• Image 1
    Image 2
    Image 3
    Image 4
    Image 5
    Image 6

Történetek és cikkek

A Wood-Mizer WB2000 ipari fűrészgép egy modern lengyelországi fűrészüzemben

2022. október 21.

A Wood-Mizer WB2000 ipari fűrészgép egy modern lengyelországi fűrészüzemben

Tekintse meg a lengyel A&M Trak Michał Nowakowski vállalatnál működő Wood-Mizer ipari fűrészsor részletes videós áttekintését. A videó házigazdája a Wood-Mizer ipari értékesítési vezetője, Adam Kubiak a Nowakowski cég munkatársaival együttműködve.

A 2015-ös bevezetése óta a fűrészipari vállalatok a világ számos részén elkezdték a Wood-Mizer WB2000 ipari fűrészgépeket használni, amelyek kétszer-háromszorosára növelik a fűrészipari termelékenységet. A Wood-Mizer WB2000 olyan ipari fűrészgép, amely egyesíti a keskeny és a széles szalag-technológia előnyeit. A fűrészipari vállalkozások nagyra értékelik a precíz vágású fűrészfejét, a hatékony hidraulikával ellátott masszív munkapadját és a könnyű kezelhetőségét. A WB2000-es gép önálló fűrészgépként vagy egy fűrészsor részeként is működhet olyan konfigurációban, amely a legjobban megfelel a fűrészüzem igényeinek.    A WB2000 fűrészfeje és a szalagjai

A WB2000 fűrészgépet 50 mm, 75 mm vagy 100 mm széles szalaggal való munkavégzésre tervezték, a 800 mm átmérőjű öntöttvas kerekekre szerelve. Az 50 mm vagy 75 mm széles szalagok használata lehetővé teszi a kések újraélezését és beállítását a Wood-Mizer szalagkarbantartó berendezéssel, beleértve a BMS600 szalag élezőt és a BMT300 beállítót. „A 100 mm-es szalagok újraélezési folyamatára komolyan oda kell figyelni, a gépkezelőnek pedig tapasztaltabbnak kell lennie. Az ügyfeleink által megrendelt WB2000-es fűrészgépek többsége 75 mm széles szalagokhoz van előre konfigurálva” – mondja Adam Kubiak, a Wood-Mizer ipari értékesítési vezetője.

Minden szalagkeréken van egy filc és egy kaparó a kerék felületének tisztításához és kenéséhez, míg a burkolat hátulján egy adagolódoboz kapott helyet. A kis ellenőrző ablakok lehetővé teszik a kerék kenésének megtekintését. Az ajánlott adagolás 2-3 olajcsepp 5 másodpercenkénti kerékmunka során.

A WB2000 fűrészgép fel van szerelve a LubeMizer szalagtisztító és hűtőrendszerrel is. Ez egy rendkívül hatékony mechanizmus, amely sűrített tisztítószert szállít a működő szalag alatt és fölött elhelyezett fúvókákon keresztül. Állandó vagy impulzusos üzemmódban is képes permetezni a folyadékot, ami különösen hasznos keményfa fűrészelésekor. A fűrészfej opcionálisan felszerelhető háncsolóval is, amely jelentősen meghosszabbíthatja a szalag élettartamát. A szalag fogaira hegesztett keményfém anyag 5 mm széles, és apró vágást tesz a rönkben, eltávolítja a kérget és a szennyeződést, és lehetővé teszi, hogy a szalag tiszta anyagba kerüljön. A WB2000 opcionálisan lézeres irányzékkal is felszerelhető, amely jelzi a rönkfelületen a közelgő vágás vonalát.

A kézi olajszivattyúból és egy olajdobozból álló szalagfeszítő rendszer tartja a megfelelő szalagfeszességet fűrészelés közben. Az olajgyűjtő felelős a szalag feszességének beállításáért, amikor a szalag egy bonyolultabb helyet, például egy görcsöt ér el a rönkben. Ha ez megtörténik, a szalag nagyobb terhelést kap, és egy rövid pillanatra meglazulhat. Az olajgyűjtő segít a szalag feszességének folyamatos beállításában, hogy a vágási folyamat stabilan és pontosan haladjon előre, függetlenül a fa szerkezetétől. A WB2000 fűrészgép opcionálisan felszerelhető elektromos olajszivattyúval is, amely a kezelőpanelről vezérelhető.

