• Image 1
    Image 2
    Image 3
    Image 4
    Image 5
    Image 6

Történetek és cikkek

2017. augusztus 30.

Egy fiatal erdész, aki nem talált munkát, de nem maradt munka nélkül

Ez a szlovén fickó az erdészeti iskola elvégzése után nem talált munkát a szakterületén, ezért saját munkahelyet teremtett magának - Wood-Mizer fűrészgéppel.

A szlovén Plat falu magasan fekszik az alpesi hegyekben, 875 méterrel a tengerszint felett. Nyilvánvalóan a tiszta levegő, az erdő, a források, a gyönyörű hegyi táj, mind mind befolyásolja a helyieket, hogy lassan, nyugodtan és nagyon ésszerűen éljenek. A falusiak főként a mezőgazdaságban dolgoznak. Majdnem minden családnak van tehene, juha, csirkéje és sok sok élőlénye.

A Plat faluból származó Gregor Potocnik szülei szintén a gazdaságban dolgoznak és gondoskodnak a 20 tehenükről. Emellett, mint ahogy az lenni szokott az ilyen helyeken a család egy 35 hektáros erdővel is rendelkezik. Ez a körülmény vezette Gregor-t az ötlethez, hogy racionálisabban és modern módszerekkel kezelje az erdejét, és profitáljon belőle. Gregor ezért járt erdészeti iskolába, amelyet sikeresen el is végzett.

„Elvégeztem az iskolát” - nevet Gregor - „de nem találtam munkát a szakmámban!”

Azonban Gregor nem a kétségbeeséséről híres és nem olyan, aki tétlenül várja a sorsa alakulását. A vidám hozzáállás egy nagyszerű ajándék, amely a körülményektől függetlenül boldoggá teszi az embert, ezért az ilyen emberek várakozással tekintenek előre, terveznek és végrehajtják a terveiket.

Gregor félretett pénzt miközben különböző helyeken dolgozott, és amikor 27 éves lett, vásárolt magának egy szalagfűrészt.

„A falunkban szinte mindenkinek saját erdője van; gondoskodnak róla; kivágják a régi, száraz, sérült törzsű fákat, és ezt a fát el kell fűrészelni, mert a gazdaságban mindig kell valamit építeni vagy javítani, különösen ha állatok is vannak benne"- magyarázza Gregor. A történet folytatása azt mutatja, hogy teljesen igaza van.

A Gregor által vásárolt fűrészgépet a Wood-Mizer gyártotta. Ez egy világhírű márka, amely 1982 óta létezik, és ma vezető szerepet játszik a szalagfűrészek és szalagok gyártásában. A cég amerikai, az európai gyártási központja pedig Lengyelországban található. Összesen több mint 75.000 Wood-Mizer fűrészgép működik a világ szinte összes országában.

"Megtudtam, hogy a falunktól mindössze 17 km-re van egy Wood-Mizer képviselet, ezért elmentem az irodájukba, beszéltem velük, és vettem egy LT20B fűrészgépet" - mondta Gregor.

Ezt a gépet a kis- és középvállalkozások számára tervezték. A munkapadja több szegmensből áll, amelyek nagyon erősek, és amelyek közel vannak a padlóhoz, hogy a rönköket kézzel lehessen a munkapadra tenni, horgokkal. A fűrészfej, amelyen egy szalagfűrész két görgőre van felszerelve, elektromos motorokkal rendelkezik - a fő motor a fűrészt forgatja, a többi pedig a vágófejet mozgatja fel/le valamint előre és hátra a munkapadon.

Ez nem a Wood-Mizer család legkisebb darabja (vannak egyszerűbb modellek, mint az LT10 és LT15) és Gregor esetében a gépnek van egy fontos funkciója - távirányítóval rendelkezik. A konzolon van az elektronikus beállítómű, amellyel beállíthatja a deszka kívánt vastagságát, és a fűrészfej automatikusan beáll a megfelelő vágási pozícióba.

Gregor a Wood-Mizer szakemberek segítségével a ház közelében összeszerelt egy gépet, egy kicsit magasabban a dombon. Kényelmes munkahelyet alakított ki magának - egy karosszéket használ, amelyen sátor található a nap és az időjárás elleni védelem céljából, a vezérlőpult pedig előtte van. A távvezérlő kábele két pólus között van kifeszítve a gép elején és a végén. Valójában a kábel a levegőben, a gép oldalán van, könnyen mozog, és nem lepi fűrészpor. A kábel ezen oldalát a Wood-Mizer „függönynek” nevezi.

Most Gregor kényelmes székben ülve dolgozik, ahelyett, hogy a gép mellett gyalogoljon a fűrészfej mellett. Ez a kényelem jelentősen befolyásolja a teljesítményt, mivel Gregor kevésbé fárad el és hosszabb ideig tud dolgozni. A késztermék kivételéhez segédmunkást alkalmaz. És néha az ügyfél is örömmel segít a deszkák mozgatásában.

A helyiek örülnek, hogy van egy fűrészgép a faluban. Nem kell messzire elszállítani a rönköket, és az emberek nemcsak fűrészárut, hanem leeső darabokat és fűrészport is vásárolnak Gregortól - ezek minden gazdaságban jól jönnek.

Egy fiatal szlovén erdész így teremtett munkát magának. Most segít az embereknek, és nem hagyja el magát. Minkét fél nyer! Kölcsönös győzelem.

Name:
Email:
Subject:
Message:
x

Hírszoba

Közösségi média

HÍRLEVÉL

Newsletter

Ha tetszett Önnek ez a cikk, ne maradjon le a következő cikkekről sem! Iratkozzon fel a havi értesítőnkre és a cikkeinkre, amelyet a postafiókjába kézbesítünk.

Feliratkozás