• Image 1
    Image 2
    Image 3
    Image 4
    Image 5
    Image 6

Történetek és cikkek

2017. július 24.

Egy amerikai családi tulajdonban lévő raklapgyár innovatív Wood-Mizer WM4000 ipari fűrészgéppel lett felújítva

Az Indiana államban lévő Coomer & Sons fűrészüzem már közel 40 éve gyárt raklapokat, egy garázsban működő műhelyből nőtte ki magát ipari méretű üzemmé és ma már raklapok ezreit gyártja naponta. A családi tulajdonban lévő cég különféle gyártási berendezésekkel dolgozott az évek során, de ma három Wood-Mizer WM4000 ipari keskeny fűrészjáratú gépet használnak, valamint két többfejes vízszintes hosszantvágó fűrészt a rönkök elsődleges és másodlagos hasításához a raklap elemek gyártásához. A Coomer & Sons a gazdasági nehézségek és egy sajnálatos tragédia ellenére mindig is sikeres tudott maradni, ami a stabil üzleti modell kidolgozásának köszönhető, valamint annak, hogy odafigyelnek a munkavállalókra és kiváló szolgáltatást nyújtanak.

Történet és növekedés
A Coomer & Sons fűrészüzemet Charles Coomer alapította 1978-ban, ami családi vállalkozásként indult egy frankforti, Indiana államban lévő garázsban, négy alkalmazottal, ahol naponta mintegy 75 db raklapot gyártottak kézzel. A 1980-as és 90-es években a Coomer & Sons gyors növekedésnek indult, nagyobb épületekbe költözött automatizált gyártási berendezéseket üzemeltek be, hogy lépést tartsanak a termékeik iránti kereslettel. Ebben a növekedési időszakban a cég szoros munkakapcsolatot fejlesztett ki a Wood-Mizer vállalattal, amelynek a központja Indianapolisban volt mindössze 60 kilométerre Frankforttól. A Coomer család már több évtizede használ Wood-Mizer fűrészgépeket, a cég az első többfejes hosszantvágó fűrészét a ’90-es évek elején szerezte be. A Coomer & Sons értékes partnerévé vált az Indiana állambeli fűrészgép gyártónak és részt vett a gyár prototípus gépeinek és szalagjainak a tesztelésében.

Charles Coomer, az alapító 2007-ben bekövetkező halála után a családi vállalkozás gazdát cserélt. A 2000-es évek végén bekövetkező gazdasági nehézségek előtt Charles fia, Jeff, megvásárolta a céget és a cég elnöke lett. Ezekben kedvezőtlen üzleti időkben a Coomer & Sons nyereséges tudott maradni azzal, hogy használt raklapokat értékesített olyan vállalatoknak, amelyek pénzt próbáltak megtakarítani, ahol csak tudtak. „Amikor a gazdaság rossz volt, elkezdtük a használt raklapok értékesítését és egy év leforgása alatt ez vált a fő üzleti tevékenységünkké, évente másfél millió darabot adtunk el” - mondta az elnök, Jeff Coomer. „Rendkívüli ütemben növekedtünk, mert akkoriban mindenki használt raklapot akart venni új helyett, hogy pénzt takarítson meg”. A Coomer & Sons az üzlete diverzifikálásával egy sikeres modellt fejlesztett ki, új és használt raklapokat kínálva különböző globális ügyfelek részére, amelyek járműipari szűrőket, műanyagokat, újrahasznosítható anyagokat, gumiabroncsokat és más termékeket szállítottak. Az egyes ügyfelek piaci ciklusainak a kombinálásával állandó kereslet alakítható ki, így el lehet kerülni azt, hogy a termelésben nagy rések álljanak be. Az új és használt raklapok mellett a Coomer & Sons ma már speciális, hőkezelt raklapokat is gyárt a nemzetközi szállításhoz, és a raklap gyártást kiegészíti az olyan melléktermékekkel, mint a lehulló rönk végekből készülő talajtakaró és tűzifa.

A családi vállalkozás sikere 2014 júniusáig folytatódott, amikor is a Coomer & Sons vállalat épületei és gépei egy tragikus tűz miatt szó szerint porig égtek. Bár senki sem sérült meg, az üzleti jelentős veszteségeket könyvelt el. A tűz idejében a cég egy körfűrészgépet és két régebbi típusú Wood-Mizer ipari fűrészgépet használt a raklapok gyártásához. Ez a megoldás hatékony volt napi 1500 raklap legyártásához, de Jeff tudta, hogy még van mit javítani. Szerencsére Jeff vásárolt egy épületet hat hónappal korábban, és úgy döntött, hogy elkezdi újjáépíteni a családi vállalkozást az új helyen. Az év hátralevő részében a Coomer & Sons beüzemelt három Wood-Mizer WM4000 ipari fűrészgépet, zöld láncot, szállítószalagokat, és egy HR1000-es ipari fűrészgépet, hogy a termelés újrainduljon. „Úgy döntöttünk, hogy lecseréljük a körfűrészt, ami szerintem egy nagyon bölcs választás volt, mert most, hogy három [WM4000] gépünk van már két éve, látjuk az eredményeket - kevesebb a hulladék, kevesebb a fűrészpor és végső soron több a profit” - mondta Jeff. Ma a Coomer & Sons naponta mintegy 42 köbméter tölgy, kőris, juhar, platán, ostorfa és nyárfa faanyagot dolgoz fel a napi több mint 3000 raklap legyártásához - ez a duplája annak, amit korábban gyártottak a korábbi körfűrésszel és a régi fűrészgépekkel. A cég továbbra is bővíti a tevékenységét, az év hátralévő részében egy Wood-Mizer WM1000 ipari fűrészgéppel tervezik bővíteni a gépparkjukat. A WM1000 lehetővé teszi majd a Coomer & Sons vállalatnak, hogy nagy rönköket hasítsanak, akár 170 cm átmérőig.

