• Image 1
    Image 2
    Image 3
    Image 4
    Image 5
    Image 6

Történetek és cikkek

A fa padló készítési hobbiból egy fűrészgép segítségével nyereséges kisvállalkozás alakítható ki

2017. június 10.

A fa padló készítési hobbiból egy fűrészgép segítségével nyereséges kisvállalkozás alakítható ki

Nils Ohlin egy svéd figura, aki elmondja, hogy milyen tervei vannak arra, hogy a rutin irodai papírmunkát egyedi fa padlók kreatív gyártásává változtassa.

Projektmenedzserként dolgozok egy építkezésen, és ez többnyire papírmunkát jelent. Számomra nagyon megnyugtató, amikor hazaérek, és valamilyen kézi munkát végezhetek. A célom, hogy a teljes munkaidőben dolgozzak itthonról, és ezt pár éven belül el szeretném érni. Hobbiként indult, de ma már ez több mint hobbi!

A termelésem nagyon kis mennyiségű, és hogy is mondjam, nagyon egyedi. Az ötlet nemcsak az egyedileg megrendelt padlózat gyártása. A termék előállítása nagyon sok munkát igényel, és a cél az, hogy több generációt kiszolgáljon. A tipikus ügyfelem egyedülálló terméket akar - olyat, ami senki másnak nincs.

Néhány ügyfél saját maga adja a faanyagot is. Egyes gazdaságoknak ugyanaz a család a tulajdonosa már több száz éve. Úgyhogy egy ott nőtt fából lehet padlót készíteni a saját lakásba.

Az elmúlt 5 évben az üzlet fejlesztésével foglalkoztam. Szerintem az ötletben az a legérdekesebb, hogy mindent én magam meg tudok csinálni, a fa erdőben történő kivágásától kezdve a hazaszállításig, a fűrészelésig, szárításig, egészen a késztermék előállításáig.

Számomra az egész folyamat fontos a nyersanyag késztermékké alakítása során. Sok különböző feladat kapcsolódik ehhez, és sok mindent kell tudni a különböző gépekről, hogy kézben lehessen tartani az egész folyamatot.

A saját földemen sok tölgyfa van. Fogom a saját harvesteremet, megyek és kivágom a fát, feldarabolom és legallyazom. Majd hazaviszem, és lefűrészelem. A rönk felvágása után sok hagyományos munkát kell elvégezni, ki kell választani a darabokat, és stócolni kell őket a szárítás előtt.

Van egy kis szén-dioxid kibocsátás is, amiről napjainkban sokat beszélnek. Az épületeimet a fűrészelésből visszamaradt hulladékokkal fűtöm, és a kemencét is ezzel fűtöm fel. Ez nagyon jó a szén-dioxid kióbocsátást figyelembe véve.

A munka során sok életet viszek a fába, mert az a célom, hogy a végterméknek is sok élete legyen. Így egy kicsit nehezebb feldolgozni az anyagot, mivel az anyagban így nagyobb a feszültség és többet is mozog a fa belseje. A legnagyobb titok az, hogy együtt kell működni a fa természetes tulajdonságaival. A folyamatokat a fa tulajdonságaihoz kell illeszteni.

A munka legnehezebb része, hogy minden vágást nagyon pontosan kell elvégezni a méretet illetően. Ha nem, akkor nem lehet a padlót lefektetni. A fa egy élő anyag, és nem hiszem, hogy valaha is sikerült volna két pontosan ugyanolyan padlót létrehozni.

Az [LT40] fűrészgéppel nagy méreteket lehet fűrészelni, ami fontos számomra. A Wood-Mizer egyszerű, stabil funkciókkal rendelkezik. Jól átgondolt kialakítás, hogy az ember egyedül is dolgozhasson.

A korábbi fűrészgépemet 1990-ben gyártották. Azóta sokat fejlődtek a fűrészgépek kialakításai, és a nemrég megvásárolt, új LT40 annyira profi, hogy ha teljes munkaidőben dolgozok vele, akkor el tudom tartani magam csak a fa fűrészelésével.

Mindenképpen ajánlani tudom, nagyon örülök a fűrészgépnek és az összes funkciójának.

A fa levegővel történő szárítása úgy tíz hétig tart. Aztán a kemencében szárítjuk tovább kb. 4,5%-ra. Az utolsó héten ismét vizet adunk hozzá, hogy a nedvesség tartalma kivétel előtt 8,5% legyen. Ez stabilabbá teszi az anyagot.

Nagy öröm látni a készterméket, és tudni, hogy az az én kezem munkája. A teljesség érzete és a csodálatos tölgy padlók látvány szívmelengető érzéssel tölt fel.

Szerző: Nils Ohlin, Svédország

Name:
Email:
Subject:
Message:
x

Hírszoba


    Hírek

  Cikkek 


Online kapcsolat

  

 

HÍRLEVÉL

Newsletter

Ha tetszett Önnek ez a cikk, ne maradjon le a következő cikkekről sem! Iratkozzon fel a havi értesítőnkre és a cikkeinkre, amelyet a postafiókjába kézbesítünk.

Feliratkozás