• Image 1
    Image 2
    Image 3
    Image 4
    Image 5
    Image 6

Történetek és cikkek

2017. október 7.

Raklapgyártás. Érdekes tapasztalatok és mérnöki megoldások Romániából

A raklapgyártás egyszerre ötvözi az egyszerűséget és az összetettséget és minden más fafeldolgozástól jobban támaszkodik a cégtulajdonosok üzleti képességeire és a berendezések megbízhatóságára.

„Ebben az iparágban rendkívül nagy a verseny” - mondja a DECO TIMBER cég társtulajdonosa, Ovidiu Stancalie úr, aki a romániai Ionesti városban él. „Az európai piac tele van Ukrajnából és Lengyelországból származó raklaptermékekkel, így nekünk hatékonyabban kell dolgoznunk ahhoz, hogy megőrizzük a részesedésünket ezen a piacon.”

A DECO TIMBER már évek óta létezik, de jelenlegi tulajdonosai nemrég vásárolták meg a céget, és úgy döntöttek, hogy irányt váltanak - Olaszországba gyártanak raklapokat.

Ovidiu Stancalie úr, aki 20 éves tapasztalattal rendelkezik a famegmunkálás területén, a raklaptechnológia legfontosabb elemeit osztja meg velünk.

„A feladatunk az, hogy egy háromoldalú, 100-145 mm széles, 22 mm vastag deszkát fűrészeljünk ki nagy pontossággal és termelékenységgel. Ehhez a művelethez többfejes vízszintes hosszant vágó fűrészre van szükség.”

Stancalie úr már a kezdetektől fogva felismerte, hogy a raklapgyártáshoz a keskeny vágású technológia a legalkalmasabb és leghatékonyabb.

„Nem ismerem ezt a technológiát, de ma az internet lehetőséget ad a folyamatos tanulásra, ezért a YouTube-on beleástam magam ebbe a témába, és megtekintettem a többfejes vízszintes gépek minden lehetséges változatát” - mondja Stancalie úr, aki egyben mérnök is. Végül a Wood-Mizer négyfejes HR700-as gépet választotta.

„Valójában ez volt az egyetlen lehetőség, amely tökéletesen megfelelt az igényeinknek” - magyarázza, „Először is az ár megfelelő volt, másodszor pedig megtudtam, hogy ezt a gépet már több éve gyártja a Wood-Mizer és Európában már sok ilyen gép működik. Nem akartam kockáztatni, és nem vettem semmilyen újszerű, nem tesztelt technológiát.”

„Mindemellett a Wood-Mizer név sokat jelent. Ha egy gép Wood-Mizer márkájú - akkor annak megbízható berendezésnek kell lennie.”

Stancalie úr már többször látta a Wood-Mizer fűrészgépeket kiállításokon, de ez volt az első alkalom, amikor többfejes vízszintes fűrészgéppel volt dolga.

Az új HR700 gép közvetlenül a Bukaresti kiállításról érkezett a DECO TIMBER üzemébe.

A három oldalú faanyag feldolgozása raklapok céljára
A gép kialakítása különleges: modulokból áll; mindegyik modulnak 2 vágófeje van. A HR700 a négy fűrészfejjel egy menetben képes lefűrészelni a három oldalú faanyagot négy raklappá emellett egy széldeszka is keletkezik.

Minden vágófej egy 15 kW-os villanymotorral van felszerelve. A gép összes vezérlője egy külön konzolon kapott helyet. A beállítómű elektromos fel/le beállítóval van felszerelve, és ez állítja be a fejeket úgy, hogy különböző méretű faanyagot tudjanak lefűrészelni. Mindegyik kétfejes modul központosított szalagfeszítővel van felszerelve, ami gyorsabbá teszi a szalagcsere folyamatát.

A faanyag a dupla sínes acélszalagos szállítószalagon kerül a vágó egységbe, amelynek változtatható a sebessége, maximum, 20 m/perc. A fűrészelés közben a nehéz, meghajtott görgők stabilizálják a rönköket, miközben azok áthaladnak a vágófejen. Ez megkönnyíti a rövid rövid rönkök feldolgozást. Egy pneumatikus érzékelő automatikusan felemeli a görgőket, hogy a bejövő rönköket fogadni tudja a gép. A görgő sebessége szinkronban van a szállítószalag sebességével, így pontosabb vágás biztosítható, különösen a vékony deszkák számára.

„A HR700 rendkívül megbízhatónak bizonyul, különösen a mechanika és az elektronika területén. A gép minimális karbantartást igényel, és nem szükséges magasan képzett munkaerő a használatához. Az emberek nagyon könnyen megtanulják használni a HR700-at” - mondja Stancalie úr.

„A HR700 gép a munkaidő kb. 90%-ában működik, és még mindig van kapacitásunk, mivel a fűrészelés most 8 m/perc sebességgel történik” - magyarázza Stancalie mérnök.

