• Image 1
    Image 2
    Image 3
    Image 4
    Image 5
    Image 6

Történetek és cikkek

2018. augusztus 13.

A Sötét Asszony, Madonna meglátogatása Szlovéniában

A Wood-Mizer fűrészgépek a világ legszokatlanabb helyein találhatók meg, például egy hegy csúcsán, a római katolikus egyház egy nagyra becsült szent helyén.

Senki sem tudja pontosan, hogy a középkorban a katolikus ikonfestők miért ábrázolták Szűz Máriát sötét arccal. A modern kutatók különböző feltevésekkel állnak elő, de ezek a vélemények több kérdést vetnek fel, mint amennyit megválaszolnak. Európában körülbelül 500 ilyen festmény van, ahol a Sötét Madonna a királyi trónon ül, vagy az ölében tartja a csecsemő Jézust. Az ilyen képek közül néhány csodálatosnak számít.

A szlovén Alpok tetején a Szent Anna templom már több mint 700 éve áll. A templom építése előtt a Fekete Madonna szobrászati ikonja zarándokokat hozott az Ibériai félszigetről a tengerszint feletti több mint 1.220 méteres magasságba. A hosszú út után a zarándokok úgy döntöttek, hogy az ikon maradjon, és egy 14. századi templom és harangtorony épült az ikon körül.

A Szent Anna templom őrzője JožePotocnik, akinek a háza a templom mellett van. A fia, Vinko, egy sikeres üzletember, aki a közeli Ravne na Koroškem városában él.

„Hétvégenként meglátogatom édesapámat, hogy segítsek neki a munkálatokban” - mondja Vinko. „Mindent megteszünk azért, hogy a templomot rendben tartsuk, de az időjárás miatt időnként javításra szorul a templom.”

Vinko fűrészárut rendelt, de rájött, hogy különböző méretű faanyagokra lesz szüksége a javításhoz. „Egy rakás deszkánk volt, amelyek közül minden egyes deszka mérete eltért a másikétól - és ez nem volt jó” - magyarázta Vinko.

2011-ben Vinko vásárolt egy Wood-Mizer LT15-ös fűrészgépet. „A mérete miatt választottam az LT15-öt” - mondja Vinko. „Sok látogatónk van, és nem szeretnénk, ha a látogatók látnák a gépeinket és a szerszámainkat. Mindennek tisztának és rendezettnek kell lennie. Az LT15 elég kicsi ahhoz, hogy elférjen a fészerben.

„A Wood-Mizer LT15 megfizethető ára is lenyűgözött minket” - folytatja Vinko. „Ravne na Koroškem városában ezen kívül van egy hely, ahol meg tuják élezni a szalagokat”.

Vinko havonta egyszer dolgozik a fűrészgéppel, és legfeljebb három órát fűrészel vele. Először kis munkákkal kezdte, mint például deszkák fűrészelése a kerítéshez, majd nagyobb munkákkal folytatta, bútorokat gyártott, és létrehozott egy kis házat a templomon kívül.

Vinko az édesapja házának fából készült tetejét is fel tudta újítani, éppúgy, mint a fészerét.

A templom készen áll rá, hogy kiállja a békés időszakokat időnként megzavaró viharokat. A templom az imádság és a meditáció helyszíne, ahol a látogatók gondjai és aggodalmai megszűnnek.

Koprivna, a St. Anne-hez legközelebbi falu, a hegy lábánál fekszik, és a faluban minden nap van mise. Azonban havonta egyszer, vagy az egyházi ünnepek alatt megszólal a Szent Anna templom, azaz a Szűz Mária anyja templom harangja, a hívek pedig elkezdik a gyaloglást fel a hegyre a Sötét Madonna asszony templomhoz, amely 7 km-re van Koprivna falutól.

Amikor véget ér az Istentisztelet, a falu lakói visszatérnek az otthonaikba, és hálásak Mária asszony vendégszeretetéért, valamint azokért a személyekért, akik áldozatot hoznak a közös jóért és a Szent Anna templomért, amelyhez oly közel áll a zarándokok szíve.

Name:
Email:
Subject:
Message:
x

Hírszoba

Közösségi média

HÍRLEVÉL

Newsletter

Ha tetszett Önnek ez a cikk, ne maradjon le a következő cikkekről sem! Iratkozzon fel a havi értesítőnkre és a cikkeinkre, amelyet a postafiókjába kézbesítünk.

Feliratkozás