• Image 1
    Image 2
    Image 3
    Image 4
    Image 5
    Image 6

Történetek és cikkek

Egy szlovéniai fűrészüzem a Wood-Mizer fűrészgépekre támaszkodik

2019. április 17.

Egy szlovéniai fűrészüzem a Wood-Mizer fűrészgépekre támaszkodik

Egy asztalos üzlet tulajdonosa elmondja, hogy miként javította és bővítette fokozatosan az üzletét, hogy létrehozza álmai famegmunkáló műhelyét.

A nevem Jože Modic, és én vagyok a tulajdonosa a Modis asztalosüzemnek, Slovenj Gradec településen, Szlovéniában. Számomra a fa a belső környezetben meleget és stílust biztosít. Bárki, aki szereti a fát, válasszon egy munkát a fafeldolgozásban!

Én 1981-ben választottam az asztalos szakmát, mert nagyon tetszett, és úgy gondolom, hogy jó döntést hoztam. Maribor-ban jártam asztalosképző iskolába, ahol a szakmai képzés 3 évig tartott.

Nagyon szerényen kezdődött a pályafutásunk. A műhelyem mindössze 4x9 méteres volt! Egy mopedet használtam, hogy találkozzak az ügyfeleimmel, akik padlót vagy asztalokat rendeltek tőlem.... Később úgy döntöttem, hogy beszerzek néhány famegmunkáló gépet.

Azt terveztem, hogy fokozatosan javítani és korszerűsíteni fogom a cégemet, és így növelni tudom a nyereségemet az egyedi fa termékekkel. Rájöttem, hogy egyre több embernek tetszenek a termékeim, így bővítettem a cégemet, és elkezdtem alkalmazottakat felvenni - először egyet, majd kettőt, hármat és egyre többet. Eleinte a gépek hiánya korlátozott bennünket, de fokozatosan beszereztünk egyre több gépet.

Elsődlegesen a beltéri fa termékekre összpontosítunk. A gépek és az általunk alkalmazott folyamatok lehetővé teszik, hogy bármit előállítsunk - konyhát, hálószobát, játszószobát, irodát, stb... Ezen kívül belsőépítészeti szolgáltatásokat is kínálunk a helyi vállalatok részére.

A termékeinket saját magunk tervezzük - konyhákat tömör fából, forgácslemezből és furnérlemezből, valamint Kerrock panelekből. Természetesen irodai berendezéseket, lépcsőket, ajtókat és egyéb asztalosipari termékeket is gyártunk, például bútorokat és ablakokat.

A legnagyobb akadály a megfelelő gépek beszerzése volt. Lehetetlen, hogy egyik napról a másikra minden szükséges eszközt beszerezzünk - ehhez hosszú évekre van szükség. A mi esetünkben 27 évig tartott, mire beszereztük azokat az eszközöket, amelyekkel most rendelkezünk, de még mindig nincs meg mindenünk.

A fát helyi erdőtulajdonosoktól és erdészeti cégektől szerezzük be. A műhelyben a munka a rönkök feldolgozásával kezdődik - ezt követi a fűrészelés, a formára alakítás, a keresztvágás, gyalulás és végső fafeldolgozás.

Wood-Mizer fűrészgépeket használok a minőségük, mobilitásuk miatt, és amiatt, hogy nem termelnek túl sok hulladékot. Ezzel a fűrészgéppel a teljes rönköt fel tudjuk használni, ami azt jelenti, hogy egy teljes készterméket tudunk előállítani egy adott rönkből.

Amikor a rönköket deszkákra fűrészeljük, szortírozzuk őket, majd ezt követi a szárítás.  Amikor a fa kiszárad, fűrészelésre és gyalulásra kerül sor. Ezt követik a különböző közbenső műveletek, például formára alakítás, CNC megmunkálás, szélezés. Végül a munkadarabot lakkozzuk, viaszt vagy olajbevonatot teszünk rájuk az összeszerelés előtt.

Ügyfeleink nagyra értékelik a kompetenciát, a minőséget és természetesen az otthonuk melegét, miután segítünk nekik, hogy az elképzeléseik megvalósuljanak. Mindent lemérünk a helyszínen, és tanácsot adunk az ügyfeleinknek azzal kapcsolatban, hogy milyen termékek a legmegfelelőbbek a lakókörnyezetük részére. Végül pedig az ügyfeleink nagyon elégedettek a végtermékkel, miután az az otthonukba kerül.

A tömörfa használatát javaslom, mert meleg érzést kelt. Ez egy olyan nyersanyag, amelyet helyben lehet beszerezni, és generációknak szerez örömet.

Name:
Email:
Subject:
Message:
x

Hírszoba

Közösségi média

HÍRLEVÉL

Newsletter

Ha tetszett Önnek ez a cikk, ne maradjon le a következő cikkekről sem! Iratkozzon fel a havi értesítőnkre és a cikkeinkre, amelyet a postafiókjába kézbesítünk.

Feliratkozás