Az ajánlott feszítési paraméterek a matricán vannak feltüntetve, a szivattyú mellett. „A fűrészgép kezelőjének megfelelően be kell állítania a szalag feszességét, mivel ez befolyásolja a szalag élettartamát. Ha a szalag nem vág egyenesen, ajánlatos a szalagkereket beállítani, vagy úja cserélni. Nem jó gyakorlat a szalag túlfeszítése” – teszi hozzá Adam Kubiak.  
A fő motor és a fűrészfej behordó rendszere


A fűrészfej bal oldalán található a fő villanymotor, amely 30 kW vagy 37,5 kW teljesítményű (opcióként kapható). A fő motor felszerelhető a szalag lineáris sebességét (18-32 m/s) szabályozó altivarral, amely a puhafa és keményfa fűrészelésekor segít.  

A WB2000 a szalag lineáris sebességét szabályozó altivar nélkül két előtolási sebességgel tud dolgozni – puhafánál 22 m/s, keményfánál pedig 26 m/s. Az egyik sebességről a másikra való váltás mechanikusan történik, és egy görgő- és szíjkészlet cseréjét igényli. Rendelés előtt feltétlenül tájékoztassa a Wood-Mizert a fűrészlap lineáris fordulatszám-állításáról (kézi vagy elektromos), mivel a fűrészgép későbbi korszerűsítésére nincs lehetőség.  

A fűrészfej függőlegesen van megtáplálva a megnövelt hatásfokáról (97-98%) ismert, rendkívül hatékony spirális sebességváltóval, amely lehetővé teszi egy 2,2 kW-os villanymotor használatát alacsonyabb energiafelvétel mellett. „A fűrészfej adagoló mechanizmusában használt vezérlő szoftver hasonló a modern felvonókéhoz. Ha a fűrészfejet egy bizonyos magasságba kell beállítani, akkor az altivar és a PLC meghajtó mozgatja és állítja le azt, de amint a fűrészfej a kívánt magasságban van, a fék bekapcsol. A fék csak azért felelős, hogy a fejet a kívánt magasságban tartsa, és nem azért, hogy megakadályozza a fej mozgását. Ez a megoldás korlátozza a hő kibocsátást, és segít az egész mechanizmusnak hosszú ideig működni” – biztosítja Adam Kubiak.  

A fűrészfej vízszintes adagolására szolgáló meghajtók a fűrészgép keretének két oldalán vannak elhelyezve, és szilárd és tartós láncokkal vannak összekapcsolva. Ezzel a mechanizmussal a nehéz és széles fűrészfej pontosan és könnyedén mozgatható a sínek mentén fűrészelés közben. A maximális vágási sebesség 60 m/perc, míg hátramenetben a sebesség elérheti a 100 m/perc-et is. A fűrészfej mozgását egy PLC-meghajtó vezérli, amely folyamatosan elemzi a helyzetét, és amikor a fűrészfej a hátsó ütközőkhöz közeledik, lelassul.  

A WB2000 fűrészgép két videokamerával van felszerelve a vágási folyamat figyelésére, amelyek a fő motor mellett a fűrészfejen vannak elhelyezve. Az első kamera felügyeli a szalagot működés közben, a másik pedig a fűrészfej hátrafelé mozgásáért felelős. A kép a kezelői fülkében található képernyőre kerül továbbításra. A videó rögzítő összesen 4 térfigyelő kamerát tartalmaz (két további kamera opcionálisan érhető el).

