• Image 1
    Image 2
    Image 3
    Image 4
    Image 5
    Image 6

Történetek és cikkek

A méret igenis számít

2018. december 12.

A méret igenis számít

A szélessávú WB2000 fűrészgép segített a nagy-britanniai tulajdonosának, hogy elkezdje a nagyobb rönkök fűrészelését, és így megnyerje a versenyt az erőművekkel szemben.

„Amikor átvettem ezt a telephelyet, sokan úgy gondolták, hogy tudom, mit csinálok” - mondja Brian Wylie, a Carronbridge Sawmill tulajdonosa Thornhillben, az Egyesült Királyságban. „De őszintén szólva semmit sem tudtam a fűrészelésről! Mindent a saját hibáimból tanultam meg.”

A felesége, Veronica és Bill Frew ügyvezető igazgató segítségével, 23 évvel a fűrésztelep átvétele után évente 36.000 tonna fát dolgoz fel és 27 személyt alkalmaz teljes munkaidőben.


A kerítésoszlopok, panelek, raklapok, lécek és rácsok gyártásával és forgalmazásával foglalkozó csapat elsősorban a minőségi munkával kapcsolatban tett szert hírnévre, viszont nagyon rugalmasak is, amely Brian szerint megkülönbözteti őket a többi nagy fűrészteleptől.

A csapat legújabb tagja - egy Wood-Mizer WB2000 szélessávú fűrészgép - segít a cégnek, hogy a faanyag piac volatilitásával szembenézzen, és ezzel egy időben növelje a termelékenységét.

Egy kis történelem

Carronbridge településen először 1850 környékén jelent meg fűrészgép. Ez a gép nem messze van egy másik nagy fűrészüzemtől, amely évente 600.000 tonna faanyagot termel.


1995-ben Brian úgy döntött, hogy átveszi a céget, és bérbe vette a 8 hektáros területet a helyi hercegtől. „Egy mellékes üzletként indult az egész, és elsősorban a fő munkámra igyekeztem összepontosítani, ami a fakitermelés. Az évek során azonban ez teljesen megváltozott, mára a fakitermelés csak mellékes munka a fűrészüzemhez viszonyítva”- mondta Brian.

Brian felismerte, hogy nincs igazán szükség a kis rönkökre. „Az út mellet halmozódtak fel a kis rönkök, és sehogysem tudtunk megszabadulni tőlük” - magyarázta. „Ekkor jutott eszembe, hogy veszek egy fűrészgépet és gyártsunk raklapokat a kis rönkökből, és ez megoldotta a problémát.”

40 ezer fontos kezdeti beruházással és hat fős személyzettel kezdtük el a fűrészelési üzletet.

Lassan, de biztosan egyre több munkánk lett - és a hírnevünk is fokozatosan nőt.

„Nem kevés időbe került, de kiváló ügyfélkörre tettünk szert” - mondta. „Nincs értékesítési menedzserünk, ezért minden megrendelésünk visszatérő ügyfelekből áll, akiknek tetszik, ahogyan dolgozunk”.

„Sok nagy fűrészüzem kiváló munkát végez, de kevésbé rugalmasak, és leginkább egy fajta termék előállítására összpontosítanak. Mi rendszeresen hét vagy nyolc különböző termékkel töltjük fel a teherautókat, mert erre van szükségük az ügyfeleinknek”.

Mit várunk a jövőtől?
Brian mindig is a pénzügyeket szem előtt tartva szeret tervezni a jövőre. Azt mondja, hogy a faanyag rendelkezésre állása és költsége nagy aggodalomra ad okot. Az Egyesült Királyság faárai nőttek az erőművi apró rönkök keresletének növekedése miatt, és a font gyengülése miatt sok házépítő a hazai termékeket részesíti előnyben, nem pedig az importot.


„Jelenleg elég nehéz a rönkök beszerzése - különösen kisebb méretűeké, mert az erőművek elviszik őket. Az egyik közeli erőmű csaknem 700.000 tonna fát éget el évente” - mondta Brian. „Az erdőtulajdonosok nagyon jól járnak a jelen helyzetben - lehet, hogy minden időktől jobban, mert az elmúlt időszakban nem kaptak annyit a faanyagért, mint amennyit megérdemeltek volna”.

„Nem tudjuk, hogy elértük-e már a faanyag ipar piaci csúcsát”.

Ez volt az egyik oka annak, hogy Brian egy nagy kapacitású gépet akart beszerezni.

Az a képesség, hogy fel tudnak dolgozni nagyobb rönköket, amire sok piacnak nincs szüksége, nagyobb szabadságot ad neki a faanyag beszerzése során.

Ismerkedés a WB2000-el

Brian a németországi LIGNA erdészeti kiállításon figyelt fel a Wood-Mizer WB2000 fűrészgépre 2017-ben.


Ezt mondta: „Akkoriban még nem tudtam, hogy a Wood-Mizer szélessávú fűrészgépeket is gyárt, ezért nagyon megfogott az egész történet”.

Ezután a Wood-Mizer bemutatta a gépet Cumbriában, egy bemutató napon, ahová elment Brian a cégvezetővel, Bill Frew-vel.

„Azonnal árajánlatot kértünk a gépre”.


Így ő lett Európában egy WB2000 első tulajdonosa, és ennek a cikknek az írása idejében az Egyesült Királyságban csak neki van ilyen gépe.

„Cumbria-ban vettük át a gépet, és béreltünk egy darut, hogy egy villás targoncával együttműködve a helyére tegye a gépet” - mondta Brian. „Nagyon alacsony helyre kellett betenni a gépet, ezért nem volt egyszerű a művelet”. Ezután Brian és csapata végzett el minden elektromos bekötési munkát.

Egy évvel később Brian elégedetten nyilatkozott az eredményekről.


„A fűrészgép nagyon jó, de még nem hoztuk ki belőle azt, amire valójában képes. A szélessávú gép napi 15 köbmétert vág le a nagyobb rönköktől a kisebb rönkökig, amelyeket sínekhez, kerítésekhez, kapu oszlopokhoz és talpfákhoz lehet felhasználni. És őszintén szólva a WB2000 legnagyobb előnye, hogy nagy rönkökkel is elbánik; 5 méteres rönköket is fel tudunk dolgozni. A múltban legfeljebb 3,5 méteres rönköket tudtunk fűrészelni, de a helyzet mára megváltozott, így az erőművek nem annyira komoly versenytársak, mint korábban”.

Szerző: Ben Pike - Eve Communications


Name:
Email:
Subject:
Message:
x

Hírszoba

Közösségi média

HÍRLEVÉL

Newsletter

Ha tetszett Önnek ez a cikk, ne maradjon le a következő cikkekről sem! Iratkozzon fel a havi értesítőnkre és a cikkeinkre, amelyet a postafiókjába kézbesítünk.

Feliratkozás