• Image 1
    Image 2
    Image 3
    Image 4
    Image 5
    Image 6

Történetek és cikkek

Mobil fűrészgép a francia hegyekben: Fűrészelés télen-nyáron!

2023. február 22.

Mobil fűrészgép a francia hegyekben: Fűrészelés télen-nyáron!

Serge Jourdan francia fűrészmester helyi fát dolgoz fel az asztalosok számára egy Wood-Mizer LT70 mobil fűrészgéppel, egyedi darabokat állít elő, és bármikor rendelkezésre áll, hogy segítsen a beauvais-i Haut-Verdon-völgyben a többi Wood-Mizer felhasználónak.

„A nevem Serge Jourdan. Van egy mobil fűrészgépem a Haut-Verdon völgyben, Beauvezer-ban, a francia Alpokban. Hogy miért választottam az LT70 fűrészgépet? Mert könnyen mozgatható. Hegyvidéken dolgozom, és ha végigmegyek a 2400 m magasságban lévő hágókon és erdei utakon, bárhol tudom használni a gépet. Ez a gép gyakorlatilag az év minden napján működik!”

Serge 16 éves kora óta foglalkozik fával, szezonális favágóként és fakitermelőként kezdte pályafutását a völgyben. Mindig is szeretett volna erdei munkát végezni, ezért felsőfokú erdészeti szakmunkás végzettséget szerzett az iskolában. 1993-ban létrehozta fafeldolgozó és fakitermelő vállalkozását, de az ezekért a munkákért járó bércsökkenés miatt úgy döntött, hogy szolgáltatásait a fűrészeléssel bővíti. „Korábban egy rövid ideig egy helyi fűrészüzemben dolgoztam, de hamarosan rájöttem, hogy ez az üzlet túl bonyolult ahhoz, hogy az ügyfelek számára rugalmasan lehessen működtetni. 2000-ben én voltam az első szerződéses mobil fűrészelési szolgáltató a környéken, és folyamatosan bővült az ügyfélkör” – emlékszik vissza Serge Jourdan.

Bár a mobil fűrészelés úttörője volt a Haut-Verdon-völgy régiójában, Serge-nek segítenie kellett a helyi embereknek, hogy felismerjék a fa tényleges értékét. Az emberek évtizedeken keresztül úgy gondolták, hogy a helyi fa nem elég jó házak építéséhez, pedig néhány régi falusi ház már 300 éves volt, és még mindig stabilan állt. „Manapság ez már nem probléma” – mondja Serge. „A vevőim két csoportra oszthatók: azokra, akik a raktáramba érkeznek, és helyben beszerzett jó minőségű vörösfenyőt keresnek, illetve azokra, akik a mobil fűrészgépemet olyan helyekre rendelik, ahová más fűrészes nem tud el menni.”Az LT70 hordozható fűrészgép a hegyekben

Serge nem lett volna sikeres egy hatékony, megbízható és – ami a legfontosabb – hordozható fűrészipari szerszám nélkül. Az LT70-es Serge második Wood-Mizer gépe. Fűrészipari vállalkozását egy használt LT40 fűrészgéppel indította el 2000-ben, és körülbelül 6800 üzemórával adta el. „Le kellett cserélnem a régi LT40-emet egy kicsit nagyobb gépre. Az LT40 és az LT70 fűrészelési átmérője hasonló, de az LT70-el gyorsabban tudok dolgozni. Azért döntöttem az LT70 fűrészgép mellett, mert az LT40-es nagyon bevált, tartós volt, amelyet könnyű volt használni és karbantartani, csak néhány alkatrésze van kitéve a kopásnak, amelyeket rendszeresen cserélni kell.”

A Wood-Mizer LT70 egy megbízható fűrészgép, amely megfelel a hegyi hordozható fűrészelés kihívásainak. „Amikor az ügyfélnél vagyok fent a hegyekben, akkor is dolgozni tudok az LT70-essel, ha esik az eső. Néha az egyenetlen és nedves talajon eltart egy darabig, amíg beállítom a gépet, de a végén mindig sikerül elvégeznem a munkát” – mondja Serge. „Az LT70-es fűrészgépet más fűrészmestereknek is ajánlom, mivel könnyen használható és mozgatható, különösen az M-méretű (6,5 m hosszú) munkapaddal, ami a legjobb választás nehéz hegyi hágókhoz és erdei utakhoz.”

„Emlékszem egy mobil fűrészesre, aki hosszú tetőgerendákkal látta el ügyfeleit, amelyeket egy katonai teherautóval fuvarozott. Egyik nap felhívott, hogy segítsek neki eljutni néhány ügyfeléhez, mert nehezen tudott átmenni a meredek utakon és a hegyi hágókon. Több mint 3 órát vett igénybe, hogy elérje ezeket az ügyfeleket, míg az én autómmal, amely LT70-et vontatott, mindössze 1 óra volt az út. Örültem, hogy segíthettem neki!”


