• Image 1
    Image 2
    Image 3
    Image 4
    Image 5
    Image 6

Történetek és cikkek

Egy szokatlan ötlet a Wood-Mizer fűrészgéppel: élő tetős lugas a kertben

2017. április 17.

Egy szokatlan ötlet a Wood-Mizer fűrészgéppel: élő tetős lugas a kertben

A Wood-Mizer fűrészgépek nemcsak a fűrésziparban lehetnek hasznosak. Az emberek egy csomó érdekes projektet készítenek olyan faanyagból, amelyet a saját Wood-Mizer fűrészgépükkel fűrészelnek.

Erre példa Jeremy Harper. Jeremy olyan ember, aki a semmiből szeret létrehozni dolgokat. 20 éve fa sebészként dolgozik és bejárta az egész Egyesült Királyságot eltávolítva a nem kívánt fákat és sövényeket és gyakran használta fel a megsemmisítendő anyagokat és új életet lehelt beléjük.

Gondolt egyet és meglepte magát egy élő tetős lugassal a családi házában.

„Az ötlet akkor jutott eszembe, amikor Norvégiába és Izlandra utaztam, ahol a feleségemmel együtt jó néhány élő tetős szerkezetet láttunk kertekben és kereskedelmi épületek esetében is” - mondta. „Arra gondoltam, mi lenne, ha a mi kertünkben is építenénk egyet”.

Az élő tetők valóban nagyon népszerűek Észak-Európában és Németországban. A 70-es évektől kezdődően számos kutatási központ vesz részt a tetőn lévő kertek fejlesztésében. Bizonyított tény, hogy az ilyen kialakításoknak számos környezeti előnye van, amely elsősorban a városokban tesz jót. A zöld tetők összegyűjtik a tiszta esővizet, megakadályozzák, hogy összekeveredjen a szennyvízzel és ezáltal csökkentik a szennyvízelvezető rendszereket érintő terhelést. Zajvédő szerepük is van, mivel a talaj elnyeli az alacsony frekvenciájú hangokat, a növények pedig a magas frekvenciájú hangokat. Továbbá tisztítják a levegőt, és megvédik az épületeket a túlmelegedéstől, lecsökkentve a légkondicionálás költségeit. Végül pedig csodaszépek!

Bár a zöld tetők megépítése drágább, mint a hagyományos tetőké, ezek a költségek teljes mértékben megtérülnek hosszú távon - sokkal hosszabb ideig bírják, mint a hagyományos tetők, mivel a kert megvédi a tetőt a klimatikus hatásoktól.

Vannak intenzív és extenzív zöld tetők. Az intenzív tetők inkább kertekre hasonlítanak, amelyeken igazi fák nőnek, amihez meglehetősen mély talajrétegre van szükség a gyökereknek. Az ilyen tetők általában nyilvánosak és profi kertészek dolgoznak bennük. Az extenzív tetőknek nagyon olcsó a működtetésük, a talajréteg vékony, a legegyszerűbb növények, virágok nőnek rajtuk, vagy fű van rajtuk, és elegendő évente egyszer műtrágyázni nem folyékony műtrágyával. Az ilyen tetőket a távolból lehet megcsodálni, nem lehet rájuk menni.

Jeremy Harper pontosan ilyen tetőt akart létrehozni. Az ötlet megszületésétől az építésig nagyon kevés idő telt el.

„Ez volt az első kísérletem, hogy létrehozzak valami ilyesmit a kertben, elpakoltuk az unokák játékait, így helyet tudtunk csinálni neki, mert már amúgy is felnőttek, majd egy papírra felírtam a méreteket nagyjából. Úgy döntöttem, hogy a tartó gerendák 20x20 cm-esek lesznek, a keresztlécek pedig 10x5 cm-esek.”

Egy lerombolt ipari egységbe hívták dolgozni, hogy takarítsa el a kivágott fákat, a megmaradtakat pedig tegye rendbe és vágja ki a nem szükséges fákat. Megmaradt egy leylandii fa, amit nem aprított fel tűzifának, hanem úgy döntött, hogy abból fűrészeli ki a lugast.

„Szerettem volna ha a lugas lenyűgözi az embereket, ezért a lehető legnagyobb méretű rönköket alkalmaztam, a méret számított. A keresztléceket a maradék fából fűrészeltem ki.”

A szerkezet tetején van a vad, zöld tető, amely gyönyörű színekben pompázik a nyirkos és meleg angol tavaszban.

„A feleségem talált egy eladó tálcát egy kertészeti központban, és olyan növényeket szereztünk be mint a kakukkfű, rozmaring sőt még földiepret is találtunk.

„Fa járdát készítettünk a tető köré, hogy ne kelljen a növényekre rálépni, majd különböző vad virágokat ültettünk a tetőn lévő földbe. Nem gondoltam, hogy nagyot fognak nőni a virágok, de nagyon gyönyörűek, van köztük pipacs, búzavirág és margaréta.”

