Egy nyugdíjas mérnök a francia Alpokban fűrészel és dolgoz fel faanyagot

Retired Engineer Sawmilling and Woodworking in the French Alps

Henri Kurzaj egy lengyel származású francia vállalkozó, aki közel hat éve foglalkozik a fával. Cége, a Forest-Ethik helyi fából készült eredeti fatermékek tervezésével és koncepciójával foglalkozik.

 

„Mindig is szerettem volna olyan helyet találni, ahol kikapcsolódhatok, és közeli kapcsolatba kerülhetek a természettel. Nyugdíjas építőmérnökként, aki sokat autózott üzleti ügyekben és különféle építkezéseken járt, szerettem volna földet vásárolni, és naponta élvezni a természet jelenlétét" – vallja be Henri. A 14 hektáros erdője és mezője valóban fantasztikus lehetőséget kínál számára, hogy hallgassa a madarakat és nézze a fák növekedését.   
 
Savoie egy francia régió az Alpok lábánál, ami Svájccal és Olaszországgal határos. Nemcsak kiváló hegymászási feltételeiről híres, hanem eredeti helyi termékeiről is. A "Savoie" címkével ellátott regionális sajt és bor az egyik legfinomabb Franciaországban. Ugyanígy, a helyi erdőkből származó tömör fából készült bútorok is kiválóak. „Úgy gondolom, hogy a regionális erdeinkből származó tömör fa nemes és gyönyörű, ezért érdemes megbecsülni és tisztelni” – mondja Henri Kurzaj.
 

 

Annak ellenére, hogy Henri nyugdíjas építőmérnök, továbbra is aktív az üzleti életben. „Sok ihletet merítek az engem körülvevő erdőkből. A környéken sok fa van, különösen kőris. A régióban nagy a verseny, számos nagynevű cég van a környéken, amelyek bútorokat és fatermékeket gyártanak. Kihívás részt venni a versenyben, és az eredeti terveimet felkínálni az ügyfeleknek” – mutat rá Henri. „Örülök, hogy gyönyörű helyi fát kínálhatok fel az ügyfeleimnek, amely nem valami távoli kontinensről érkezik. Büszke vagyok rá, hogy az erdőmből származó fával dolgozhatok. Igazi inspirációt ad nekem”.
 
Henrit már jóval azelőtt lenyűgözte a fa, különösen a tömörfa, hogy megalapította volna a Forest-Ethik fafeldolgozó cégét. Kezdetben voltak apró és egyszerű alkotások, amelyeket a műhelyében tervezett és készített, de hamarosan egyre markánsabb termékeket készített, például asztalokat, padokat, székeket vagy polcokat – mindegyik természetes tömörfából készül.
 
„Amit igazán szeretek a fában, az a karaktere. Minden rönk, amit feldolgozok más és más, még akkor is, ha ugyanaz a fa. A fa szagában, megjelenésében és érintésében mindig különbözik” – jegyzi meg Henry.

 

 

A Forest-Ethik olyan tömörfa termékeket kínál, amelyeket kreatívan terveztek és a legmagasabb precizitással állítanak elő. „Én vagyok ezeknek az alkotásoknak a szerzője, és egyedül én készítem a terveket, koncepciókat és összeállításokat. Korábbi műszaki mérnöki szakmámból adódóan elegendő tudással és tapasztalattal rendelkezem ahhoz, hogy minden gyártási lépést magam végezzek el” – mondja Henri.
 
„A terveim során igyekszem minden alkalommal valami egészen mást alkotni, olyat, ami nem létezik a piacon. Ez lehet egy asztal, szék, bútor, alapvetően bármi, ami nem hasonlít semmi ismert dologra, az acél és fém kombinációja. És tudom, hogyan kell megcsinálni; szabadalmam is van rá, az úgynevezett Forest-Ethik”.

 

 

„Amit az emberek nagyon szeretnek a tömör fában, az a természetes formája és mintája, különösen, ha ez jól látható a terméken. Éppen ezért, amikor fával dolgozom, igyekszem megőrizni annak minden természetes formáját, ívét és durva élét” – magyarázza.
 
