• Image 1
    Image 2
    Image 3
    Image 4
    Image 5
    Image 6

Történetek és cikkek

Minőségi fűrészáru termelése a Cseh Köztársaságban WM3500 fűrészgéppel

2017. február 11.

Minőségi fűrészáru termelése a Cseh Köztársaságban WM3500 fűrészgéppel

Egy cseh üzletember megosztja velünk, hogy miként járult hozzá egy Wood-Mizer WM3500 fűrészgép megvásárlása ahhoz, hogy egy becsődölt fűrészüzemet újra nyereséges vállalkozássá alakítson.

Az 1989-es cseh forradalom után Václav Chara saját céget alapított, amely elektromos vezetékeket és berendezéseket gyártott, és gyorsan sikeres vállalkozássá alakult, és a mai napig sikeres. Egy nap azonban, amikor egy közeli fűrészüzem csődöt jelentett, Chara úr úgy döntött, hogy megveszi, és pénzt fektet bele.

„A fa mindig is a hobbim volt, és amikor lehetővé vált a fűrészüzem megvásárlása, lecsaptam rá. Eleinte előre fűrészelt faanyagot vásároltunk, és megszárítottuk a szárítóban. Aztán rájöttem, hogy jobb lenne egy saját fűrészgép, és előnyösebb lenne a nyers rönköket saját magunknak elfűrészelni, és az igényeinknek megfelelően megszárítani a faanyagot.”

Chara úr ezután elkezdte lecserélni a régi fűrészgépeket modern eszközökre, amelyek beleillenek a nyereségről alkotott képébe, és amelyekkel rugalmasan lehet olyan faanyagot előállítani, amely megfelel a változó piaci igényeknek.

„Nem akartam óriási fűrészgépet venni, így áttekintettem rengeteg gyártó ajánlatát - sok olyan ajánlat is volt, amely nagyobb termelési kapacitást tett volna lehetővé, de nagyobb működési költségek mellett. Úgy véltem, hogy a Wood-Mizer WM3500 fűrészgép nyújtja a legjobb egyensúlyt a termelékenység és a szükséges munkaerő száma között, és mindezt alacsonyabb energiafelhasználási költségek mellett.”

Ezek a gépek Wood-Mizer szalagokat használnak, fel vannak szerelve Wood-Mizer szalag élezővel, valamint egy automata, számítógépes Wood-Mizer BMT300 fogbeállítóval a szalagok karbantartásához és a lehető legtöbb ideig való használatukhoz.

„Az én filozófiám az, hogy egyszer veszek meg valamit, de az legyen minőségi termék. Vannak olcsó termékek is a piacon, de azokat folyamatosan cserélni kell az idő múlásával.”

„Én jó minőségű fűrészárut árulok olyan fafajtákból mint a bükk és a tölgy. Összehasonlítva más fűrészelési módszerekkel, a Wood-Mizer géppel rönkönként eggyel több deszkát tudunk kifűrészelni a keskeny szalagoknak köszönhetően.”

„Leginkább fűrészárut állítunk elő - vékonyabb deszkáktól kezdve a vastag gerendákig az asztalos műhelyek részére - amelyekből bútorokat és lépcsőket készítenek. Nyáron nagyon sok strukturált faanyagot készítünk az építő ipar részére.”

Attól függően, hogy a cég milyen méretű fát fűrészel, átlagosan 8-12 köbméter faanyagot állítanak elő egy műszakban mindössze 5 fős személyzettel. „A munkaerő nagyon sokba kerül Csehországban és a WM3500 géphez csakis egy gépkezelő kell, aki kényelmes körülmények között dolgozik.”

A lefűrészelt faanyagot először a levegőn szárítják, ezután kerül a szárítóba, ahol több hét alatt szárad ki teljesen. A levegőn történő szárítással energia fogyasztást lehet megtakarítani.

Az ügyfelek naponta jönnek az 5000 nm-es raktárába, ahol 1200 köbméter kész faanyag van raktáron. Azért jönnek, hogy megnézzék a fa minőségét.

„Számunkra a legfontosabb a minőség, nem a mennyiség” mondja Chara úr. „A minőségi fűrészáru mindig megtalálja a vásárlóját.”

Name:
Email:
Subject:
Message:
x

Hírszoba

Közösségi média

HÍRLEVÉL

Newsletter

Ha tetszett Önnek ez a cikk, ne maradjon le a következő cikkekről sem! Iratkozzon fel a havi értesítőnkre és a cikkeinkre, amelyet a postafiókjába kézbesítünk.

Feliratkozás