• Image 1
    Image 2
    Image 3
    Image 4
    Image 5
    Image 6

Történetek és cikkek

Egy régi asztalos műhely továbbfejlesztése Németországban

2020. január 22.

Egy régi asztalos műhely továbbfejlesztése Németországban

A Wood-Mizer MP360 gyalu/csiszoló növeli a sebességet és a pontosságot egy nagy múltú német asztalosműhelyben.  

Egy gyönyörű épületben, amely közel 100 éves fűrészelési és ács-történeti eszközökkel van tele, a Montagebau Keller tökéletesen ötvözi őseinek tapasztalatait és képességeit a Wood-Mizer innovatív fafeldolgozó berendezéseivel. A németországi Alsó-Szászország keleti részén, Gartowban található a védett ipari emlékmű, amely 1923 óta asztalosműhely és famegmunkáló üzlet.Moritz Kollenrott, a Montagebau Keller fő asztalosa a következőkről számol be: „Ez a favázas épület hagyományos módon épült és történelmi emlékműnek minősül. A tetőtérben még ott van a történelmi gőzgép is, amely az egész falut ellátta elektromos árammal.”


Az épület figyelemre méltó - tele van régi asztalos felszerelésekkel és történelemmel. A korábbi tulajdonos évtizedek óta számtalan ács számára tette lehetővé hogy ezen a helyen éljen, dolgozzon és részesüljön képzésben. Még ma is mindenütt megtalálhatók az ott élő és dolgozó kézművesek nyomai.

„Amikor először voltam itt, azt hittem, hogy egy múzeumba lépek be” - mondja Moritz. „Már több mint nyolc éve dolgozom itt, de még mindig felfedezek új apró részleteket. Izgalmas dolog itt dolgozni.”
A Montagebau Keller több mint 14 éve gyárt különféle fatermékeket, beleértve bútorokat, ablakokat, ajtókat, lépcsőket és fedett parkolókat. A vállalat még nem régen is a tradicionális módszerekre és a régi gépekre támaszkodott a termékei gyártása során, ám a növekvő kereslet meghaladta a meglévő berendezéseinek kapacitását.

Rendkívül fontos, hogy precízek legyenek a deszkák méretei és a régi gépek nem voltak túl pontosak. Ennek eredményeként az a döntés született, hogy néhány elavult gép cserére kerül, és korszerű, Wood-Mizer MP360 gyalu/csiszoló váltja fel őket. A telepítése óta a gyalu/csiszoló jelentősen javította a műhely munkafolyamatait.  

„Különböző méretű deszkákat gyártunk, 1,5 cm x 3 cm deszkáktól kezdve a nagy 14 cm x 14 cm-es vagy 16 cm x 16 cm-es gerendákig. Korábban nehéz volt a deszkákat a pontos méretekhez igazítani, de a gyalu/csiszoló nagyon pontos és a szögek mindig 90 fokosak. Az MP360 nagyon pontos”- mondta Moritz.

Az MP360 mind a négy oldalon gyalulja/csiszolja a faanyagot egy lépésben, ami nagyban felgyorsította a Montagebau Keller munkameneteit.

„Az MP360 sok időt és munkát takarít meg nekünk. Ezelőtt egy egész nap ment rá, hogy elkészítsük a faanyagot egy fedett parkolóhoz, most pedig elég ehhez körülbelül három óra”- jegyzi meg Moritz.

A kevesebb kézi munka, a fokozott hatékonyság és a nagy faanyagok feldolgozási lehetősége egy gépen olyan tulajdonságok, amelyeket Moritz különösen hasznosnak tart a gyalu/csiszoló gépben.

Ezt mondta: „Az általunk használt gerendák általában hat és nyolc méter hosszúk - nagyok, hosszúk és rendkívül nehezek. A gépek közötti mozgatásuk fárasztó és időigényes volt. Most az összes anyagot egy gépen dolgozzuk fel, és munkánk sokkal könnyebbé vált.

„Azért döntöttem az asztalosmesterség mellett, hogy gyönyörű, sokoldalú anyagokkal dolgozzak, amelyeknek jó az illata és a tapintása. Ezen felül egyedülálló, történelmi helyen dolgozok, viszont a legfejlettebb, legprofibb eszközöket használom. Nehéz jobb munkát találni, mint az enyém.”

Szerző: Paulina Lewandowska


Name:
Email:
Subject:
Message:
x

Hírszoba

Közösségi média

HÍRLEVÉL

Newsletter

Ha tetszett Önnek ez a cikk, ne maradjon le a következő cikkekről sem! Iratkozzon fel a havi értesítőnkre és a cikkeinkre, amelyet a postafiókjába kézbesítünk.

Feliratkozás