Munkapad és hidraulikus rönkkezelés  

A fűrészgép váza robusztus és strapabíró, és a munkapadon végigfutó két C alakú (400 mm széles) acélsín az alapja. A moduláris felépítés rugalmas konfigurációt tesz lehetővé a fűrészelési igényektől függően. A hidraulikus funkciók és a fűrészgép munkapadja hasonló a többi Wood-Mizer fűrészgépéhez – központi rögzítő két rúdon, oldaltámaszok, két láncos fordító és három külön vezérelhető hajtógörgő. A hidraulika táplálásáról egy 7,5 kW-os (27 l/perc áramlási sebességű) szivattyú gondoskodik; opcionálisan azonban 11 kW-os szivattyúra is cserélhető (50 l/perc áramlási sebesség).  „A legtöbb WB2000-es fűrészgépet szabványos hidraulikus szivattyúval rendelik, mivel a gyorsabb hidraulika fejlett kezelési ismereteket igényel. A kezelőnek átgondoltan kell reagálnia a munkapad gyorsan működő funkcióira” – jegyzi meg Adam Kubiak. Azon fűrészgépek esetében, amelyek hosszabb rönköket vágnak, javasolt a fűrészgép bővítése leszorító bilincsekkel, amelyek stabilan tartják a rönköt a munkapadhoz.  

A Nowakowski cég WB2000-es ipari fűrészgépét állítható szállítószalaggal szerelték fel, amely lehetővé teszi az anyag szállítását a fogadó modulra (itt található a válogató asztal). A szállítószalag előtt egy abszorpciós görgő található a leeső deszka ütközésének enyhítésére. Opcionálisan a WB2000 fűrészgép külön nyomkövető szállítószalaggal is felszerelhető. „A nyomkövető szállítószalag követi a fűrészfejet, amelynek szöge ellentétes a szabványos szállítószalagéval – a szállítószalag hegye felemelkedik és követi a szalagot. Ez az eszköz praktikus nagy átmérőjű rönkök vágásához. Ezek a nehéz és kemény deszkák hajlamosak eltörni, amikor a szállítószalagra esnek (pl. tölgy)” – magyarázza Adam Kubiak.
A WB2000 fűrészsor egyik legértékesebb alkatrésze a rönk asztal a rönkök gyors és biztonságos berakodásához. A Wood-Mizer rönk asztalok 3,6 m és 6 m hosszú változatban, 2 vagy 3 szállítólánccal kaphatók. „Néha a cégek két rönk asztalból álló speciális konfigurációt rendelnek, amelyben az egyik a másik mögé kerül. A rövidebb pad a gyártócsarnokon belül, a hosszabbik pedig azon kívül helyezik el. A külső pad egy műszakhoz elegendő rönk tárolására szolgál, a rövidebb pedig 2-3 rönk azonnali munkapadra való felrakodására alkalmas. Ez egy okos módszer a gyártócsarnok téli nyitásának és zárásának korlátozására, valamint némi hő megtakarításra” – magyarázza Adam Kubiak. A rönk asztal a legújabb Heavy-Duty változatban is elérhető, megnövelt tartóssággal.

A fűrészgép mögött egy moduláris válogatóasztal található az anyag automatikus átvételéhez és további feldolgozásra való továbbításához. Az egyes modulok (mindegyik 3 m hosszú) legfeljebb 9 m hosszú klaszterekbe kapcsolhatók (összesen 3 modul). A klaszterek megtöbbszörözhetők válogató egységek kialakításához. „A Nowakowski cégnél a válogatóasztal elektromos, keresztláncokkal és tolókkal van felszerelve. Az asztal opcionálisan felszerelhető pneumatikusan vagy hidraulikusan működtethető láncokkal. Ez egy ajánlott megoldás azoknál a gépsoroknál, ahol az anyagot két vagy több egymás mellett működő fűrészgéptől kapják meg” – magyarázza Adam Kubiak.

A fűrészsort több géppel és berendezéssel is lehet bővíteni, pl. a bal és a jobb oldalon csúszdák vagy gyűjtő egységek, deszkaélezők, és sorozatvágók helyezhetők el. Ezen túlmenően egy anyaggyűjtő szállítószalag is beépíthető, amely a deszkákat a sorozatvágóhoz továbbítja, a faaprítékot pedig az aprítóhoz szállítja.   

A WB2000 fűrészgép könnyű kezelése

A WB2000 kezelői állomás egy magasított helyen található, lehetővé téve a vágás egyszerű vizuális felügyeletét (opcionálisan ez lehet egy légkondicionált fülke is). Az A&M Trak Nowakowski cégnél az üzemeltető munkahelye egy egyedileg kialakított fülkében található.    

