A városi fa bölcs felhasználása Londonban

Revitalizing Urban Trees in London for a Second Life

A londoni platán (Platanus x acerifolia) az amerikai platán és a keleti bolygány hibridje. Az egyik platán az Eric Streeten volt, kellemes otthont teremtve a poloskáknak és a bogaraknak, és magába szívta London 130 éves szenes szmogját. Ám a londoni East Enden az elmúlt évtizedekben tapasztalt építési fellendülés miatt a fa már nem volt biztonságos, ezért úgy döntöttek, hogy kivágják. A helyi termékek vásárlása iránti érdeklődés újjáéledésével a városi fa értékes anyaggá vált, amely vonzza a környezettudatos bútorvásárlókat.

 

 

Miután kidöntötték a platánfát és tizennyolc hónapig pihentették, rengeteg értékes deszkát fűrészeltek ki belőle. Az Eric Street platánjából lenyűgöző deszkákat állítottak elő, köztük néhány gyönyörű, negyedbe fűrészelt faanyagot jellegzetes szeplős görcsökkel, amelyeket csipkefa néven ismernek, és amelyekből gyönyörű, jó minőségű termékeket lehet előállítani.

 

 

De a híres platánt, amelyet 1880 és 1890 körül ültettek a Mile End viktoriánus teraszainak díszítésére, a helyi iskolák is felhasználják asztalok készítésére, zöld famegmunkáló csoportok számára, valamint egy helyi jótékonysági szervezet számára is, amely volt bűnözőket, egykori drog- és alkoholfüggőket segít vissza az egyenes útra.

 

A Wood-Mizer angliai csapata és az LT20 fűrészgép akkor érkezett meg a helyszínre, amikor az zsúfolásig megtelt mindenféle önkéntessel és látogatóval, akik alig várták, hogy szemügyre vegyék ezt a hihetetlen gépet, és segítsenek a feldolgozott fát kazalba rakni.

 

Miután David Biggs, a Wood-Mizer angliai menedzsere bemutatta, milyen mechanikai előnyök származnak a kitámasztó horog, egy egyszerű faoszlop és egy csuklós acél kampó használatából, a fiúk nagy örömmel görgették a rönköket az LT20 hidraulikus karjaira. A gép akár 800 mm átmérőjű fákat is képes magára emelni, a feldolgozandó rönkön azonban nem szabad kiálló ágaknak lenniük, különben azok beszorulnak a fűrészgép fej torkába.

 

A Wood-Mizer munkapadon lévő rönköket a hidraulikus rakodókarok, az oldaltámaszok, a forgatók és a rögzítők rendszere segíti, hogy azt negyedbe lehessen vágni (úgy, hogy a szalag tangenciális legyen a növekedési gyűrűkkel, hogy létrehozható legyen az értékes csipkefa mintázat). A Wood-Mizer fűrészgép gyönyörű vágást produkált, a keskeny 2 mm-es bevágással, csökkentve a veszteséget. A frissen fűrészelt deszkák kidolgozása kiváló volt, minimális hullámokkal és szalag nyomokkal, így a gyalulás és a feldolgozás sokkal kevésbé volt időigényes.

 

 

Mint minden hosszú ideig Londonban élő fában, különösen azokban, amelyek túlélték a második világháborút, az Eric Street-i platánban is volt némi fémszennyeződés; a fában nem voltak ugyan repeszek, de volt benne szögesdrót és szög, amelyek jól be voltak ágyazódva. Ha a szalag elkap egy ilyen fém tárgyat, az durvább vágást eredményez, de sikerült megúsznunk három szalagcserével.

 

 

A Wood-Mizer fűrészgép egész nap gond nélkül működött, és több mint 60 32 mm-es, 38 mm-es és 150 mm-es vastagságú deszkát fűrészelt le, különböző szélességben és hosszúságban, amelyek szépen egymásra lettek rakva. A levegőn történő szárításhoz a faanyagnak legalább egy évig tető alatt kell lennie.

 

 

A deszkákat elnézve könnyen elképzelhetők dohányzóasztalok, székek, étkezőasztalok, polcok és szép dolgok ebből a gyönyörű és helyi faanyagból. A régi Eric Street-i platán elkezdi a második életét!

***

Iratkozzon fel a hírlevelünkre!
Kérjen értesítést e-mailben az exkluzív ajánlatainkról, új termékeinkről, és a különleges rendezvényeinkről.