• Image 1
    Image 2
    Image 3
    Image 4
    Image 5
    Image 6

Történetek és cikkek

2018. június 22.

Wood-Mizer fűrészek vettek részt monostorok felújításában Észak-Bulgáriában

A bolgár Etropole városban lévő ókori Varovitec-kolostor helyreállításra került, hogy megőrizze a korábbi megjelenését.
    
A Szentháromság Etropole kolostorát messze földön jól ismerik Bulgárián kívül is. Az évszázadok során számos keresztény vallási zarándoklat célpontja volt a világon. 1158-ban alapították, és továbbra is az ismeretek kincsesbányája, valamint egy fontos irodalmi iskola otthona. A liturgikus könyveket ezen a helyszínen írták át, és nemcsak Bulgáriában, hanem Szerbiában, Romániában és az Athos kolostorokban is terjesztik. A Szófiában található Nemzeti Könyvtárban 76 fennmaradó kézirat található az Etropole kolostorból.
    
Ma Emil Georgiev Yakimov atya visel gondot a kolostorról. 2003-ban áldást kapott a munkájáért. Emil atya 15 évet dolgozott fáradhatatlanul és sok mindent hajtott végre. Nemrég kezdett el egy projektet az ókori kolostor helyreállításával kapcsolatban.

„A templom a jelenlegi megjelenését 1858 és 1860 között kapta, mindössze két év alatt” - mondja Emil atya. „Abban az időben Bulgária felett az Ottomán Birodalom uralkodott, és a történet szerint a török szultánnak volt egy lánya. A lány a Varoviteci kolostorban épült fel és gyógyult meg, és a szultán hálából „firmant” adott, azaz engedélyt adott egy templom felépítésére. Ez a firman dokumentum a mai napig a kolostorunkban van.”
    
Emil Yakimov atya 2003-ban érkezett ide a családjával.
    
„Először a templom helyreállítását kezdtük el. Kiderült, hogy a tetőt teljesen le kell cserélni. Ez rendkívül nehéz volt, és sok építőanyagra volt szükség hozzá”- mondja Emil. „A kolostor területén 4000 hektár erdő van, így nem volt hiányunk fából, de sok különböző méretű és típusú fát dolgoztunk fel.”
    
2008-ban Emil atya tudomást szerzett a Wood-Mizer fűrészgépekről, és úgy döntött, hogy megvásárolja az első saját fűrészgépét a projekt előmozdítása érdekében.
    
A Wood-Mizer fűrészgépek könnyűek, könnyen szállíthatók és pontosak. Még sűrű erdőben is képesek különböző méretű rönköket fűrészelni hatékonyan. Mivel a keskeny sávú szalagok mindössze 2 mm vastagságú vágást tesznek, több hasznos anyagot lehet kitermelni, a körfűrészekhez képest rönkönként legalább egy plusz gerendát lehet kitermelni.

Mint vállalat, a Wood-Mizer keresztény elveken alapul, amely ki van hangsúlyozva a vállalat küldetésében, és széles körben együttműködik más keresztény szervezetekkel. Emiatt az Etropole-kolostor 2008-ban különleges áron szerezte meg az LT40-et, amelyből a Wood-Mizer nem profitált.

„Az LT40 segítségével megkezdtük a fák fűrészelését az erdőinkből, és minden épületben megjavítottuk a tetőt és a padlózatot” - mondja Emil atya.
    
A Varovitec-kolostor építészete meglehetősen egyedi, és úgy döntöttek, hogy a templom külső megjelenését megőrzik olyannak, mint amilyen évszázadok óta volt.
    
2012-ben kezdődött el a harangtorony építése. Az adományoknak köszönhetően a kolostor a Veleganov testvéreken keresztül rendelt harangokat.
    
„Ez a család több generáció óta készít harangokat, és nem csak Bulgáriába. Nagyszerű választást tettünk” - mondja Emil Yakimov atya. Minden reggel 8:05-kor a harang jelzi a liturgikus szolgálat kezdetét.
    
Sok zarándok támogatja a kolostor helyreállítását adományaival. Támogatásuknak köszönhetően Sasho Rangelov műhelyéből lehetett falfestményeket rendelni.
    
„Korábban nem voltak festmények, így ezek a csodálatos, új műalkotások, amelyeket Sasho Rangelov művész festett 4 éven keresztül a csapatával.”
    
A korábbi monostor cellákat vendégszobákká alakítottuk.
    
„A méretükben ugyanazok a cellák maradtak, de elláttuk őket a szükséges kényelmi felszerelésekkel - zuhanyzó és WC van minden szobában - mondta Emil atya. Most a zarándokoknak lehetőségük van néhány napig a kolostorban maradni.
    
Az építési fát fűrészelés után a levegőn szárítjuk, és a helyreállítás és javítás még mindig folyamatban van.
    
„A terv szerint már majdnem befejeztük ezt az épületet” mutat Emil atya a kolostor celláira, amelyek már félig elkészültek.
    
„Nagyon elégedettek vagyunk a Wood-Mizer LT40 munkájával, és úgy döntöttünk, hogy tavaly veszünk még egyet” - folytatja Emil atya. „Jó kedvezményt kaptunk, és a két géppel lefűrészelt faanyagot az országban lévő más templomok és kolostorok helyreállítására használjuk. Például elkezdtünk faanyagot fűrészelni egy ókori kolostor részére Lovech városában, amely már a kilencedik század óta létezik. A benne lévő templom teljesen leromlott, de mára teljes mértékben helyre lett állítva a Wood-Mizer fűrészgépeinkkel fűrészelt faanyagból.”


Name:
Email:
Subject:
Message:
x

Hírszoba

Közösségi média

HÍRLEVÉL

Newsletter

Ha tetszett Önnek ez a cikk, ne maradjon le a következő cikkekről sem! Iratkozzon fel a havi értesítőnkre és a cikkeinkre, amelyet a postafiókjába kézbesítünk.

Feliratkozás