Két joystick és egy 12 hüvelykes érintőképernyő szolgálja a fűrészgép egyszerű vezérlését. A képernyőn a vágási paraméterek és a beállítási gombok jelennek meg, míg a joystickok vezérlik a gép funkcióit. Az érintőképernyő mellett egy másik képernyő is található a térfigyelő kamera képének megjelenítésére. A jelenlegi fűrészgép konfigurációban a gépkezelő figyelemmel kísérheti a szalag pozícióját a rönkben, a fűrészfej mögötti munkapadot, a válogatóasztalt és a fűrészfej konzolját.   

A gépkezelő érintőképernyője a HEAD (a fűrészfej vezérlése) és a BED funkcióban (a hidraulika vezérlése) működik. Miután a képernyő a fűrészfej működési funkcióra kerül átváltásra, a kijelzőn olyan információk jelennek meg, mint a fűrészfej magassága, vágási pozíciója, behordási sebessége vagy a motor aktuális terhelése. A gépkezelő a fűrészfejet a következő üzemmódokban használhatja - REF, STACK és CRUISE.  

REF módban a referenciapont a fűrészfej kiindulási helyzete – adott esetben hasznos, ha az első vágást elvégzi a rönkön, majd megfordítja és újabb vágást hajt végre, és így tovább. A STACK mód akkor használatos, ha a referenciapont a fűrészgép munkapadja – ez akkor hasznos, ha a kezelő úgy dönt, hogy az első vágás elvégzése és a kívánt deszkavastagság beállítása után elfűrészeli a teljes rönköt az utolsó deszkáig. STACK módban a gépkezelő egy kész programot használhat, pl. a 9x30 mm vastag deszkák és az 1x165 mm vastag deszkák készítésére szolgáló programot. Lehetőség van több egyedi vágási minta előre programozására és paramétereik megváltoztatására a fűrészelés során. A kezelő az automatikus vágóprogramokkal beállíthatja a rönk elejét és végét, és hagyhatja, hogy a program folytassa a vágást (a kezelő vizuális ellenőrzése mellett). Létezik egy automatikus CRUISE behordási mód is, ahol a kezelő beállítja a behordási sebességet és a szalagnak továbbított teljesítményt. A fűrészfej ezekkel a paraméterekkel folytatja az anyag vágását, függetlenül a rönk szerkezetétől.

A munkapad hidraulika működtetése a képernyő BED-re történő állítása után lehetséges funkció a rönkfordítók, a központi rögzítő, a görgők és az oldaltámaszok vezérlésére. Az úgynevezett arányos szeleppel a kezelő beállíthatja a hidraulika sebességét. A hidraulika áramlási sebességének egy adott funkcióhoz történő beállításával a kezelő csökkentheti annak sebességét, ami hasznos például akkor, ha óvatosan kell levágnia a munkapad utolsó deszkáját.
A Wood-Mizer fűrészgép sorok modern és átfogó technológiai megoldást jelentenek a hatékonyság növelésére és a termelési folyamatok automatizálására vágyó vállalkozások számára. Az összes gépsor rugalmasan konfigurálható az ügyfelek igényeinek megfelelően, miközben a világszínvonalú műszaki szolgáltatás és ügyfél-támogatás biztosítja a problémamentes használatot és karbantartást.   

Minden közepes és nagy fafeldolgozó céget szeretettel várunk, hogy csatlakozzon a Wood-Mizer fűrészsorokkal való együttműködéshez. A Wood-Mizer elkötelezett mérnöki csapata készen áll arra, hogy megossza tudásának és tapasztalatának legjavát, segítve vállalkozása bővítését és virágzását.

Kapcsolat - Adam Kubiak, ipari értékesítési vezető, e-mail: akubiak@woodmizer.pl
***

Name:
Email:
Subject:
Message:
x

Hírszoba

Közösségi média

HÍRLEVÉL

Newsletter

Ha tetszett Önnek ez a cikk, ne maradjon le a következő cikkekről sem! Iratkozzon fel a havi értesítőnkre és a cikkeinkre, amelyet a postafiókjába kézbesítünk.

Feliratkozás