• Image 1
    Image 2
    Image 3
    Image 4
    Image 5
    Image 6

Történetek és cikkek

Sajt készítésű sajt, mezőgazdaság és fűrészelés a szlovén Alpokban

2019. június 26.

Sajt készítésű sajt, mezőgazdaság és fűrészelés a szlovén Alpokban

A szlovén Tolmin város közelében lévő PRI LOVRČU gazdaságban sajtot készítenek, amelyet a gazdaság nevéről neveztek el és a sajt Szlovénián kívül is ismeretes. Érdekes, hogy ebben a hegyi sajtüzemben egy Wood-Mizer fűrészgép az egész évben üzemel. A szlovén gazda, Danilo Bončina, a PRI LOVRČU gazdaság tulajdonosa a következőket mondta:

- A nevem Danilo Bončina. Csadrgban élek, Tolmin közelében, amely település 700 m magasan van a tengerszint felett. Fő tevékenységi körünk a gazdálkodás és az agroturizmus PRI LOVRČU gazdaságunkban, ahol tejet állítunk elő saját tejcsarnokunkban. Alapvetően a saját szükségleteinkre állítjuk elő a termékeket. Erdőinket főleg fabegyűjtésre és fafeldolgozásra használják.

A gazdaság generációról generációra öröklődött. A gazdaság fő bevételi forrása a tejcsarnok, ahol egy népszerű sajtot állítunk elő tolminc néven. Leginkább a sajtokból élünk, a növényeket pedig általában a saját és vendégeink igényeinek kielégítésére használjuk, mert két vendégszobánk is van. Csakis a fennmaradó sajtot értékesítjük.A sajtgyártás hagyománya sok évvel ezelőtt jelent meg, amikor a falu létrejött. A sajtot élelmiszerekhez használták, otthon készítették és ott használták fel. Korábban lehetetlen volt szállítani a sajtot, amíg az út meg nem épült, hogy a sajtot a völgybe lehessen szállítani Szlovéniában és külföldön.  

Azért vásároltuk meg az LT15 fűrészgépet, mert új istállót akartunk építeni. Mivel nagyon keskeny az út, nehéz volt a faanyagot Tolminba szállítani.

Ezért úgy döntöttünk, hogy olyan fűrészgépet vásárolunk, amely könnyen használható és a lehető leghatékonyabb. Arra gondoltunk, hogy beszerzünk egy Wood-Mizer fűrészgépet, és hat hónap elteltével meg is vásároltuk és beüzemeltük. A fűrészgép összeszerelése mindössze egy órát vett igénybe, és már el is kezdhettük a munkát, amelyet gyorsan és jó minőségben tudtunk végezni a géppel.Nagyon elégedettek vagyok a fűrészgéppel. Az összeszerelés könnyű, és a gép szállítható. A gép elektromos vagy dízelüzemű. Gyakorlatilag az összes faanyag, ami az istálló építéséhez volt szükséges, ezzel a géppel lett lefűrészelve.

Az egyetlen dolog, amit sajnálunk, hogy nem hamarabb vásároltuk meg, mert nagyon sokoldalú, pontosan vág, minőségi vágást ejt kevesebb pazarlással, és könnyen használható.

A fűrészgép gyakorlatilag mindig működésben van - fát vágunk vele a saját igényeink kielégítésére, sőt néha még a szomszédainknak is besegítünk. Bármilyen formájú fát lehet vele fűrészelni, legyen az vastag vagy vékony, egyenes vagy ívelt. A szomszédok gyakran idehozzák nekünk a fát reggel, és délutánra már el is készülünk a munkával!

Szeretettel várjuk Önt Čadrg faluban, ahol élvezheti a friss levegőt és a csendet. Tanyánkban két vendégszoba van 4 vagy 5 fő részére. Szombat vagy vasárnapi ebédet is rendelhet tőlünk, és meglátogathatja a tejcsarnokot is.

Name:
Email:
Subject:
Message:
x

Hírszoba

Közösségi média

HÍRLEVÉL

Newsletter

Ha tetszett Önnek ez a cikk, ne maradjon le a következő cikkekről sem! Iratkozzon fel a havi értesítőnkre és a cikkeinkre, amelyet a postafiókjába kézbesítünk.

Feliratkozás