Egy lengyel vállalkozó Wood-Mizer fűrészgéppel vitte sikerre a faipari vállalkozását

Egy lengyel vállalkozó Wood-Mizer fűrészgéppel vitte sikerre a faipari vállalkozását

 

Zygmunt Koss lengyel vállalkozó arról beszél, hogyan lett szenvedélye a fafeldolgozás, és hogyan ért el üzleti sikereket a megfelelő technológiának köszönhetően.

 

– Mondhatni, véletlenül kerültem a fafeldolgozásba, nem így terveztem – mondja Zygmunt Koss, egy vállalkozó Pomerániában. – A régi házban, ahol laktunk, egy szigeteletlen szoba télen jéghideg volt. Ennek szigeteléséhez úgy döntöttünk a feleségemmel, hogy lambériával burkoljuk a falakat, ami akkoriban hihetetlenül divatos volt. Ekkor kezdődtek a kalandjaim a fafeldolgozás terén.

 

 

Zygmunt 1991-ben alapította a saját belsőépítészeti cégét. 

– Falburkolatok, szekrények, asztalok, főként ezekkel foglalkoztunk a vállalkozásunk első éveiben. Meghívtak, hogy vegyek részt az EU London Array projektjében, Gdańsk és Gdynia hajógyáraiban. A projekt tárgya szélerőművek építése volt az Északi-tengeren. Én is benyújtottam a pályázaton való részvételhez szükséges dokumentumokat – magyarázza Zygmunt. – Nem voltam egyedül, sokan részt akartak venni a projektben, de meglepetésemre én nyertem a pályázatot! Ez nagyon váratlanul ért!

– Az asztalosműhelyt új gépekkel kellett felszerelni, hogy teljesíteni tudjuk a projektet. A feladatunk szélerőművek zsaluzásához szükséges fagerendák gyártása volt. 

Tartós és precízen gyártott szerkezetnek kellett lennie, ezért Zygmunt a legjobb minőségű gépeket szerezte be. A fűrészgépek piaci választékának áttekintése után Zygmunt gyorsan egy Wood-Mizer fűrészgép megvásárlása mellett döntött. Elment a lengyel Wood-Mizer gyártóközpont irodájába, hogy további információkat kérjen. Banki hitelből megvásárolta az LT20B gépet a munkapad modullal együtt.

 

 

Ez a Wood-Mizer termékcsaládba tartozó különleges fűrészgép a jól ismert, konzolos kialakítású LT20 fűrészfej, szegmentált alacsony munkapaddal kombinálva. Ezen a munkapadon nincs hidraulika, azonban a kis magasságának köszönhetően a rönkök két berakodó rámpa segítségével könnyen felgördíthetők a munkapadra. 

A szegmenses munkapad előnye a gyakorlatilag korlátlan hosszúság, mivel további modulokkal bővíthető. Így az LT20B bármilyen projektre megfelelően előkészíthető, és akár extra hosszú rönköket és gerendákat is fűrészelhet. 

Az LT20B gép megrendelésekor a fűrészgép tulajdonosa többféle motorváltozat közül választhat: villanymotor vagy benzines, és eldöntheti, hogy szüksége van-e távirányítóra. Ezt az opciót gyakran választják azok, akik állandóan a géppel dolgoznak, és azonos típusú fát vágnak.

– Az LT20B kis méretű gép. Szerintem a kis mérete és kis súlya számos előnyt nyújt. Ezt a fűrészgépet akár egy hajógyárban, javítás alatt álló hajókon is lehetne használni – emlékszik vissza Zygmunt. 

 

 

A projekt sikeresen lezajlott, és a befejezés után Zygmunt úgy döntött, megtartja a Wood-Mizer fűrészgépet, hogy tovább fejlessze vállalkozását.

– Vállalatunk virágzása a Wood-Mizer fűrészgéppel kezdődött. Ez a gép lehetővé teszi számunkra, hogy teljesítsük a fafeldolgozási rendeléseket – folytatja Zygmunt.

 

 

A Zygmunttal készült interjút a házában forgattuk, amelynek az elkészítéséhez szükséges anyag mintegy 80%-át a Wood-Mizer fűrészgépen gyártotta. Minden egyes fal-, mennyezet- és padlóelemet nagy pontossággal, kézzel munkáltak meg.

 

 

Zygmunt a GAZETA PRZEMYSŁU DRZEWNEGO lengyel újságban látott egy hirdetést, amelyben a Wood-Mizer vállalat versenyt hirdetett Wood-Mizer fűrészgépekkel megvalósított projektek számára. Zygmunt úgy döntött, hogy háza bemutatásával vesz részt a versenyen.

– Ennek köszönhetően büszkélkedhettem a munkámmal, amelyet a papírra vetett tervtől kezdve magam készítettem el, a saját elképzeléseim szerint – mosolyog Zygmunt. – Az Épületek kategóriájában egy francia tervező által tervezett faház lett az első helyezett, én pedig a második helyezett, egy lengyel tengerparti vállalkozó – mondja Zygmunt. – Elképzelhetik a büszkeségemet és elégedettségemet. Ez nagyon jó érzés, mert tudom: amit csinálok, az másoknak is tetszik, nem csak nekem.

 

 

"In the Buildings category, first place went to a treehouse designed by a French designer, and second place went to me, a Polish entrepreneur from the coast," says Zygmunt. "Imagine my pride and satisfaction. After all, this is very pleasant because now I know: what I do is liked by others, not just me."

 

***

Iratkozzon fel a hírlevelünkre!
Kérjen értesítést e-mailben az exkluzív ajánlatainkról, új termékeinkről, és a különleges rendezvényeinkről.