Raklap gyártás
Először is a rönköket háncsolják, majd átviszik őket a fő épületbe feldolgozásra. Ezután a rönkök keresztülmennek a három WM4000 ipari fűrészgép egyikén az elsődleges hasításhoz, majd a szállítószalagra kerülnek, amely a zöld lánchoz viszi őket. Ezután a deszkák szélezésre kerülnek, majd méretre vágják őket a keresztvágó fűrészekkel. A deszkák ezután keresztülmennek a két többfejes hosszantvágó fűrész egyikén, és lefűrészelésre kerülnek a talpak és keresztlécek, ezután pedig készre szerelik a raklapokat. A kész raklapokat vagy még aznap elszállítják, vagy a több mint 8000 négyzetméteres raktárba teszik.

Az első számú fűrészmester Troy Shimmel, aki az elmúlt 15 évben a Coomer & Sons cégnél dolgozik, és azt mondja, hogy a WM4000-el egyszerűen „öröm dolgozni”. Troy azt mondja, hogy a régebbi típusú Wood-Mizer fűrészgéppel összehasonlítva a WM4000 sokkal gyorsabban fűrészeli a rönköket, és jobban lehet kezelni vele a rönköket. „Nagyobb rönköket tudok fűrészelni vele, és a rönkfordító dupla fordítóval van felszerelve” - mondta Troy. „A két leállító helyett három jön fel, ami segít a rönköt a munkapadon tartani.” Jeff azt mondja, hogy a WM4000-es gépek szerves részét képezik a raklap gyártásnak, és kiemeli, hogy a beállítómű a rönk hasítása során hozzájárul a pontossághoz és a hatékonysághoz. „A WM4000-esek kiváló gépek” - mondta Jeff. „Azt hiszem a Wood-Mizer bizonyította, hogy kevesebb anyagból is lehet jó fűrészt készíteni, a nehezebb nem mindig jelent jobbat. A Wood-Mizer gépek egyszerűsége a legszebb dolog bennük.”

A Coomer & Sons cég Wood-Mizer szalagokkal szerelte fel a gépeit és beszereztek saját szalagélező és fogbeállító felszerelést is. Jeff azt mondja, hogy mivel házon belüli szalagkarbantartó eszközeik vannak, megtakarítják a szállítási költségeket és négyszer is meg tudják élezni a szalagokat új szalag vásárlása előtt. „Ha Wood-Mizer szalagot szerzek be, rengeteg anyagot le tudok fűrészelni vele, még ha 2-3-szor megélezem, azután is” - mondta Troy. A Coomer & Sons fűrészüzem volt az egyike azoknak a fűrészüzemeknek, amelyekben az új Vortex szalagfűrész szalagokat teszteltük a fűrészgépekhez és a hosszantvágó fűrészekhez. Az újratervezett szalag profilt úgy alakítottuk ki, hogy minimálisra csökkentse, vagy akár teljesen szükségtelenné tegye a fűrészpor eltávolítását a lefűrészelt deszkákról. „A Vortex szalagok a fűrészpor 98-99%-át eltávolítják, elképesztő, hogy a hagyományos szalagokhoz képest mennyi fűrészport eltávolítanak” - mondta Jeff. „Az egyik nagy megrendelőnk szűrőket gyárt, és ha a raklap fűrészporos, és a por belemegy a szűrőkbe, az nagy gondot okoz. A célunk az, hogy a por 100%-át eltávolítsuk, mert ha nem így teszünk, akkor elveszítjük az ügyfelünket”. Jelenleg a Coomer & Sons különböző módszerekkel biztosít pormentes raklapokat az ügyfeleinek, használ többek között pormentesítő gépet és le is kefélik a raklapokat az összerakásuk után. Az újratervezett Vortex szalag csökkenti a por végtermékről történő eltávolítására fordított energiát és időt.

A Coomer & Sons bizonyítottan képes alkalmazkodni az időkhöz, ezért további sikerekre számíthat, bármit hozzon is a jövő. „A raklap üzletben bárki gyárthat raklapokat és el is adhatja azokat, szerintem itt a lényeg a szolgáltatáson van” - mondta Jeff. „Az ügyfeleket mindaddig meg tudod tartani, amíg időben teljesítesz, és kiváló szolgáltatást nyújtasz. A szolgáltatásunk annyira kiváló, hogy semmivel sem helyettesíthető.”

Szerző:  Chase Warner

Name:
Email:
Subject:
Message:
x

Hírszoba


    Hírek

  Cikkek 


Online kapcsolat

  

 

HÍRLEVÉL

Newsletter

Ha tetszett Önnek ez a cikk, ne maradjon le a következő cikkekről sem! Iratkozzon fel a havi értesítőnkre és a cikkeinkre, amelyet a postafiókjába kézbesítünk.

Feliratkozás