• Image 1
    Image 2
    Image 3
    Image 4
    Image 5
    Image 6

Történetek és cikkek

2017. augusztus 25.

Rönkök fűrészelése

Számos különböző fűrészelési módszert és technikát alkalmaznak a rönkök faanyaggá történő átalakítására, beleértve az élesvágást, a prizmavágást, a forgatóvágást, a csillagvágást és a negyedelt vágást. Először is kezdjük egy bevezető áttekintéssel.

Élesvágás
Az élesvágás, más néven hosszirányú,párhuzamos síkú fűrészelés olyan rönkfeldolgozási módszer, amellyel a rönk egyik oldalán kerül fűrészelésre félútig, majd megfordításra kerül és a másik oldalról kerül teljesen elfűrészelésre. Bár talán ez a legegyszerűbb és leggyorsabb fűrészelési módszer, az élesvágás esetén minden keletkező faanyagot le kell szélezni ahhoz, hogy a legmagasabb értéket kapjuk. Az élesvágással fűrészelt faanyag gyakran széles és nehéz, alacsonyabb minőségű, és a szárítási folyamat során jelentősen elgörbülhet. Az élesvágást általában alacsonyabb minőségű rönkökhöz javasolják a fenti hátrányok miatt.

 
Prizmavágás
A prizmavágással az első vágások a rönk tetején történnek, majd a rönköt 180 fokkal elfordítják a második vágáshoz az ellenkező oldalon. Miután 90 fokkal elforgatják a harmadik oldal fűrészeléséhez, és további 90 fokkal elforgatják az utolsó oldal fűrészeléséhez, egy négyzet alakú főtermék keletkezik, amit prizmának neveznek. A prizmát továbbíthatják egy másik fűrészgépre további feldolgozás céljából, vagy értékesíthetik nagy, nehéz faanyagként. A prizmavágás maximalizálja napi szinten a fűrészüzem feldolgozási kapacitását, és általában keményfa feldolgozásához használják ezt a módszert. A prizmavágást elsősorban közepes és alacsony minőségű rönköknél alkalmazzák, mert értékes időt és erőfeszítést lehet megtakarítani vele alacsony minőségű és alacsony értékű faanyag esetén.

 
Forgatóvágás
A prizmavágáshoz hasonlóan a forgatóvágás esetében is elforgatásra kerül a rönk, a külső részeiből deszkák keletkeznek, a közepéből pedig négyszög alakú prizma keletkezik. A prizmát ezután elforgatják, és a lehető legnagyobb mennyiségű faanyagot fűrészelik ki belőle. Szükség esetén a deszkákat szélezni is lehet eltávolítva a ferde szélüket. Bár sokféle technikát lehet alkalmazni a legjobb minőség és hozam elérése érdekében, a forgatóvágással mindig kitűnő faanyagot kapunk.

 
Csillagvágás
A csillagvágás főként az Egyesült Államokban és Kanadában népszerű, de hasznos tudni, hogy miként fűrészelik a rönköket ezzel a módszerrel. A csillagvágással lefűrészelik a rönk egyik oldalát, elforgatják, lefűrészelik az új oldalát és mindezt ötször megismétlik. Pénzügyileg a csillagvágás a legjobb fűrészelési módszer a közepes és magas minőségű rönkök esetében, annak ellenére, hogy néhány fűrészgépen nehéz lehet a rönkök elfordítása, és a napi gyártási mennyiség kisebb lehet.

 
Negyedelt vágás
A negyedelt vágás lehet sok esetben a legalkalmasabb vágási módszer mivel néhány keményfa erezetmintájára nagy igény van a piacon. Például a negyedelt vágással fűrészelt tölgy értékesebb, mint a simán fűrészelt tölgy. A negyedelt vágással fűrészelt tölgy méretesebb is, ami azt jelenti, hogy a szárítás során nem fog annyira elvetemedni, mint a simán fűrészelt faanyag. Ezeknek az előnyöknek köszönhetően az asztalosok, szekrénykészítők, a minőségi bútorgyártók és a kézművesek általában előnyben részesítik a negyedelt vágással fűrészelt faanyagot. Azonban nem minden fűrészáru nő értékben, ha negyedelt vágással fűrészelik le, a fűrészelésre fordított többlet idő és energia miatt. A negyedelt vágással fűrészelt faanyag arra a szögre utal, amelyben a fa évgyűrűi metszik a lefűrészelt deszka felületét. Bár különböző meghatározásai vannak a negyedes vágással fűrészelt faanyagnak, a valódi negyedes vágásra általában akkor utalnak, amikor a fa évgyűrűi 80-90 fokban metszik a deszka felületét. A negyedelt vágású fűrészelési eljárással riftelt fűrészáru is előállítható, amelyek esetében a fa évgyűrűi 45-80 fokban metszik a deszka felületét.


A negyedelt vágású fűrészelési eljárás előnyei
• A nehézfényű folt értékes tulajdonság a famegmunkálók részére
• A szárítás során a zsugorodás értéke fele a simán fűrészelt faanyaghoz képest (3% kontra 6%)
• Szárítás során jobban szárad, a hajszálrepedések keletkezésének esélye kisebb
• Stabilabb a változó páratartalmú környezetben
• Egyenletesebben kopik padlóként történő felhasználás esetében

A negyedelt vágású fűrészelési eljárás hátrányai

• Gyakran 20%-kal alacsonyabb hozam érhető el a rönkökből
• Alacsonyabb fűrészáru termelési arány
• 15%-kal több, vagy még hosszabb szárítási időt igényel
• Kétszer jobban összezsugorodik, mint a simán fűrészelt faanyag
• Csúcsos csomók vannak rajta a körkörös csomók helyett, amelyek csökkentik az erőt

Name:
Email:
Subject:
Message:
x

Hírszoba


    Hírek

  Cikkek 


Online kapcsolat

  

 

HÍRLEVÉL

Newsletter

Ha tetszett Önnek ez a cikk, ne maradjon le a következő cikkekről sem! Iratkozzon fel a havi értesítőnkre és a cikkeinkre, amelyet a postafiókjába kézbesítünk.

Feliratkozás