• Image 1
    Image 2
    Image 3
    Image 4
    Image 5
    Image 6

Történetek és cikkek

Az LT40 fűrészgép története: A szalagokat és a szalagvezető rendszert érintő frissítések

2022. június 7.

Az LT40 fűrészgép története: A szalagokat és a szalagvezető rendszert érintő frissítések

A 80-as évek végén a lengyelországi fűrészipart régimódinak tartották és nem hatékonynak - főleg nehézvázas fűrészgépeket használtak. A rönk fűrészeléséhez vastag és széles szalagokat használtak, ami jelentősen korlátozta a termelést. Az áttörés a 90-es évek elején következett be, a Wood-Mizer LT40 fűrészgépek piacra dobásával együtt, amelyek lehetővé tették a hétköznapi felhasználók számára, hogy a rönköket egyszerűen, hatékonyan és mobil módon alakítsák át faanyaggá. Nemcsak a gép volt forradalmi, hanem a vékony és keskeny szalag is, amelyet a vágás hatékonyságának növelésére és a hulladék mennyiségének csökkentésére terveztek. Napjainkban a Wood-Mizer a mobil fűrészgépek és szalagok világszerte elismert gyártója, amely faipari vállalkozások tízezreinek nyújt megoldást mindenféle fa vágására a föld bármilyen éghajlati övezetében.        Innovatív Wood-Mizer keskeny szalagok

A 90-es évek elején Lengyelországban az első Wood-Mizer LT40 fűrészüzem mellett a szalagok is nagy szenzációt keltettek a fűrésziparban, a megnövekedett tartósságuk, hatékonyságuk és vágási pontosságuk miatt. A Wood-Mizer szalagok vékony és keskeny acélszalagból készültek, és csak egy profillal kínálták őket – amely hasonló volt a jelenlegi 10/30-as profilhoz, amelyen lapos volt a szalag fogai közötti rész és a szalag viszonylag rövid fogakkal rendelkezett. Hatékonyságuk felülmúlta az akkoriban népszerű keretes fűrészgépekben használt hagyományos vastag szalagokat. „Amint elkezdtük a fűrészelést az ügyfél telephelyén, az egész környék odajött, hogy megnézze, hogyan birkózik meg az új LT40 fűrészgép egy hatalmas tölgyfa rönkkel” – emlékszik vissza Dariusz Kujawa, az ügyfélszolgálati osztály nagy tapasztalattal rendelkező vezetője. „Az emberek nem hitték el, hogy a fűrészgép munkapadja elbírja a 90 cm széles rönk súlyát, és a vékony szalag gyorsan és pontosan elvágja azt.”

A keskeny szalagokkal felszerelt LT40-es fűrészgép lehetővé tette, hogy az üzemeltető sokkal több faanyagot termeljen, mint amennyit az ügyfelek vártak. A régi, keretes fűrészgépek korántsem dolgoztak precízen és hatékonyan – „behordtad a rönköt a gépbe, és szerencséd volt, hogy ha kihoztál belőle egy kis fát, a többi pedig pazarlás volt.” A Wood-Mizer szalagok lehetővé teszik a fűrészgépek számára a precíziós vágást, miközben faanyagot takarítanak meg. A gépkezelő az első vágás után meg tudja állapítani a fa minőségét, átfordíthatja a rönköt a másik oldalára, és levághat egy újabb deszkát. Lehetővé tette a gépkezelő számára, hogy azonnal ellenőrizhesse a fa minőségét, és jó döntéseket hozzon egy adott rönk legjobb felhasználásával kapcsolatban. Ráadásul a keskeny szalagos Wood-Mizer LT40 fűrészgép kevesebb benzint vagy elektromos energiát fogyaszt, így a tulajdonos pénzt takarít meg, és minimálisra csökkenti a környezet szennyezését.
Minden új fűrészgép tulajdonos, aki elvitte az LT40-es gépét a gyárból, megkapta a szalag karbantartásához szükséges összes felszerelést és egy 2 napos oktatást a fűrészgép üzemeltetésével, valamint a szalag élezésével és beállításával kapcsolatban. Akkoriban a szalagok élezéséhez jó tudásra és készségekre volt szükség a különböző fafajták hatékony fűrészeléséhez. A kínálatban csak egy profilú penge szerepelt akkoriban, így a kezelőnek meg kellett tanulnia a szalag fogai közötti rész formázását és a fogak helyes beállítását az adott fafajnak megfelelően.  Ma a fűrészgépek kezelői hozzáférhetnek a CBN technológiához, amely magában foglalja a csiszolókorongokat, amelyeket egyetlen fogprofil élezésére terveztek. A szalag profiljához illeszkedő speciális CBN kerék használatával a kezelő gyorsan megélezheti a szalagot, és elkerülheti a hibákat. Korábban a szalag újraélezéséhez a gépkezelőnek először a hagyományos csiszolókorongot kellett beállítania, hogy az illeszkedjen a szalag profiljához. „Amikor a kezelő nyárfát akart fűrészelni, rendesen meg kellett éleznie a szalagot; mélyebb fogak közötti részt és magasabb fogat kellett készítenie. A hagyományos csiszolókorongot speciális köszörűszerszámmal kellett megformáznia. A tölgy esetében a folyamat teljesen más volt, a fogak közötti résznek nem kellett mélynek lennie és kisebb fogak kellettek” – magyarázza Robert Fret, az ügyfélszolgálat egyik tapasztalt munkatársa. „A szalagélezés akkoriban művészet volt.”
A következő években a piaci igényekre és a fűrészmesterek növekvő ismertségére reagálva egyre több különböző szalagprofil került be a kínálatba. Ezek közé tartoztak a speciális keményfa, puhafa, egzotikus fa, fagyott fa stb. vágására szolgáló profilok. Ott van a népszerű 10/30-as profil is (1996-ban lett bevezetve), amelynek a fogai közötti rész kisebb, és magasabb fogai vannak. 2000-ben a szalag karbantartó berendezéseket CBN köszörűkorongokkal bővítették ki a szalagok gyors és hatékony újraélezéséhez.

