemmel, csak felhívom a Wood-Mizer irodát, és telefonon keresztül segítenek, és másnapra megkapom az alkatrészeket. Megbízható szállítók.”

A fűrészelés után a jégtömböket Thomas a Kuka CNC robotjával műveli meg, amellyel bármilyen tárgyat be tud olvasni és el tudja készíteni annak 100% -os másolatát jégből.
Jégszállítás az év bármelyik időszakában
„Sok ügyfél nem kéri a szolgáltatásainkat a nyári időszakban, mert nem tudják elhinni, hogy a nyár folyamán is lehetséges a jég használata. De ez nem így van. Ha van egy 1 köbméteres jégtömbünk, és árnyékba tesszük 30 fokos melegben, minden felület csak kb. 6 cm-t olvad, így valójában nagyon hosszú ideig tart.”

„Hívjon minket, és nyáron és télen is tudunk jeget szállítani. Az emberek figyelmét rendkívül felkelti, amikor jeget látnak nyáron, mert soha nem gondolják, hogy nyáron jeget fognak látni.”Name:
Email:
Subject:
Message:
x

Hírszoba

Közösségi média

HÍRLEVÉL

Newsletter

Ha tetszett Önnek ez a cikk, ne maradjon le a következő cikkekről sem! Iratkozzon fel a havi értesítőnkre és a cikkeinkre, amelyet a postafiókjába kézbesítünk.

Feliratkozás