• Image 1
    Image 2
    Image 3
    Image 4
    Image 5
    Image 6

Történetek és cikkek

Fenntartható erdőgazdálkodás a helyi közösségek számára Olaszországban

2022. április 27.

Fenntartható erdőgazdálkodás a helyi közösségek számára Olaszországban

Az elmúlt 20 évben az olaszországi torinói Alta Val di Suza Erdészeti Konzorcium a Wood-Mizer fűrészgépekre támaszkodott a fenntartható erdőgazdálkodás két céljának eléréséhez – ez a környezetvédelem, és a nyers fa hatékony felhasználása.

Szerző: Martina Valentini
Videó: Matteo Berlenga


„A jól kezelt erdők a helyi gazdaság fontos részét képezik” – mondja Alberto Dotta, az Erdészeti Konzorcium igazgatója. Az éghajlatváltozások és a gyakoribb természeti katasztrófák által egyre jobban sújtott világban a helyes erdőgazdálkodás már nem csupán egy fogalom.Az 1953-ban alapított Konzorcium 14 település erdőterületét kezeli Alta Val di Suza területén, amely több mint 18 ezer hektáron fekszik. A fenntartható gazdálkodás magában foglalja az erdők tervezését és védelmét, az erdőgazdálkodástól a nyomvonalak karbantartásáig. Az elmúlt évek legsürgetőbb kihívásai közé tartozik a természeti katasztrófák megelőzése. A Konzorcium azon dolgozik, hogy csökkentse az árvizekkel, földcsuszamlással, lavinákkal és tüzekkel kapcsolatos kockázatokat. A csodás völgyben, ahol települések is vannak, a luc-, fenyő- és vörösfenyőerdők egészsége szorosan összefügg a helyi közösségek életminőségével.„Jó erdőgazdálkodás mellett a célok – a fakitermeléstől a biodiverzitás megőrzéséig – fenntarthatók maradnak” – magyarázza Dotta. „Most a Torinói Egyetemmel egy kísérleti helyszínen dolgozunk, hogy kidolgozzuk a legjobb tűzmegelőzési módszereket.” Az egyik legérdekesebb megoldás a biomassza méretének csökkentése. „A biomassza 30-40%-os csökkentésével megváltoztathatjuk a tűz jellemzőit, és ezzel megfékezhetjük az utak mentén a lángokat, így az utak igazi tűzoltó útvonalakká válnak” - folytatja. A tűzmegelőzés továbbra is fontos kérdés, ami az erdők és a helyi lakosság javát szolgálja.A 2000-es évek elején a Konzorcium társasággá alakult, hogy optimalizálja a fa felhasználását a helyszínrendezéshez, a hidakhoz és az infrastruktúra építéséhez.

„Ez idő alatt famegmunkáló gépekbe fektettünk be, kezdve a Wood-Mizer LT20 szalagfűrésszel” – magyarázza Dotta. „Ez a gép továbbra is működik, a fát fűrészáruvá alakítja, és megkönnyíti a hidak, járdák és kerítések karbantartását.”
A Wood-Mizer fűrészgép technológia legfőbb jellemzője a Konzorcium igazgatója szerint a rugalmasság. Az LT20 fűrészgépet 80 centiméter átmérőjű, közel nyolc és fél méter hosszú rönkök vágására tervezték, és egy Beállítóművel van felszerelve a szükséges deszkavastagság beállításához. „Ennek a fűrészgépnek számos előnye van” - teszi hozzá Dotta. „A kicsi, mozgatható és praktikus fűrészgép jól működik mind a mobil építkezéseken, mind a fő fafeldolgozó üzemünkben. Röviden: a Wood-Mizer sokoldalúnak és megbízhatónak bizonyult az évek során.”

A fa nyersanyagok hatékony felhasználása lényegében azt jelenti, hogy több lehetőséget teremtünk az ágazat és dolgozói számára. „25-30 eurós áron vásárolunk fát, ami feldolgozás után köbméterenként 600 euróra is emelkedhet” – magyarázza Dotta. Ma a Konzorcium több mint húsz embert foglalkoztat. Az 1990-es évek elején még csak négyen voltak.
Name:
Email:
Subject:
Message:
x

Hírszoba

Közösségi média

HÍRLEVÉL

Newsletter

Ha tetszett Önnek ez a cikk, ne maradjon le a következő cikkekről sem! Iratkozzon fel a havi értesítőnkre és a cikkeinkre, amelyet a postafiókjába kézbesítünk.

Feliratkozás