Jeremy azt mondja, hogy szerencséje volt, hogy be tudta szerezni a megfelelő anyagokat és a megfelelő eszközöket a munkához. Rendszeresen fűrészel fát az ügyfeleinek - személyre szabott méretekben, épületekhez, bútorokhoz vagy esztergáláshoz. Egy Wood-Mizer LT40-es mobil fűrészgépet használ, amelyet használtan vett mintegy 5 évvel ezelőtt.

„Úgy gondoltuk, hogy az LT40 a legnagyobb gép amit be tudunk szerezni, és amely megfelel a munkánkhoz” - mondta.

„Óriási rönköket is el tudunk fűrészelni vele - olyan vastag fákat, amelyekről sohase gondoltuk, hogy el tudunk bánni velük. Különböző nagyságrendű munkákat végzünk, kezdve a metszéstől az erdők teljes kivágásáig, és azért vettük az LT 40-es gépet, hogy fűrészelési szolgáltatást nyújtsunk másoknak és proaktívabbak legyünk a munkánkban. Mindig is ez tűnt a járható útnak, és az idő is ezt bizonyította. Több emlékezetes munkában is részt vettünk a géppel.”

Az egyik ilyen emlékezetes munkát minden nap megtekintheti a saját kertjében.

Az LT40-es gép egy pajtában működik Jeremy utcájában a házával szemben. A vállalkozásának 5 daruja van, amivel a faanyagot tudják mozgatni a telephelyen, de azt mondja, hogy ebben a projektben nem a könnyű megoldásokat keresték.

„Mindent kézzel mozgattunk!” - mondta. „A legnehezebb az oszlopok mozgatása volt, de a kavicságy feltétele a tetőre volt a projekt leginkább munkaigényes része.

„A fűrészelés nem tartott túl sok ideig, mert pontosan tudtuk, hogy mit akarunk. A késlekedés a legrosszabb dolog, amit fűrészelés közben tehetünk, ezért szoktunk egy vágási listát készíteni először, ezután pedig a munka megy magától.

„Eleinte az oszlopokat teljesen egyenesre szerettem volna kialakítani, de a végén mégis élt fűrészeltem beléjük, hogy ne tűnjenek mesterkéltnek. A legtöbb ideig azt tartott kigondolni, hogy milyen legyen a keresztlécek végeinek a kialakítása. Kipróbáltunk sok különféle megoldást még végül a jelenlegi kialakításnál maradtunk”.

Az álló oszlopok be vannak süllyesztve a földbe és a talaj biztosítja őket. Ők viselik a szerkezet súlyát, amelyen a keresztlécek vannak.

A keresztlécek tetején 3 cm vastag lapok vannak, amelyeken van az élő tető, a lapokon van egy vízzáró réteg geo textíliával, hogy a tető ne ázzon be.

Ezután Jeremy letette a kavicsokat - 30mm-es kavicsokat tartalmazó zsákokat, amelyeknek a célja, hogy javítsák a vízelvezetést, majd letakarta egy gyökér gáttal és a tetejére egy réteg szőnyeget tett, ami segít a nedvesség megtartásában. A zöld tetőn a növények komposztált faapríték és szitált termőtalaj keverékében növekszenek.

A lefolyás javítása érdekében lapos tető vízelvezető pontok vannak ragasztva a bélésre és a víz láncokon keresztül folyik le a talaj szintjére, és öntözi a növényeket.

A sima padlózat helyett Jeremy ismét a fűrészgépéhez fordult, és kerek szeleteket fűrészelt a leylandii fából, hogy az alkotásnak természetes megjelenése legyen.

A végeredmény nem csak látványos, hanem olyan valami, amit az egész család élvezhet - ülhetnek alatta vagy gyomlálhatnak a tetején.

„Nem vagyok kertész - a feleségem nagyon ügyes ezen a területen - de a zöld  tetőmmel egy kicsit én is kertész lettem és úgy gondolom, hogy jól sikerült ez a munka. Hétvégenként általában eltöltök néhány órát odafent, sok képet készítek, hogy láthassam, miként változik évszakonként”.

Mivel rendelkezésre állt az alapanyag és az LT40-es gép is, így a projekt rendívül kevés pénzbe került.

Jeremy ezt mondta: „Kiszámoltam, hogy mennyibe kerülne megépíteni a lugast zöld tölgyből és kb. 3.000 font (több mint 1 millió forint) összeg jött ki. Nekünk csak időbe és egy kis üzemanyagba került.”

„El vagyok ragadtatva, mert jobb lett mint amit elképzeltem.” Úgy tűnik, hogy a Wood-Mizer szintén el van ragadtatva, mert Jeremy beküldte a lugast a Wood-Mizer 2015-ös ügyfél projekt versenyre, és harmadik helyezést ért el!

Ben Pike írása alapján, Eve CommunicationsName:
Email:
Subject:
Message:
x

Hírszoba


    Hírek

  Cikkek 


Online kapcsolat

  

 

HÍRLEVÉL

Newsletter

Ha tetszett Önnek ez a cikk, ne maradjon le a következő cikkekről sem! Iratkozzon fel a havi értesítőnkre és a cikkeinkre, amelyet a postafiókjába kézbesítünk.

Feliratkozás