Amikor a munka és a hobbi egybeesik: egy svéd asztalosműhely története

By Wood-Mizer, Europe

egy svéd asztalosműhely története

 

– A hobbim a munkám, amit mindig örömmel végzek. Az életem valóra vált álom. – Ezt tartja Rasmus Ström a faipari munkákról a svédországi Falköping községben működő Ädelsnickaren („A remek asztalos”) nevű asztalosműhelyében. 

Rasmus a Wood-Mizer famegmunkáló berendezéseivel, például a sokoldalú, négyoldalas MP260 gyalu/csiszológéppel speciális termékeket gyárt, például padlóburkolatokat, csaphornyos illesztésű lambériákat, konyhaszekrényajtókat és díszítő szegélyléceket. 

Rasmus már fiatalkora óta imádja a faipari munkát. Útja a faipari tervezői továbbképzése után kezdődött. Rasmus 12 éves épületgondnoki és szerelői pályáját elhagyva kezdte meg a faipari vállalkozását. Cége, az Ädelsnickaren egyedi asztalosmunkákra specializálódott, a faanyag gyalulásától kezdve egészen a bútorok készítéséig.

 

 

– A faipari tervező osztályban eleinte én voltam az egyetlen tanuló. Később még három asztalos beiratkozott, jelezve a speciális fatermékek és szolgáltatások iránti igényt, amit akkoriban még nem igazán ismertek el – emlékszik vissza Rasmus.

Rasmus azt szereti az asztalosmesterségben, hogy gyönyörű tárgyakat készíthet a fából.

– A fa varázsa az illatában és a vágáskor megmutatkozó mintázatokban rejlik. Egy egyszerű farönkből valami különlegeset készítünk, aminek csak a képzelet szab határt – mondja. – Mindig is mélyen kötődtem a fához, ezért végeztem el a faipari tanfolyamot, és így valósítottam meg az álmomat. Manapság egyre többen értékelik a kézi munka szépségét, amit még szebbé tesznek a hobbimmal töltött végtelen, élvezetes órák – teszi hozzá.

 

 

Az Ädelsnickaren cégnél kulcsfontosságúak a Wood-Mizer berendezései a termékek előállítása során, különösen az MP260 gyalu/csiszoló. 

– Egyetlen géppel több feladatot is el tudok végezni, amelyekhez régen külön, nehézkes gépek kellettek. Az MP260 a dupla vízszintes és függőleges marófejével lehetővé teszi a megmunkálást egyetlen művelettel, így nélkülözhetetlen, mégis kicsi és könnyű gép a műhelyemben – magyarázza Rasmus.

A Wood-Mizer által forgalmazott gépeket az 1990-es svédországi bevezetésük óta egyre jobban elismerik Európában és más globális piacokon. Jellemzőjük az öntöttvas munkapad a stabilitás érdekében, több vágófej a teljes felület megmunkálása céljából, és hatékony motorbeállítások a marófejek meghajtásához. Ezek a gépek nélkülözhetetlenek minden modern asztalosműhelyben, és a marófejek és tartozékok széles választékával használhatók.

– Például az MP260 gyalu/csiszoló gépet használom a Svédországban råspont néven ismert csaphornyos illesztésű padlódeszkák gyártásához, sima felületet és az ügyfél igényei szerinti egyedi hornyolást biztosítva – magyarázza Rasmus. 

 

 

A munkakörnyezet tisztán tartása és biztonsága érdekében a Wood-Mizer forgácselszívó rendszerével is kiegészítette a berendezését, és megjegyezte, hogy jobb a teljesítménye, mint más márkáké. 

A bútornak való nagy fatáblák gyártását Rasmus a True North Interior céggel együttműködve végzi, ahol a Wood-Mizer MB200 SlabMizer gépet használják. Ez a gép alkalmas nagy felületek marózására és csiszolására, ami ideális a kézműves tömörfa asztalok és padok készítéséhez.

– Svédországban a fa az otthonok építőanyaga, és nekem is az volt az álmom, hogy saját faházat építek. Nemcsak az asztalos munkákat szeretem, hanem a faházak építését is – mondta zárásként Rasmus.

 

***

Iratkozzon fel a hírlevelünkre!
Kérjen értesítést e-mailben az exkluzív ajánlatainkról, új termékeinkről, és a különleges rendezvényeinkről.