• Image 1
    Image 2
    Image 3
    Image 4
    Image 5
    Image 6

Történetek és cikkek

Fűrészelés a francia Alpokban egy Wood-Mizer LT70 mobil fűrészgéppel

2023. január 9.

Fűrészelés a francia Alpokban egy Wood-Mizer LT70 mobil fűrészgéppel

Melyik a legjobb fűrészgép a hegyvidéki munkavégzéshez? Az Alpokban végzett fűrészelés erőt és elszántságot kíván meg a helyi fűrészmesterektől. A fűrészgépek vontatása a hegyvidéki utakon még a legtapasztaltabb mesterek számára is kihívást jelenthet. A fával kapcsolatos tudás és gyakorlati ismeretek mellett megfelelő fűrészgépekre is szükségük van ahhoz, hogy jól végezzék a munkájukat.

Xavier Poulat a Trièves-hegység területéről azt állítja, hogy a valaha volt legjobb fűrészgépe a Wood-Mizer LT70-es volt teljes hidraulikával és vezeték nélküli vezérlőegységgel. Tapasztalatból tudja, hiszen az LT70-es már az ötödik Wood-Mizer gép, amelyet fűrészipari pályafutása során használt.Nagy szükség van szerződéses fűrészipari szolgáltatásokra Monestier-de-Clermont-ban, ami egy kis falu a Trièves-hegységben, a francia Alpok vonulatában. Az itteni embereknek jó minőségű faanyagra van szükségük házépítéshez, gazdaságok fenntartásához vagy eredeti bútorok készítéséhez. Tudják, hogy buja erdőkkel vannak megáldva, és jobban szeretik, ha a fát helyben szerzik be, és azok a helyi gazdaságban maradnak. A helyi falusiak szilárdan hisznek abban, hogy a fa a természet ajándéka, amelyet nem szabad elpazarolni.
„Gyakran láttam, hogy gyönyörű keményfákat vágnak ki, és eladják tűzifának. Rosszul éreztem magam emiatt, mert tudtam, hogy az ilyen fa sokkal többet érdemel. Fel lehet használni asztalosmunkában, vagy szekrényeket és bútorokat lehet belőle készíteni.  Amint megtaláltam a vállalkozásomhoz megfelelő fűrészgépet, tudtam, hogy az a küldetésem, hogy megmentsem a helyi fát, és lehetővé tegyem a környékbeli emberek számára, hogy hasznot húzzanak belőle. Ma igyekszem csakis helyben található fákkal dolgozni, és azokat a helyi közösség számára feldolgozni” – magyarázza Xavier Poulat, akinek több mint 26 év tapasztalata van a Wood-Mizer LT70 fűrészgép használatával kapcsolatban.


Xavier olyan gazdálkodó családban született, aki közeli kapcsolatban áll a földdel és az erdővel. Apja álma az volt, hogy fia egy farmon dolgozzon, de Xavier úgy döntött, hogy fűrészeléssel fog foglalkozni. „A vállalkozásom indítása előtt 15 évig dolgoztam az erdészetnél, és a két favágó testvéremtől tanultam. 1994-ben egy erdészeti kiállításon láttam először mobil fűrészgépet, és teljesen lenyűgözött az ötlet. Azonnal felvettem a kapcsolatot a Wood-Mizer képviselőjével, és még aznap aláírtam a vásárlási szerződést” – emlékszik vissza Xavier.

Xavier gyorsan belelendült a fűrészelésbe, mert tele volt szenvedéllyel és elkötelezettséggel, és nem okozott gondot neki, hogy vevőket találjon a szolgáltatásaira. A fűrészgép kezelésének megtanulása viszonylag könnyű volt, bár ki kellett ismernie a megfelelő szalag-karbantartási technikákat. „Régebben nagy kihívást jelentett a szalagok élezése és beállítása. Ma ez már hatékonyabban megy, mivel a Wood-Mizer élező berendezést használom, így egyedül tudom karban tartani a szalagokat. A fűrészmesterek könnyen kezelhetik és beállíthatják a Wood-Mizer fűrészgépet, még akkor is, ha keveset tudnak az általános mechanikáról” – erősíti meg Xavier.

