• Image 1
    Image 2
    Image 3
    Image 4
    Image 5
    Image 6

Történetek és cikkek

Amerikai álom otthon

2019. február 20.

Amerikai álom otthon

Ha az élet citromot ad, akkor készítsen belőle limonádét! Ezt tette Mack Lowery is.  Miután a háza leégett egy hatalmas tűzben, Mack Lowery 50 hektár erdőterületből egy 240 nm-es otthont épített a családjának.

Mack Lowery ezt a tragédiát álomra váltotta, amikor befejezte a kézzel épített, kétszintes, faházát Mississippi sűrű erdejében. Az első rönkház, amelyet Mack 1976-ban épített fiatalemberként, egy hatalmas tűzben leégett, így a családja hajléktalan lett és rendkívül rossz helyzetbe került. „Pár évig tartott, mire képes lettem visszamenni a birtokra a tűz után” - emlékszik vissza Mack.

Miután végre képes lett visszamenni az 50 hektáros birtokára, Mack újra kedvet kapott az építkezéshez. „Meglátogattam egy jó barátomat, aki éppen akkor vásárolt egy új Wood-Mizer LT40-et” - mondta Mack. „Bemutatta nekem, hogy miként fűrészeli a rönköket, és felajánlotta, hogy segít a rönköket elfűrészelni az új otthonomhoz.” Mack körülbelül egy évet töltött a fűrészeléssel, és végül megvásárolta a saját LT40 fűrészgépét, és további négy éven keresztül fűrészelt.

Mack továbbra is folytatta a munkát a munkahelyén, de a hétvégéket fűrészeléssel töltötte. „Az összes faanyag a saját erdőmből érkezett, kivéve a ciprust és a cédrust” - mondta Mack. „Az LT40 hidraulikája lehetővé tette számomra, hogy a hatalmas rönköket egyedül dolgozzam fel, volt olyan rönk, aminek az átmérője több volt, mint 75 cm.” Mack egy 100 éves fenyőfát is feldolgozott, ami elég faanyagot biztosított neki a földszinti padlóhoz.

Mack pár embertől segítséget kapott a ház építéséhez. Mack a ház építése közben kis faházakat is épített a faanyag tárolásához, valamint épített egy asztalosműhelyt is, amelyben a ház ajtóit, szekrényeit és bútorait gyártotta le. A hornyos összeillesztés helyett kézzel készített fém konzolokat használt a ház gerendáinak összekapcsolására. Az otthon különlegessége, hogy Mack kézzel készített egy bárt tölgyfából és élő ciprusból, amelynek az elkészítése egy hónapot vett igénybe. Mack nagyra értékelte a Wood-Mizer fűrészgép azon képességét, hogy vékony és vastag rönköket is képes elfűrészelni, így egyedi és kreatív megoldásokat tudott kialakítani a ház belsejébe.
Mack összesen több mint 1000 órát töltött a 240 négyzetméteres otthon felépítésével, és mintegy 200.000 dollárt takarított meg azzal, hogy saját maga biztosította az építő anyagokat és a munkát. „Nem tudtam volna ezt a projektet megvalósítani a nagy teljesítményű és megbízható fűrészgép nélkül” - mondta Mack.  Nem meglepő, hogy sok dicséretet kapott azoktól, akik látták a kész házat. Végül Mack hálás volt, hogy vissza tudott térni álmai otthonába. „12 évet éltem a városban, miután a házunk leégett” - mondta Mack.
A ház bejárata mellett van egy tábla, amelyen a következő olvasható: „Ezt a házat Mack és Melissa Lowery tervezte és építette 2014/2015-ben. Mack-nek 5 évig tartott, mire elfűrészelte a fát a közeli Charbonneau Woods-ból szerzett faanyagból. Sok örömet és boldogságot kívánunk azon generációknak, akik hajlékra lelnek ebben az otthonban”.

Szerző: Bethany Faubion

Name:
Email:
Subject:
Message:
x

Hírszoba

Közösségi média

HÍRLEVÉL

Newsletter

Ha tetszett Önnek ez a cikk, ne maradjon le a következő cikkekről sem! Iratkozzon fel a havi értesítőnkre és a cikkeinkre, amelyet a postafiókjába kézbesítünk.

Feliratkozás