• Image 1
    Image 2
    Image 3
    Image 4
    Image 5
    Image 6

Történetek és cikkek

2018. július 19.

Fakanalak és fatányérok készítése: egy olasz család életben tartja a hagyományos üzleti tevékenységét

A Peretti család számára a fa olyan létfontosságú dolog, mint a levegő és a víz. Több mint fél évszázada a fa biztosítja a megélhetésüket, és a völgyben élő emberek nagy része famegmunkálással foglalkozik.

Val Strona völgye az északi Piedmontban (olasz Alpok) található és gyakran nevezik a „kanalak völgyének”, mivel évszázadok óta az egyik legfontosabb iparág a területen a fából készült kanalak.

„Val Strona-völgy olyan volt, mint egy kis Kína” - minden alagsorban, minden családnak volt saját kanálgyártó műhelye” - osztja meg Noris Peretti. Noris és két fiútestvére, Sandro és Ezio közösen vezeti az üzletet.

„Mindhárman itt születtünk, és az anyatejjel szívtuk magunkba a fát és a fa illatát, mivel korábban a szüleink vezették az üzletet. A piac azonban sokat változott. Korábban itt mindenki a mennyiségre összpontosított a minőség helyett. A válság és az importált termékek beáramlása viszont mindent megváltoztatott, és nem mindenki volt képes túlélni.” Korábban mintegy 300 kisvállalkozás működött a völgyben, mindegyik faipari termékeket és kanalakat gyártott, amelyet szerte Olaszországban értékesítettek. Mára mindössze 30-an maradtunk.

„Azok, akik megmaradtak, hozzánk hasonlóan megértették, hogy a legfontosabb dolog a termékeink minőségére és megjelenésére összpontosítani. A válság bekövetkeztekor szinte egyik napról a másikra leálltak a fax megrendelések és az emial megrendelések egyaránt. Szerencsére nagyon szilárd alapjaink voltak, így tovább folytattuk a termelést és rengeteg terméket raktároztunk el a jobb időkre. Most már az elraktározott készleteink kimerültek új megrendelésekkel, és gyakran nehezen tudjuk az új megrendeléseket teljesíteni, mert a megrendelések újra elkezdtek beérkezni.”

Egy új fűrészgép beállítása a gyártósorba sokat segített abban, hogy átvészeljék a viharos időket. „A Wood-Mizer rengeteg új lehetőséget nyitott meg számunkra. Versenyképesebbé tette az árainkat, mert a gép beszerzése után már nem voltunk ráutalva arra, hogy külső fűrészgépre támaszkodjunk a faanyag igényeink kielégítéséhez. Növelte a függetlenségünket és a rugalmasságunkat.”

Mivel a saját műhelyükben kapott helyet az LT20, ez lehetővé tette számukra, hogy eldöntsék, milyen fát fűrészelnek, attól függően, hogy milyen típusú termékeket rendeltek tőlük. Az évek során tovább szélesítették a termékpalettájukat: nemcsak kanalakat, hanem pecsenyéstálakat, tányérokat, vágódeszkákat, nagy konyhai edényeket, díszítőelemeket és figurákat is gyártanak. Szinte az összes termékük kézzel készül - a tálakat az eszterga alakítja ki, és a termékeket kézzel díszítik és festik, majd színezik. Mivel a legtöbb termékük élelmiszerekkel érintkezik, csakis természetes olajokat használnak a fán.

A sok új termék hozzáadásával alapvető fontosságúvá vált a megfelelő fafajok kiválasztása is.

„Sokfajta fát használunk” - osztja meg Noris. „Bükk, cseresznye, éger, juhar, kőris és dió. A rönkök Svájcból érkeznek, vagy a környező hegyekből”.

„A Wood-Mizer fűrészgép lényeges szerepet játszott a termelésünk javításában, és lehetővé tette számunkra a maximális rugalmasságot ahhoz, hogy képesek legyünk a deszkákat olyan méretre vágni, amelyre szükségünk van. A gép rendkívül hatékony, és megváltoztatta a munkavégzésünk módját”.

www.fraperlegno.it

Szerző: Martina Valentini, GreenPress Environmedia
Name:
Email:
Subject:
Message:
x

Hírszoba

Közösségi média

HÍRLEVÉL

Newsletter

Ha tetszett Önnek ez a cikk, ne maradjon le a következő cikkekről sem! Iratkozzon fel a havi értesítőnkre és a cikkeinkre, amelyet a postafiókjába kézbesítünk.

Feliratkozás