Wood-Mizer fűrészek vettek részt monostorok felújításában Észak-Bulgáriában

By Wood-Mizer, Europe

The monastery restored with the preservation of its authentic architecture

 

A bolgár Etropole városban lévő ókori Varovitec-kolostor helyreállításra került, hogy megőrizze a korábbi megjelenését.
    
A Szentháromság Etropole kolostorát messze földön jól ismerik Bulgárián kívül is. Az évszázadok során számos keresztény vallási zarándoklat célpontja volt a világon. 1158-ban alapították, és továbbra is az ismeretek kincsesbányája, valamint egy fontos irodalmi iskola otthona. A liturgikus könyveket ezen a helyszínen írták át, és nemcsak Bulgáriában, hanem Szerbiában, Romániában és az Athos kolostorokban is terjesztik. A Szófiában található Nemzeti Könyvtárban 76 fennmaradó kézirat található az Etropole kolostorból.
    
Ma Emil Georgiev Yakimov atya visel gondot a kolostorról. 2003-ban áldást kapott a munkájáért. Emil atya 15 évet dolgozott fáradhatatlanul és sok mindent hajtott végre. Nemrég kezdett el egy projektet az ókori kolostor helyreállításával kapcsolatban.

With the help of sawmills the monastery mills logs from own forestsWith the help of sawmills the monastery mills logs from own forests

 

„A templom a jelenlegi megjelenését 1858 és 1860 között kapta, mindössze két év alatt” - mondja Emil atya. „Abban az időben Bulgária felett az Ottomán Birodalom uralkodott, és a történet szerint a török szultánnak volt egy lánya. A lány a Varoviteci kolostorban épült fel és gyógyult meg, és a szultán hálából „firmant” adott, azaz engedélyt adott egy templom felépítésére. Ez a firman dokumentum a mai napig a kolostorunkban van.”
    
Emil Yakimov atya 2003-ban érkezett ide a családjával.

„Először a templom helyreállítását kezdtük el. Kiderült, hogy a tetőt teljesen le kell cserélni. Ez rendkívül nehéz volt, és sok építőanyagra volt szükség hozzá”- mondja Emil. „A kolostor területén 4000 hektár erdő van, így nem volt hiányunk fából, de sok különböző méretű és típusú fát dolgoztunk fel.”
    
2008-ban Emil atya tudomást szerzett a Wood-Mizer fűrészgépekről, és úgy döntött, hogy megvásárolja az első saját fűrészgépét a projekt előmozdítása érdekében.
 

The sawmills cut boards with great precisionThe sawmills cut boards with great precision

 

A Wood-Mizer fűrészgépek könnyűek, könnyen szállíthatók és pontosak. Még sűrű erdőben is képesek különböző méretű rönköket fűrészelni hatékonyan. Mivel a keskeny sávú szalagok mindössze 2 mm vastagságú vágást tesznek, több hasznos anyagot lehet kitermelni, a körfűrészekhez képest rönkönként legalább egy plusz gerendát lehet kitermelni.

Mint vállalat, a Wood-Mizer keresztény elveken alapul, amely ki van hangsúlyozva a vállalat küldetésében, és széles körben együttműködik más keresztény szervezetekkel. Emiatt az Etropole-kolostor 2008-ban különleges áron szerezte meg az LT40-et, amelyből a Wood-Mizer nem profitált.

 

The monastery restored with the preservation of its authentic architectureThe monastery restored with the preservation of its authentic architecture

 

„Az LT40 segítségével megkezdtük a fák fűrészelését az erdőinkből, és minden épületben megjavítottuk a tetőt és a padlózatot” - mondja Emil atya.
    
A Varovitec-kolostor építészete meglehetősen egyedi, és úgy döntöttek, hogy a templom külső megjelenését megőrzik olyannak, mint amilyen évszázadok óta volt.

2012-ben kezdődött el a harangtorony építése. Az adományoknak köszönhetően a kolostor a Veleganov testvéreken keresztül rendelt harangokat.
    
„Ez a család több generáció óta készít harangokat, és nem csak Bulgáriába. Nagyszerű választást tettünk” - mondja Emil Yakimov atya. Minden reggel 8:05-kor a harang jelzi a liturgikus szolgálat kezdetét.

 

Famous Bulgarian painter Sasho Rangelov decorated the temple's interiorFamous Bulgarian painter Sasho Rangelov decorated the temple's interior

 

Sok zarándok támogatja a kolostor helyreállítását adományaival. Támogatásuknak köszönhetően Sasho Rangelov műhelyéből lehetett falfestményeket rendelni.
    
„Korábban nem voltak festmények, így ezek a csodálatos, új műalkotások, amelyeket Sasho Rangelov művész festett 4 éven keresztül a csapatával.”
 

The former monastery cells rebuilt into guest roomsThe former monastery cells rebuilt into guest rooms

 

A korábbi monostor cellákat vendégszobákká alakítottuk.
    
„A méretükben ugyanazok a cellák maradtak, de elláttuk őket a szükséges kényelmi felszerelésekkel - zuhanyzó és WC van minden szobában - mondta Emil atya. Most a zarándokoknak lehetőségük van néhány napig a kolostorban maradni.

Az építési fát fűrészelés után a levegőn szárítjuk, és a helyreállítás és javítás még mindig folyamatban van.
    
„A terv szerint már majdnem befejeztük ezt az épületet” mutat Emil atya a kolostor celláira, amelyek már félig elkészültek.
    
„Nagyon elégedettek vagyunk a Wood-Mizer LT40 munkájával, és úgy döntöttünk, hogy tavaly veszünk még egyet” - folytatja Emil atya. „Jó kedvezményt kaptunk, és a két géppel lefűrészelt faanyagot az országban lévő más templomok és kolostorok helyreállítására használjuk. Például elkezdtünk faanyagot fűrészelni egy ókori kolostor részére Lovech városában, amely már a kilencedik század óta létezik. A benne lévő templom teljesen leromlott, de mára teljes mértékben helyre lett állítva a Wood-Mizer fűrészgépeinkkel fűrészelt faanyagból.”
  

The timber is used for renovations of monasteries in whole BulgariaThe timber is used for renovations of monasteries in whole Bulgaria
At the moment the monastery operates two Wood-Mizer sawmillsAt the moment the monastery operates two Wood-Mizer sawmills

***

Iratkozzon fel a hírlevelünkre!
Kérjen értesítést e-mailben az exkluzív ajánlatainkról, új termékeinkről, és a különleges rendezvényeinkről.