Elsődleges rönk feldolgozás

A rönkök elsődleges fűrészelése egy széles szalagos dupla vízszintes fűrészgépen történik, amelyet a dél-afrikai MultiSaw cég gyártott. A Wood-Mizer a közelmúltban megvásárolta ennek a gépnek a szellemi tulajdonjogát, és 2017-től kezdődően a TITAN márkanév alatt gyártja ezeket a gépeket. Először a LIGNA 2017 kiállításon mutatták be ezeket a gépeket Hannoverben.

A DECO TIMBER vállalatnál főként kis rönkök kerülnek feldolgozásra a helyi erdőből - nyár, fenyő vagy luc, legfeljebb 35 cm átmérővel. A rönköket egy nyitott területen tárolják, és egyenként adagolják a fűrészgépbe láncos behordóval. A gépkezelő egy székben ül a megemelt vezérlő állomáson a gép egyik oldalán, így jól szemmel tudja tartani az egész vágási folyamatot. Ő vezérli a gép összes funkcióját a vezérlő karokkal.

Mielőtt a rönk a dupla függőleges szalaghoz kerülne, a rönk beemelő beemeli a rönköt a munkapadra és elforgatja úgy, hogy megfelelő pozícióban legyen a vágáshoz. A tüskés behordó/kihordó rendszer keresztül tolja a rönköt a 15 cm széles dupla szalagokon, így a rönk két oldala lefűrészelésre kerül, és két széldeszka keletkezik. A meghajtott leszorító görgők stabilan rögzítik a rönköt a tüskés láncon fűrészelés közben.

A vágófejek után a széldeszkák leesnek a szállítószalagra, amely továbbítja a széldeszkákat a széles szalagos vízszintes hosszantvágó fűrészhez - ez a TITAN sorozat egy további eleme. Itt a széldeszkákat tovább fűrészelik további deszkákká.

A dupla vágófejes egység tovább halad egy másik vízszintes szalagfűrészen, és 100 mm széles vagy 145 mm széles három oldalú deszka jön létre, ami után a HR700 négyfejes hosszantvágó fűrésze 22 mm vastag raklap deszkákká fűrészeli a fát.

„A munkám során gyakran találkoztam használt gépekkel” - magyarázza Stancalie úr, „Ez nem a legjobb megoldás, de néha nincs más választásunk, és ahhoz, hogy a használt gépek megfelelően működjenek, teljes mértékben részt kell venni a folyamatban: meg kell érteni, hogy mely egységek vannak túlzott terhelésnek kitéve, milyen funkciókat kell különösen ellenőrizni, és mit kell megjavítani.”

„A széles sávú fűrészgépek, amelyekkel mi dolgoztunk, nem voltak újak, de teljesen elégedett vagyok azzal, ahogy működtek. Ez egy egyszerű gép, minden mechanikai alkatrész nagyon megbízható, és gyakorlatilag nincs benne elektronika. Nagy termelési kapacitásunk van, de fontos megjegyezni, hogy sok tapasztalatunk van a széles sávú szalagok karbantartásában. Mint tudják, a fűrészelés sikerének 70 százaléka függ a felhasznált szalagoktól, és attól, hogy miként vannak megélezve és előkészítve a munkára.”

„Egy másik fontos kérdés a raklapgyártásban a vágás vastagsága. 22 mm vastagságú deszkák vágása során a keskeny bevágás a legfontosabb, ennek minimálisnak kell lennie. A Wood-Mizer technológiája a kb. 2 mm vastagságú vékony bevágásról ismert, ami növeli a hasznosanyag mennyiségét, és csökkenti a fűrészpor mennyiségét” - osztja meg velünk Stancalie mérnök.

A raklap minősége

Mivel a nyár szárításkor elvetemedik, a raklapokat a nyers deszkákból rakják össze. A raklapok a Wektor elnevezésű különleges raklap összerakó vonalon kerülnek összeszerelésre, óránként 170 raklapot lehet legyártani. Az összeszerelés után a raklapokat egy speciálisan kialakított szárító kemencébe teszik.

„Ha a raklapokat szögekkel szerelik össze, akkor a faanyag nem tud elvetemedni szárítás közben" - magyarázza Stancalie úr - „A raklapok simák és kiváló minőségűek, amit az EPAL tanúsítvány igazol, amelyre minden raklap gyártónak szüksége van, aki az európai piacra dolgozik.”

„Tény, hogy még mindig az út elején vagyunk” - mondja Stancalie mérnök - „Nagy befektetési terveink vannak, és pontosan tudjuk, mit akarunk kinyerni a termelésből. A raklapgyártáshoz szakmai készségekre van szükség, de a megbízható gépek, már fél sikert jelentenek.”

Következő lépésként a DECO TIMBER egy Wood-Mizer egyfejes vízszintes hosszantvágó fűrészt fog vásárolni a széldeszkák fűrészeléséhez.

Name:
Email:
Subject:
Message:
x

Hírszoba

Közösségi média

HÍRLEVÉL

Newsletter

Ha tetszett Önnek ez a cikk, ne maradjon le a következő cikkekről sem! Iratkozzon fel a havi értesítőnkre és a cikkeinkre, amelyet a postafiókjába kézbesítünk.

Feliratkozás