A kołoi gyárban az eredeti Wood-Mizer szalagok gyártásának kezdete a 90-es évekre nyúlik vissza, amikor az USA-ból érkező acélszalagot lyukasztották, hegesztették és kész termékké köszörülték. Napjainkban a Wood-Mizer prémium európai acélból, high-tech szerszámok felhasználásával gyártott fűrész szalagok széles választékával látja el a fűrészipart. Egy eredeti Wood-Mizer szalag azután kerül a megrendelőhöz, miután a gyártás során átesett közel 100 különböző minőségellenőrzési teszten.  Rendkívül hatékony szalagvezető mechanizmus

A modern LT40 fűrészgép vágófeje számos eredeti megoldást megőrzött, pl. az egy-, kétoszlopos tartókonzolt, a fűrészlapburkolat jellegzetes lekerekített oldalait és a fűrészlapvezető rendszert. „Ez a rendszer csak néhány kisebb fejlesztésen ment keresztül az évek során, már az első LT40-es gépen is ugyanilyen volt” – magyarázza Dariusz Kujawa. A változó biztonsági előírások vagy a jobb ergonómia miatt azonban néhány fejlesztést kellett tenni a szalagvezető rendszeren.  

A szalagvezető rendszer egy olyan mechanizmus, amely egy szalagvezető karból, görgőkből, feszítőből és egy tisztítórendszerből áll. Opcionálisan háncsolóval is felszerelhető a szalag élettartamának meghosszabbítása érdekében. A szalagvezető rendszer felelős a rönköt vágó szalag stabilitásáért.  
Az első LT40-es fűrészgépeket, amelyek az USA-ból Lengyelországba érkeztek, rövidebb szalagvezető karral tervezték, amelyet a következő években az európai tanúsítási követelmények miatt módosítani kellett. A rendszer fő tervezési és beállítási módjai azonban évekig változatlanok maradtak. Jelenleg az LT40 fűrészgépek elektromosan kinyújtható szalagvezető karral (12V DC) vannak felszerelve, amelyek négy görgőre vannak felszerelve (2 felső görgő fogaskerekekkel és két alsó passzív görgő). A központi panelről történő kényelmes működtetéssel a kezelő pontosan ellenőrizheti, hogy a kar mennyire van kinyújtva, és az anyag szélességéhez igazíthatja.   

A régi szalagfeszítő mechanizmus rugókat és csavarokat használt, amelyeket 1991-ben hidraulikus mechanizmussá fejlesztettek. A hidraulikus szalagfeszítő mechanizmus továbbra is így kerül felhasználásra; azonban egy másik manométer egy színes skálát használ, amely tájékoztatja a kezelőt a szalagfeszesség értékeiről. Érdemes megjegyezni, hogy a megfelelően megfeszített szalag befolyásolja az előállított anyag minőségét és a szalag élettartamát. A helyes szalagfeszességi értékek a nyomásmérő mellett elhelyezett címkén vagy az LT40 fűrészgép használati útmutatójában találhatók.Az első LT40-es fűrészgépek szalagtisztító mechanizmusa egyszerű volt, és a gravitáción alapult. A tartókonzol tetejére szerelt tartályból a víz lefolyt a pengére. „Régebben a csap egy egyszerű mechanizmus volt, amely elzárta a tömlőt és a víz áramlását, amikor a behordás ki volt kapcsolva. Okos megoldás volt” – emlékszik vissza Dariusz Kujawa. Ma az LT40 fűrészgép felszerelhető egy szabványos elektromos szelepes tisztító mechanizmussal vagy opcionális LubeMizer mechanizmussal (amelyet 2003 körül vezettek be). Az elektromos szelep automatikusan bekapcsolja a víz áramlását, amikor a behordás be van kapcsolva, ami segít vizet megtakarítani. A LubeMizer egy hatékony mechanizmus, amely nyomás alatt adagolja a vízáramot a szalag felett és alatt elhelyezett fúvókákon keresztül. A LubeMizer két üzemmódban tud működni – állandó és pulzáló módban, egy vagy két oldalról tisztítja és hűti a pengét; különösen hasznos keményfa fűrészeléséhez. Általában a szalagtisztító mechanizmus alapvető szerepet játszik a szalag tisztításában és hűtésében, a súrlódás csökkentésében és a szerves anyagok (gyanta vagy nedv) eltávolításában a szalag felületéről.  

Name:
Email:
Subject:
Message:
x

Hírszoba

Közösségi média

HÍRLEVÉL

Newsletter

Ha tetszett Önnek ez a cikk, ne maradjon le a következő cikkekről sem! Iratkozzon fel a havi értesítőnkre és a cikkeinkre, amelyet a postafiókjába kézbesítünk.

Feliratkozás