A legjobb befektetés a Wood-Mizer berendezésekbe

Az LT70 hordozható fűrészgép mellett Serge más Wood-Mizer berendezéssel is rendelkezik, hogy teljesen független vállalkozó lehessen. Ennek a gépnek a kiegészítésére megvásárolta a munkapad hosszabbítókat, amelyekkel akár 12 m hosszú rönköket is elfűrészelhet. Serge műhelyében megtalálható a Wood-Mizer szalagkarbantartó berendezés is – két élező, egy fogbeállító, valamint egy Wood-Mizer 4-oldalas gyalu/csiszoló a fatermékek végső kialakításához. Emellett egy faszárító egységgel is rendelkezik.  

„A 4 oldalas gyalu/csiszoló és a faszárító kombinálása jó befektetés volt” – magyarázza Serge. „A rönkök faanyaggá alakítása után mindig marad néhány deszka az asztalosok megrendeléseiből. Ezeknek a deszkáknak az ömlesztve történő értékesítése nem igazán jött be, ezért arra gondoltam, hogy a fát megszárítom, és kész fatermékként adom el. Vásároltam egy 6 méter hosszú, szabályozott hőmérsékletű konténerre épülő szárítót, valamint egy vörösfenyő burkolatok vagy padlók készítésére alkalmas gyalu/csiszolót, amellyel elég széles szerkezeti elemeket lehet készíteni.

Szalagok minden fa típushoz

A Wood-Mizer hordozható fűrészgép megvásárlása előtt Serge egy ideig egy helyi fűrészüzemben dolgozott, és sok tapasztalatot szerzett a szalagok karbantartása terén. „Mindig magam végeztem az élezést. A mobil fűrészgép megvásárlása előtt elvégeztem egy gyors tanfolyamot a nagy függőleges szalagok élezésével kapcsolatban, ami később jól jött, amikor a saját Wood-Mizer szalagjaim élezésére került sor.”

Műhelyében két élező van – az egyik az általa leggyakrabban használt 10/30-as profilra, a másik a 13/29-esre vagy a 4/32-esre van készítve, igény szerint. Serge mindig három profilt tart a szalagos dobozában. A 4/32-es profilt száraz és keményfa fűrészelésére, míg a 13/29-est puhafára, egyes fenyőkre vagy vörösfenyőre használja. „Kétféle 10/30-as szalagprofilom van – a beállított szalag és a Stellite hegyű szalag. Mindig jól beállított szalagot használok, ha nem vagyok biztos a rönkben, vagy abban, hogy van-e benne szög vagy fémtörmelék. Ha nincs, akkor Stellite hegyű szalaggal állok neki” – magyarázza Serge.

Serge tudja, hogy milyen fához milyen szalagot használjon, így gond nélkül fel tudja dolgozni a Haut-Verdon-völgyben található különféle fákat. A völgy alján inkább erdeifenyő található, feljebb pedig több a vörösfenyő, amely Serge kedvenc fafajtája. A völgyben inkább lejjebb található az Aleppo fenyő, amely egyre népszerűbb az építőiparban. A folyó mentén lombhullató fa is található, például tölgy és kőris. Mont Ventoux környékén találkozhat néhány ritka fajjal - ciprussal és cédrussal is. „Az elmúlt 22 évben szinte minden típusú fát fűrészeltem, még azokat a fákat is, amelyek nem nőnek Franciaországban. Fűrészeltem már orosz olajbogyót, júdásfát, bukszát, körtét és barackfát… az LT70-es fűrészgépemmel és a megfelelő Wood-Mizer szalaggal minden fát el tudok vágni” - állítja Serge.
Kibővített ügyfélszolgálat

Serge Jourdan nemcsak azzal érdemelte ki hírnevét a völgyben, hogy kiváló minőségű fát szállít a helyi asztalosoknak, vagy szerződéses fűrészelést vállal nehezen megközelíthető hegyvidéki helyeken, hanem azzal is, hogy a Wood-Mizer fűrészgépek többi felhasználójának a legjobb ügyfélszolgálati támogatást nyújtja. Amellett, hogy sikeresen vezeti fűrészipari vállalkozását, több mint 22 éve a Wood-Mizer képviselője is. Feladatai közé tartozik a műszaki támogatás, a javítási és szerelési munkák elvégzése, az új fűrészüzemi felhasználók képzése, valamint a Wood-Mizer fűrészgépek bemutatása különböző kiállításokon és szakkiállításokon.

„Mindig arra törekedtem, hogy a lehető legjobban megértsem az ügyfeleim problémáit, igényeit. Az is előfordult, hogy az egyik ügyfélnek telefonon nyújtottam segítséget, aki ott helyben meg tudta javítani a gépét. Nagy érték, hogy sürgősen tudunk segíteni az ügyfeleink problémáin. Jól tudom, milyen érzés, amikor novemberben fent a hegyekben fűrészelünk, és napról napra 50-60 cm hó esik. Ha nincs hidraulikához szükséges tartalék alkatrész, akkor valószínűleg egy napot sem fog túlélni odakint” – magyarázza Serge.        

***

Name:
Email:
Subject:
Message:
x

Hírszoba

Közösségi média

HÍRLEVÉL

Newsletter

Ha tetszett Önnek ez a cikk, ne maradjon le a következő cikkekről sem! Iratkozzon fel a havi értesítőnkre és a cikkeinkre, amelyet a postafiókjába kézbesítünk.

Feliratkozás