• Image 1
    Image 2
    Image 3
    Image 4
    Image 5
    Image 6

Történetek és cikkek

Egyre értékesebb a városi fa

2022. április 20.

Egyre értékesebb a városi fa

A New York Heartwoods egy női tulajdonban lévő társadalmi vállalkozás Warwickben, New York államban. A vállalkozást 2010-ben alapították azzal a céllal, hogy regenerálja az erdő vitalitását és maximalizálja a „hulladék” fa értékét. A vállalkozás egyik alapítója, Megan Offner megosztja velünk, hogy mért gondolja úgy, hogy a városi fa új piaci rések betöltésére alkalmas, értéket képviselve.

"A New York Heartwoods (NYH) 2010-ben kezdte el működését, egy Wood-Mizer LT40 hidraulikus hordozható fűrészgép segítségével. A fák kezelésének és kitermelésének tervét akkor dolgoztuk ki, amikor felismertük, hogy mennyi fa dől ki, pusztul el, amelyeket egyszerűen eltávolítanak.Az erős viharok és az invazív rovarjárványok soha nem látott kihívásokhoz vezettek erdeinket és közösségeinket érintően, miközben az önkormányzatok és a földtulajdonosok költségvetését megterheli a kidőlt vagy elhaló fák eltávolítása. A hulladéklerakók országszerte alig bírnak lépést tartani a keletkező fahulladék mennyiségével, ugyanakkor az embereknek munkahelyekre van szükségük, és a közösségek fejlődnek, hogy ellenállóbbá váljanak. A városi fa feldolgozásával megoldást kínálunk a következőkre:
•    a fa ártalmatlanítási költségeinek csökkentése,
•    egy értékes anyagot kimentünk a hulladékok sorából,
•    az üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentése,
•    a helyi fatermékek iránti kereslet élénkítése,
•    és egy izgalmas új gazdasági ágazat létrehozása.

A közösségi kapcsolatok jelentik a kulcsot a kereslethez és a kínálathoz. Az éves időjárási események, például hurrikánok és viharok, valamint a kártevők érkezése miatt több rönkhöz jutunk hozzá, mint amennyit képesek vagyunk feldolgozni. A rönkök saját kitermelése munkaigényes, ezért a legtöbb esetben túl sokba kerül a mi léptékünkkel nézve. Bérfűrészesekkel együttműködve a hulladék rönköket ingyenesen, de legfeljebb az üzemanyag és sofőr idejének kifizetése mellett szállítják le nekünk.

A rönköt és favásárlást biztosító szerződéses fűrészelési szolgáltatók mellett földtulajdonosok, intézmények, földtrösztök, a Közlekedési Minisztérium, közüzemi társaságok, önkormányzati földkezelők és helyi tisztviselők is jelen vannak. Ez utóbbit kifejezetten gyümölcsöző kapcsolatnak találjuk, hiszen ők felügyelik azt, hogy mit csinálnak a városi fákkal. Mivel a legtöbb várost megterhelik az egész városra kiterjedő szolgáltatások növekvő költségei, a csökkenő bevételek, a növekvő hulladéklerakási költségek és csökkenő hulladéklerakó-területek, a rönkök feldolgozása hulladékgazdálkodási megoldásokat hoz létre, és csökkenti a viharok utáni takarítás költségeit, amiből fa keletkezhet a parkok padjaihoz, piknikasztalaihoz, valamint kerítésekhez, padlóburkolatokhoz és szekrényekhez a városi épületekhez. A helyi problémák megoldása az értékes fűrészáru előállítása mellett önkormányzati szerződésekhez és erőforrásokhoz vezethet, amelyek előmozdítják mind a rönkkínálatot, mind a termékek iránti keresletet.

A hordozható szalagfűrészek nagy előnyt jelentenek a nagy körfűrészekkel szemben, amikor városi fák feldolgozásáról van szó. Az a tény, hogy a gépek oda szállíthatók a munkavégzés helyszínére, kiküszöbölheti a logisztikai kihívásokat és a rönkök szállításával vagy ártalmatlanításával kapcsolatos költségeket.

A Sandy hurrikán után például a szemétlerakók teljes kapacitással működtek New York államban, így sok város és település jelölt ki parkolókat a rönkök elhelyezésére. A helyi fűrészmestereket felkérték, hogy ingyen dolgozzák fel a fát, amennyit csak akarnak, és még így is hónapokba telt, mire néhány fa rakás eltűnt. A városi fáknál gyakori, hogy a fűrész fémbe ütközik, ezért ez kockázatot jelent a kereskedelmi körfűrészek számára. A fém eltompíthatja vagy akár el is törheti a fűrészlapokat, de mivel a keskeny sávú szalagok olcsók és könnyen élezhetők, ez az érték megtérülhet, ha bemutatásra kerül a fa története és karaktere.
A városi fák általában alacsonyabb ágakkal rendelkeznek, és fémet vagy más idegen tárgyakat tartalmazhatnak, így csodálatos görcsöket, színeket és szemcséket rejthetnek magukban. Ezek az egyedi jellemzők a fa történetével együtt kívánatosak a kézművesek, gyártók, belsőépítészek és építészek számára bútorok, padlóburkolatok és más egyedi termékek készítéséhez. A fa történetének dokumentálása és a késztermékké való átalakulásáról készített képek hozzáadott értéket jelentenek azáltal, hogy a vevő számára érdekessé teszik a termékeket. Minden iparág valamilyen mértékben használ fát, ami piaci rések sokaságához vezet.Népességünk növekedésével a városi területek mennyisége is növekszik. A Journal of Forestry szerint 2050-re az Egyesült Államokban az urbanizált területek száma a 2000-es 3,1%-ról 8,1%-ra nő, összesen 392 400 km-rel nő, ami nagyobb, mint Montana állam területe. Ezzel a városi fa termelése és értékesítése is növekedni fog, és jobban integrálódni fog az önkormányzati gazdálkodási rendszerekbe."

További információért látogasson el a www.newyorkheartwoods.com oldalra.Name:
Email:
Subject:
Message:
x

Hírszoba

Közösségi média

HÍRLEVÉL

Newsletter

Ha tetszett Önnek ez a cikk, ne maradjon le a következő cikkekről sem! Iratkozzon fel a havi értesítőnkre és a cikkeinkre, amelyet a postafiókjába kézbesítünk.

Feliratkozás