• Image 1
    Image 2
    Image 3
    Image 4
    Image 5
    Image 6

Történetek és cikkek

Hogyan vágjunk ki egy fát biztonságosan és precízen - a svéd farm videó sorozat

2018. december 26.

Hogyan vágjunk ki egy fát biztonságosan és precízen - a svéd farm videó sorozat

A farmer, Simeon Fuchs megosztja velünk azokat a biztonságos és jól bevált technikákat, amelyeket az öreg svéd favágók használtak nagy fák kivágásához.

A fák kivágásához különböző technikákat használnak világszerte. Svédországban a fiatal favágók értékelik az idősebb favágók hagyományait és tapasztalatait. Simeon sem kivétel ezalól. Simeon több mint 10 éves favágói tapasztalattal rendelkezik, és ő is az idősebb favágóktól vette át a favágási stílust, a pontosságot és a professzionalizmust, akik mindent megtanítottak neki, amit a fa kivágásáról tudni kell.

„Határozottan hiszek a megfelelő biztonsági felszerelésekben” - kezdte Simeon. A fa kivágásának leglényegesebb szempontja az az ismeret és felszerelés, amely használatával elkerülhető a sérülés vagy a halál. A láncfűrészek még a tapasztalt favágók részére is veszélyes eszközök. A fakitermelés technikája megváltozhat, viszont a megfelelő védősisak, fül- és szemvédő, valamint a testvédelem létfontosságú a favágás elkezdése előtt.

Simeon elmondja, hogy olyan nadrágot és cipőt visel, amelyet a láncfűrész nem tud átvágni, valamint egy világos kabátot, amely jó láthatóságot biztosít az erdőben. Simeon megjegyzi, hogy a közhiedelemmel ellentétben a tartós nadrágok és cipők meglehetősen kényelmesek és könnyűek ahhoz, hogy dolgozni lehessen bennük. Az erős sisak és a szerszámos öv szintén fontos felszerelések a favágók számára. Simeon övében van egy mérőszalag, több ék és egy fejsze.

A fa kivágásához Simeon egy STIHL MS360 láncfűrészt használ. Simeon egy éket vág a fába, ami azt fogja irányítani, hogy merre dőljön a fa. Az ék egy földbe húzott vonal felé néz, amely a dőlés irányát mutatja.

A láncfűrész fogantyújával Simeon pontosan tudja, hogy hol halad a lánc a fában. „Az egyik leggyakoribb hiba, amivel találkoztam, az az, hogy nem alul kezdik a fa kivágását” - mondja Simeon. Ha túl magasan kezdik a fát kivágni, akkor értékes faanyag kerül elpazarolásra.

Az ék bevágása után Simeon körbefűrészeli a fát. A törzs körülbelül felénél betesz két éket, hogy azok megvezessék a fát, ahogyan az dől. Nem túl erősen bekalapálja őket, majd tovább folytatja a fa körbevágását. Ezután az ékeket teljes egészében bekalapálja, és gyakran ellenőrzi, hogy a fa merre akar dőlni. Végül Simeon visszalép, és végignézi, ahogyan a fa pontosan megrajzolt vonal mellé dől ki.


Name:
Email:
Subject:
Message:
x

Hírszoba

Közösségi média

HÍRLEVÉL

Newsletter

Ha tetszett Önnek ez a cikk, ne maradjon le a következő cikkekről sem! Iratkozzon fel a havi értesítőnkre és a cikkeinkre, amelyet a postafiókjába kézbesítünk.

Feliratkozás