• Image 1
    Image 2
    Image 3
    Image 4
    Image 5
    Image 6

Történetek és cikkek

2017. november 22.

Fülöp-szigeteki tapasztalat: illegálisan kivágott faanyagból 146 000 iskolapad készült

Sok országban próbálják teljes mértékben leállítani az illegális fakitermelést. Fülöp-szigeteken egy egyedülálló, kreatív és gazdaságos módszert találtak a probléma megoldására Wood-Mizer fűrészgépek segítségével.

A 20. században a Fülöp-szigetek a vastag erdőborítójának nagy részét elveszítette a túlzott fakitermelés miatt. A közelmúltban a kormány olyan új irányelveket határozott meg, amelyek megfordították a további erdőirtás tendenciáját, azonban a fennmaradó erdők továbbra is veszélyben vannak az illegális fakitermelés miatt.

Ha a rönkök illegálisan kerülnek kivágásra és más országokba szállítják őket, akkor a Fülöp-szigetek nem merít hasznot a saját, jó minőségű faanyagából.

Az elmúlt néhány évben a Fülöp-szigetek komoly erőfeszítéseket tett az illegális fakitermelés megfékezésére. A légi és vízi megfigyelés lehetővé teszi a hatóságok számára, hogy a gyanús tevékenységek helyét meghatározzák, a közúti ellenőrzési pontok pedig a szállított faanyagot célozzák meg. Ezen tevékenységek eredményeképpen elkobozták az illegálisan kivágott faanyagot, az ezért felelős személyek ellen pedig eljárás indult.

Az ilyen razziáknak és ellenőrzési pontoknak köszönhetően körülbelül 66 000 köbméter kiváló minőségű faanyag került elkobzásra csak 2010 és 2014 között.

Az elkobzott fát a Fülöp-szigeteken tárolták különböző helyeken, általában nem messze az elkobzás helyétől. A rönköket a szabadban tartották, esőnek és túlzott napsütésnek kitéve, ami a rönkök rothadásához vezetett. Ezt az erőforrást nem szabad elpazarolni olyan eljárásokkal, amelyeket a kormány tesz a nép szolgálata érdekében.

A tisztviselők tehát egy komoly problémával szembesültek - mit kellene tenni a sziget különböző pontjain található kiváló minőségű, nagy mennyiségű faanyaggal, hogy az ne menjen tönkre? Ezért egy ötlettel álltak elő, amellyel a filippínó közösség hasznot tud meríteni a faanyagból.

Akkoriban a Fülöp-szigeteki állami iskoláknak legalább 2,5 millió székre volt szüksége. 2010-ben a Fülöp-szigeteken egy olyan projektet indítottak el, amelyben a kormány által elkobzott rönkökből új lakberendezési tárgyakat készítettek a helyi iskolák számára.

2011 óta több mint 146 000 iskolabútor készült el és 369 iskolai épületet újítottak fel elkobzott faanyagból.

A projekt megkezdése előtt a csapatnak egy fűrészgépe volt. A projekt elindulásakor azonban a csapat úgy döntött, hogy további öt darab Wood-Mizer hordozható fűrészgépet vásárol. Most tíz Wood-Mizer fűrészgépet működtetnek, és a hatalmas ország különböző pontjain használják őket. A fűrészgépeket olyan helyekre szállítják, ahol az illegálisan kivágott rönköket tárolják az elkobzás után.

Bethany Faubion cikke alapjánName:
Email:
Subject:
Message:
x

Hírszoba

Közösségi média

HÍRLEVÉL

Newsletter

Ha tetszett Önnek ez a cikk, ne maradjon le a következő cikkekről sem! Iratkozzon fel a havi értesítőnkre és a cikkeinkre, amelyet a postafiókjába kézbesítünk.

Feliratkozás