Xavier üzemelteti a Wood-Mizer LT70 fűrészgépet, és elismeri, hogy ez az ötödik Wood-Mizer fűrészgépe pályafutása során, és messze a legjobb. Az évek során minden Wood-Mizer gépe jó ár-érték arányú termék volt, mivel mindig erősek és megbízhatók voltak. „A Wood-Mizer gépek fejlődését azóta követem, amióta a cég megjelent a francia piacon. Fűrészgépeimet 4-5 évente igyekszem korszerűsíteni, ahogy új fejlesztések jelennek meg a gépekben. Egy benzines LT40-es fűrészgéppel kezdtem, majd egy dízel LT40-es gépre váltottam, de az elmúlt években csakis az LT70-es géppel dolgoztam. Ez a harmadik LT70-es gépem egymás után” – mondja Xavier.

Az LT70 mobil fűrészgép tökéletes választás azoknak a fűrészmestereknek, akik nagy mennyiségű fával foglalkoznak, és gyors gyártási időre van szükségük. Xavier LT70 fűrésze egy mobil gép, amely lehetővé teszi számára, hogy a szerződéses fűrészipari szolgáltatásokat a megrendelő telephelyén végezze el. Most már nem tudja elképzelni a munkát a munkapad hidraulikus funkciói nélkül, amelyeknek részei a függőleges oldaltámaszok, a két rudas központi rönk bilincs és a láncos rönkfordító. A szalag élettartamának meghosszabbítása érdekében a gép fel van szerelve háncsolóval is. Xavier mindenekelőtt a vezeték nélküli vezérlőt értékeli a gépben, hogy kényelmesen lehessen kezelni, az időjárási viszonyoktól függetlenül. „Az előző LT40-es fűrészgépemhez képest az LT70 gyorsabban működik, és nagyobb fűrészelési kapacitást kínál. A teljesen hidraulikus munkapad funkciókkal most már el tudom forgatni a nagy vagy görbe rönköket. Ezen kívül minden kezelőszervem a vezeték nélküli kezelőegységhez van kötve, így körbejárhatom a fűrészt és megtalálhatom a nekem legmegfelelőbb pozíciót. Ezek az LT70-es funkciók javították a munkastílusomat” – mutat rá Xavier.
Xavier szívesen dolgozik helyi ügyfeleknek 100 km-es körzetben, és helyi forrásból származó fatermékeket szállít nekik. Híres a rugalmasságáért, hiszen az LT70-es mobil fűrészgépét szinte minden, az ügyfél által kijelölt helyre el tudja vontatni, és mindenféle fűrészelési csodát meg tud csinálni. „Az emberek értékelik, hogy odamegyek a telephelyükre a géppel, és minden munkát el tudok végezni helyettük. Deszkákkal, támasztékokkal és tetőgerendákkal tudom ellátni őket. Pályafutásom során minden lehetséges fát fűrészeltem, beleértve a puhafát, a keményfát, a nyárfát, a gesztenyét stb. Soha nem panaszkodtam munkahiányra – évente körülbelül 1000 köbméter fát dolgozok fel” – mondja.  

„Olyan építőkkel dolgozom, akik tudják, hogyan kell megszervezni a munkát, hogy az hatékony legyen. Traktorokkal felhalmozzák a rönköket a fűrészgép közelében, mielőtt megérkezem, vágás közben pedig leszedik a rönkről a frissen fűrészelt deszkákat, végül kazalra rakják azokat. Vásárlóim gyakran kérnek tőlem 6,5 m széles házépítésben használt favázat, de korábban még nagyobb vázakat is készítettem nekik. Az első LT70-es fűrészgépem 8,5 méteres munkapaddal volt szerelve és különböző síterepekre jártam vele fűrészelni, és azzal a kihívással kellett szembenéznem, hogy egy közel 3 tonnás, alacsony hasmagasságú gépet vontassak sáros, hegyi ösvényeken. Ma már csak 6,5 m hosszú munkapaddal dolgozom, ami jó kompromisszum a kapacitás és a hordozhatóság között.
***

Name:
Email:
Subject:
Message:
x

Hírszoba

Közösségi média

HÍRLEVÉL

Newsletter

Ha tetszett Önnek ez a cikk, ne maradjon le a következő cikkekről sem! Iratkozzon fel a havi értesítőnkre és a cikkeinkre, amelyet a postafiókjába kézbesítünk.

Feliratkozás