• Image 1
    Image 2
    Image 3
    Image 4
    Image 5
    Image 6

Történetek és cikkek

Fűrészelés a francia Alpokban: a fa szépsége minden projektben

2022. július 20.

Fűrészelés a francia Alpokban: a fa szépsége minden projektben

Yvan Cometto, a francia Alpok egyik kis falujából származó asztalos fatermékeket készít a helyi fából egy Wood-Mizer fűrészgéppel. Yvan a vállalkozásában, a YC Charpente cégben fával dolgozik, és egyre inkább felfedezi a fa szépségét. „Nem cserélném el ezt a helyet a világon semmi másra” – vallja be mosolyogva.  

Montricher-Albanne egy kis falu a francia Alpokban, közvetlenül az olasz határ mellett. Az út Yvan otthonához, ahol él és dolgozik, meredek és kanyargós, sűrű vörösfenyőerdőkön és festői hegyláncokon halad keresztül. Műhelye 1200 méteres tengerszint feletti magasságban található, ahonnan mesés kilátás nyílik az egész völgyre. Annak ellenére, hogy a Savoye régióban négy évszak van, a nap úgy tűnik, mindig süt, rengeteg energiát adva a falubelieknek az élethez és a munkához.    


Yvan Cometto-t kiskora óta érdekli az asztalos mesterség. A nagyapja megtanította neki, hogyan kell szerszámokkal dolgozni, és a fát értékes tárgyakká varázsolni. Yvan 14 évesen csatlakozott a francia famunkások közösségéhez, és azóta profi asztalos. Folyamatosan fejleszti asztalos készségeit, ma már el sem tudja képzelni az életét famegmunkálás nélkül.

„Szeretem felfedezni a fa szépségét minden projektem során, és soha nem hagyom abba a kutatást és a fával kapcsolatos tanulást. Ez az anyag másképp viselkedik, akkor, amikor kivágják és szárítják, és amikor egy bútort alakítanak ki belőle" – jegyzi meg Yvan Cometto.
2020-ban úgy döntött, hogy elindítja fafeldolgozó vállalkozását, és magánvállalkozó lesz. Az „YC Charpente” egy kis cég, amely különféle fatermékek, például egyedi bútorok, házbelsők és bővítések, fedélzetek és teraszok, építőipari fa és egyebek gyártására specializálódott. „A cégem alapítása komoly döntés volt, de örülök, hogy megtettem ezt a lépést. Ma már magam is el tudom végezni a munkát. Sok projektet tervezek és hajtok végre” - mondja Yvan.

Yvan úgy véli, hogy a fa kiváló anyag, egyedülálló tulajdonságokkal. „Rönköt vásárolok a helyi erdészeti közösségtől. Ez a fa egyszerűen gyönyörű. Leginkább vörösfenyőt használok, de néha tölgyet, juhart és kőrist is feldolgozok. Az utóbbi időben sok megrendelést kaptam nagyobb építkezésekre, például házbővítésekre, teraszokra és fedélzetekre” – mondja Yvan. Szívesen támogatja régióját azzal, hogy fatermékekkel látja el a helyi vásárlókat. „Minden ügyfelem erről a területről való, és nagyon jól ismerik a műhelyemet. Mindannyian hisszük, hogy az erről a földről származó fa, az a mi kincsünk.”


Az YC Charpente Wood-Mizer gépeket használ azóta, hogy Yvan 2020-ban elindította a céget. A legfontosabb gép az LT15CLASSIC fűrészgép deszkák, széldeszkák, támasztékok és gerendák készítésére. Yvan ezen anyagok egy részét helyi vásárlóknak adja el építőipari faként, míg más anyagokat gyalu/csiszolón alakít végtermékké. „Örülök, hogy A-tól Z-ig mindent meg tudok csinálni a műhelyemben” – vallja be Yvan.  

Azért választotta a Wood-Mizer LT15 gépet, mert véleménye szerint ez a legjobb választás a kezdő fűrészmesterek számára. Az LT15 fűrész egy olcsó gép, amely kiváló funkcionalitást és tartósságot kínál. Yvan fűrészgépe benzinmotorral van felszerelve, így nem kell aggódnia az áramellátás miatt. Ezenkívül az LT15CLASSIC fűrészgép könnyű és kompakt, és lehetővé teszi a könnyű szállítást.


Yvan az internetről szerzett tudomást a Wood-Mizer termékekről. Sok időt töltött a különböző gyártók fűrészgépeinek összehasonlításával, de végül a Wood-Mizer francia képviselőjével vette fel a kapcsolatot. Amikor először lépett be az irodába, lenyűgözte a berendezések széles választéka és magas minősége. Hogy naprakész legyen a Wood-Mizer híreivel, Yvan feliratkozott az e-hírlevélre, és követte a hivatalos közösségi média csatornákat.

A jövőben Yvan azt tervezi, hogy bővíti vállalkozását munkások felvételével és fűrészgépét LT40-es vagy akár LT70-es modellre cseréli. Így növelni tudja a megtermelt faanyag mennyiségét, és még nagyobb építkezésekbe is belevághat. Több Wood-Mizer berendezés, például egy EG300-as deszka szélező beszerzésén is gondolkodik. Addig is szívesen kezdi a napot azzal, hogy korán kel, kimegy az erdőbe, meglátogat egy vásárlót, és lefűrészel néhány deszkát az LT15-ös fűrészgépén. „Soha nem tudhatod, mit hoz a következő nap, és én ezt szeretem a legjobban a fával való munkában” – vallja be.
***

Name:
Email:
Subject:
Message:
x

Hírszoba

Közösségi média

HÍRLEVÉL

Newsletter

Ha tetszett Önnek ez a cikk, ne maradjon le a következő cikkekről sem! Iratkozzon fel a havi értesítőnkre és a cikkeinkre, amelyet a postafiókjába kézbesítünk.

Feliratkozás