Úgy tűnik, hogy a fa ihletet ad az olyan faipari munkásoknak, mint Henri, és az ügyfeleknek, akik új ötleteket találnak különböző fatermékekhez.
 
„Vevőim szeretik a fa és a fém kreatív kombinációit. Meghallgatom az ötleteiket, és kitalálom, hogy miként lehet elképzeléseiket valódi termékké varázsolni. Néha meglepődök azon, hogy ügyfeleim mennyire kreatívak” – vallja be Henri.

 

 

Henri különböző szerszámokat és gépeket használ az egyszerű láncfűrésztől az elszáradt vagy sérült fák kidöntésére az erdőben, egészen a különféle köszörűkig és csiszolókig - a fa végül a Wood-Mizer LT20 hidraulikus fűrészgépbe kerül. „Kedvelem ezt a fűrészgépet a rugalmassága, a mobilitása és természetesen a nagy vágási kapacitása miatt. 5,5 m-es, 60 cm feletti átmérőjű rönköket dolgozok fel, és nagy vágási pontosságot érek el. Az LT20 fűrészgép automatizált deszkavastagság-szabályozó rendszerrel (Setworks) rendelkezik” - magyarázza Henri.
 
„Először is látnom kell a rönk alakját és hosszát. Ezután a hidraulikus funkciókkal a rönköt a fűrészgép munkaasztalára rakom, megfordítom, hogy megtaláljam a legjobb pozíciót, és befogom, hogy stabil és biztonságos legyen. Végül elkezdek fűrészelni – ennyi!”

 

 

Henri bevallja, hogy sok ideig keresett egy jó fűrészgépet. Kezdetben az elsődleges eszköze a rönk feldolgozásához egy láncfűrész volt, mert akkoriban ez volt az egyedüli viszonylag egyszerű módja a fűrészelésnek, amit ismert. Henri igyekezett a felületeket a lehető legsimábbá tenni, de a folyamat túl bonyolult volt és túl sok időt vett igénybe, a biztonsági előírásokról nem is beszélve.
 
Henri kísérletezett egy keretre rögzített láncfűrésszel, és kipróbálta az olasz és kanadai fűrészgépeket is. Ennek ellenére egyikük sem közelítette meg azt, amit egy jó fűrészgéptől várt volna.
 
„Körülbelül öt évvel ezelőtt voltam egy kiállításon Lyonban, és először láttam meg egy Wood-Mizer mobil fűrészgépet. Nagyon izgatott lettem, mert okos, praktikus és profi megoldás volt. Egyből arra gondoltam, hogy minden fűrészipari kérdésem megoldódott” – emlékszik vissza Henri.

 

 

Henri felhívta a Wood-Mizer francia irodáját, és tudomást szerzett a Wood-Mizer lengyelországi gyáráról. Úgy döntött, felveszi a kapcsolatot a lengyel munkatársakkal, és az anyanyelvén beszél a fűrészgépekről.
 
„Jól elbeszélgettünk. Az egyetlen kérdés az volt számomra, hogy készen állok-e befektetni ebbe a gépbe? Úgy döntöttem, hogy befektetek, és most nagyon örülök ennek a döntésemnek” – mutat rá Henri.
 
Henri ma maximum 60 cm széles anyagokat dolgoz fel, és ha nagyobb bútort kell készítenie, az asztalos kollégák segítségét kéri, akik összeállítják neki a fakonstrukciót. A jövőben mindent saját maga szeretne elkészíteni, ezért fontolgatja egy Wood-Mizer gyalu/csiszoló vásárlását.
 
„Arra vágyom, hogy magam készíthessek nagy faszerkezeteket” – mondja Henri. „A fűrészgépen fel tudnám dolgozni az alapanyagot, a készterméket pedig a gyalu/csiszolón állítanám elő. Tudom, a Wood-Mizer gyalu/csiszolóval ez könnyen kivitelezhető!”

 

 

***

 

Iratkozzon fel a hírlevelünkre!
Kérjen értesítést e-mailben az exkluzív ajánlatainkról, új termékeinkről, és a különleges rendezvényeinkről.