• Image 1
    Image 2
    Image 3
    Image 4
    Image 5
    Image 6

Történetek és cikkek

Mesquite fára épített ház Made in Arizona, USA

2022. június 23.

Mesquite fára épített ház Made in Arizona, USA

A Mesquite fák gyakran előfordulnak a dél-arizonai sivatagi tájon, mivel ezek a cserjés, szabálytalan növények a zord környezet ellenére is szívósak. A Sonoran Desert Velvet Mesquite eredendően tökéletlen, sűrű faanyaga ihlette Arthur és Valerie Flores-t 20 évvel ezelőtt arra, hogy megalapítsák a „Tumacacori Mesquite Sawmill” céget Tumacacoriban, Arizonában. „Ma már Arizona legrégebbi és legnagyobb mesquite termék-szállítójaként tartanak minket számon” – mondja Arthur.

Amikor egy helyi farmer úgy döntött, hogy fára épített házat készít az unokáinak, Arthur és Valerie azt javasolta neki, hogy használjon mesquite faanyagot az építéshez. A házaspár számára nem ismeretlen, hogy saját maguk készítsenek egyedi mesquite termékeket, és tisztában vannak azzal, hogy az őslakos amerikaiak a történelem során számos módon hasznosították a növény különböző részeit. De ez a fára épített ház ötlet teljesen új koncepciónak tűnt. „A mesquite fa fára épített házhoz történő felhasználása új távlatokat nyitott meg … egészen pontosan a talaj felett 6 méterrel kellett építkezni!” – magyarázta Arthur.A mesquite fa egyedi felhasználása mellett a szerkezetnek van egy külső terasza is, ahonnan lenyűgöző kilátás nyílik a hegyes sivatagi tájra, a belsejében pedig nappali és hálószoba, padlástér található, amely teljes vízellátással és elektromos árammal rendelkezik.

A fára épített házhoz szükséges összes fűrészáru Wood-Mizer LT40 mobil fűrészgéppel került feldolgozásra. A padlógerendákhoz, a tetőhöz és a nagyobb szerkezeti támasztékokhoz egy régi erdei Douglas fenyő került felhasználásra, amelyet egy második világháború előtti, kanadai istállóból szereztek be. „A Douglas-fenyő fűrészelése viszonylag egyszerű volt, és körülbelül egy hetet vett igénybe” – mondja Arthur.


Az oldalsó deszkákhoz, lépcsőkhöz és korlátokhoz használt őshonos Sonoran Desert Velvet Mesquite a ranchóból származik. „A mesquite nagy részét azért vágták ki, hogy növeljék a szarvasmarhák legeltetéséhez elérhető területet” – magyarázta Arthur. Mivel a mesquite fa megmunkálása az átlagostól nehezebb, körülbelül 10 hétbe telt, amíg a specifikációknak megfelelő faanyagot kifűrészeltük.

„Számunkra az LT40 mindig is a megfelelő eszköz volt a munkához” - mondta. A mesquite fűrészelése még a megfelelő géppel sem könnyű. „Jó, ha négy deszkát ki tudtunk fűrészelni, mielőtt a szalagot cserélni kellett!”Az elkészült Mesquite fára épített ház körülbelül 6 méterrel a talajszint felett található, és körülbelül 65 négyzetméteres tető alatti területet kínál. „Nagyon büszkék vagyunk arra, hogy részesei lehettünk ennek az egyedülálló projektnek. Mindenki, aki megnézte a Mesquite fára épített házat, azt mondja, hogy ez valami különleges dolog, és semmihez sem hasonlítható Arizona déli részén” – osztotta meg Arthur.Name:
Email:
Subject:
Message:
x

Hírszoba

Közösségi média

HÍRLEVÉL

Newsletter

Ha tetszett Önnek ez a cikk, ne maradjon le a következő cikkekről sem! Iratkozzon fel a havi értesítőnkre és a cikkeinkre, amelyet a postafiókjába kézbesítünk.

Feliratkozás