• Image 1
    Image 2
    Image 3
    Image 4
    Image 5
    Image 6

Történetek és cikkek

2018. június 1.

Egy érdekes projekt Finnországból: nagy fából készült szauna egy szigeten Helsinkiben

A Wood-Mizer meghosszabbított munkapaddal szerelt fűrészgépének köszönhetően a finn fafeldolgozó cég megrendelést kapott egy nagy, fából készült szauna építésére a Suomenlinna szigeten és egy befektetési díjat is elnyert.

A Hirsityö cég faipari tevékenységet folytat Közép-Finnországban. A tulajdonosok, Martti, Ilkka és Johannes Heikkilä az apjuk, Erkki nyomdokában járnak, aki 1995-ben alapította a céget. A fafeldolgozó üzletük gyors ütemben növekszik, 2016-ban megnégyszerezte a forgalmát. Szerte az országban vannak ügyfeleik, és minden egyes projektet személyre szabottan méreteznek, legyen szó nyári házakról, házakról, istállókról vagy bármi másról. A közelmúltban Hirsityö Heikkilä belevágott az eddigi legnagyobb és legigényesebb projektjébe - egy közel 200 négyzetméteres szauna részére kell faanyagot gyártani, majd össze kell szerelni.

A szauna Suomenlinna szigetén épült és mára a nyilvános szauna fürdő trendnek az egyik legfontosabb eleme Helsinkiben. Az új szauna fő tervezője Anssi Lassila, aki nemzeti és nemzetközi szinten is több díjat nyert el. A tervében a szaunaház két külön helyiségből áll: egy a férfiaknak és egy a nőknek, és mindegyik helyiség mintegy 20 fő befogadására képes. A mosó helyiségek az alsó szinten kaptak helyet, a szauna pedig a felső szinten van gyönyörű kilátással a tengerre.
    
2015 őszén Johannes Heikkilä árajánlatot adott erre az érdekes projektre. Néhány nappal később Hirsityö Heikkilä-t választották ki a Suomenlinna szauna keretének szállítójaként. A munkát azzal kezdték, hogy kiválasztották a tökéletes fákat. Összesen 166 köbméter fát vásároltak, a leghosszabb gerendák pedig 10 méteresek voltak. 180 mm-es bevágásokat ejtettek, majd a faanyag egy helyi szárítóba került, ahol egy hónapig volt. A tényleges építési munkálatokat egy replika alappal kezdték a végső alapokhoz (20 x 8,5 m). Később, 2016 márciusában elkezdődött a keret gerendák és sarokcsuklók tényleges kialakítása. Májusra elkészült a teljes szauna. A belső falak 220 m2-en kézzel faragottak. Ezt követően a rönköket megjelölték és elszállították Suomenlinna szigetére. Ezután került sor a végleges összeszerelésre, a nyílások kivágására, és sok más munkára a szigeten.

Hirsityö Heikkilä a Wood-Mizer LT40ME15SAH3 fűrészgéppel és a 7,2 m-es munkaasztal meghosszabbítással gond nélkül tudta elfűrészelni a hatalmas rönköket, amelyek a Suomenlinna szauna projekthez kellettek. Hagyományos körfűrésszel a projektet nem lehetett volna kivitelezni.
    
„Szalagfűrész használatával jó minőségben tudunk fűrészelni, és akár 1 méter átmérőjű és 14 m hosszú faanyagot is el tudunk fűrészelni” - magyarázza Johannes. „A saját fűrészgép megkönnyíti a munkánkat, amellyel fel tudjuk dolgozni a nyersanyagot a projektjeinkhez."
    
Mindenképpen szükségünk volt egy szalagfűrészre a szauna projekthez, mert a helyi vidékfejlesztési program keretében Hirsityö Heikkilä támogatást kapott a gép beszerzéséhez.

„A finanszírozás megkönnyíti a befektetési döntéseket a vállalkozó számára” - mondja Johannes. „A vidékfejlesztési programot már többször igénybe vettük az üzletünk növeléséhez.”
    
Johannes és testvérei továbbra is kihívásokkal teli projekteket visznek véghez, és lélegzetelállító faipari alkotásokat hoznak létre a közösségük számára.

Name:
Email:
Subject:
Message:
x

Hírszoba

Közösségi média

HÍRLEVÉL

Newsletter

Ha tetszett Önnek ez a cikk, ne maradjon le a következő cikkekről sem! Iratkozzon fel a havi értesítőnkre és a cikkeinkre, amelyet a postafiókjába kézbesítünk.

Feliratkozás