Különleges fakápolna építése egy farmon az USA-ban

By Olivia Eaker, Wood-Mizer

Különleges fakápolna építése egy farmon az USA-ban

"40 éve vagyok építőmester, és az elmúlt évek során rengeteg különböző dolgot építettem. Ám azt hiszem, ez a kápolna a legkülönb dolog, amit valaha alkottam" – mondja Bill Miskiman, egy farm tulajdonosa Connecticutban, a különleges Trinity Knot kápolna egyik építője.

 

Chapel rock wallChapel rock wall

 

Bill Miskiman és felesége, Amy Finnegan körülbelül tíz éve vásárolt egy 7 hektáros farmot a connecticuti New Milfordban. "Az eredeti Finnegan farm Amy családjáé Írországban. Ezért a miénket Nyugati Finnegan Farmnak nevezzük" – nevet Bill.

bill and amybill and amy

 

A területet korábban erdő borította, amit Bill apránként kivágott, és biofarmot hozott létre a helyén. Eközben jókora mennyiségű rönkje gyűlt össze. "Nem szeretem kidobni a jó fát" – mondja Bill.

Az ihlet Izlandon utazva érte utol Billt és Amyt. Mivel ők is gazdák, minden érdekli őket, ami máshol a földműves élettel kapcsolatos. 

 

structurestructure

 

"Észrevettük, hogy ezen az óceáni, vulkanikus szigeten szinte minden farmon van egy takaros kis kápolna".

Kíváncsiak lévén kérdezősködni kezdtek a helyiektől erről a hagyományról, és megtudták, hogy mivel a szigeten a vidékiek egymástól távol élnek, még a szomszédos tanyák is messze vannak egymástól, ezért a gazdák számára célszerűbb volt minden tanyán egy imahelyet építeni.

 

BuildBuild

 

"Ez hihetetlenül inspirált minket!" – mondja Bill. "Úgy döntöttünk, hogy építünk egy kis kápolnát a farmunkon, ahol hálát mondhatunk Istennek az áldásainkért!"

Inside the ChapelInside the Chapel

 

Connecticutba visszatérve, megosztották az ötletet barátjukkal, Jon Scott-tal, aki a farmjuktól körülbelül egy órányi autóútra lakik. Jon azonnal belefogott, és hamarosan megérkezett a farmra a Wood-Mizer LT40WIDE hordozható fűrészgépével, hogy elkezdjék a projektet!

Egy kis rönkhalomból csupán három nap alatt elkészült a szükséges méretű fűrészáru, többek között északi fehér kőris, fekete cseresznye és kanadai fenyőfából. 

 

LT40WideLT40Wide

 

"Persze, a cseresznyefával sokat kellett bíbelődnünk" – ismeri el Bill.

Néhány évvel korábban egy lovaglópálya kialakítása során Bill és Jon több tucat cseresznyefát vágott ki a birtokon. "Sajnos a cseresznye levelei olyan vegyi anyagokat tartalmaznak, amelyek megmérgezhetik a lovakat és teheneket" – magyarázza Bill.

 

weddingwedding

 

Aki valaha is dolgozott már cseresznyefával, az tudja, milyen nehéz. A cseresznye rönkje tömör, és hihetetlenül girbe-görbe. Az ilyen fa megmunkálásához nagy szakértelemre, és kiváló fűrészgépre van szükség. Szerencsére Jon mindkettővel rendelkezik! Ennek hála meglett a rendkívül tartós és gyönyörű textúrájú cseresznyefa a kápolna szerkezeti elemeihez. 

Trinity ChapelTrinity Chapel

 

"A cseresznye különösen nagy kihívást jelentett, mivel szörnyen csavarodik, nekünk pedig 100 x 150 mm-es, 100 x 100 mm-es, meg 50 x 100 mm-es gerendákra volt szükségünk a fatáblákhoz. Valamennyi görcsös gerendát is beépítettünk a szerkezetbe, mivel az nem befolyásolja a szilárdságot. Ráadásul illettek a rusztikus kinézetbe, amilyet Bill akart" – magyarázza Jon.

"Bevallom, nem tudtuk volna megcsinálni a kápolnát a Wood-Mizer gépem nélkül" – mondja Jon.

A faanyagot szépen egymásra rakva körülbelül egy éven át a szabadban hagyták száradni. Ezután érkezett két tapasztalt ács: Scott Keller és Kevin Parsons, akik körülbelül négy hónap alatt felépítették a kápolnát. 

"Egyszer kiszámoltuk, hogy hármunknak összesen 135 évnyi ácsmunkás tapasztalatunk van" – nevet Bill.

 

WindowWindow

 

Most a Trinity Knot kápolna nyitott szerkezetét láthatjuk, amelyben a fő oszlopok és gerendák, a harangtorony és a faltámaszok mind cseresznyéből készültek, a vízszintes támaszok és a vázszerkezetek fehér kőrisből, a padlóburkolat pedig hikoridió fából készült. 

"Az egyetlen anyag, amelyet nem a Wood-Mizer géppel gyalultam, a mennyezethez használt csaphornyos illesztésű kanadai fenyődeszka volt" – mondja Jon. "Nem volt Wood-Mizer négyoldalas gyalu/maró gépem a csap és horony kialakításához. Most már van!"

 

ChapelChapel

 

A kápolna antik üvegablakai Connecticutból, a Greenwichben található Tiffany birtokról származnak, egy 1820-ban a New York állambeli Troyban öntött sárgaréz harangot pedig  Michiganben egy harangrestaurátortól szereztek be.

Összességében a farm kápolnája fantasztikusan néz ki. "Szokatlan és különleges" – ez a leggyakoribb visszajelzés azoktól, akik ellátogatnak a farmra, és elcsodálkoznak az építők megoldásain és képességein. A Trinity Knot kápolna remek hely az imádkozásra és meditációra, a megnyugvásra és pihenésre, vagy az elgondolkodásra egy izgalmas új projekten. 

 

first wedding at chapelfirst wedding at chapel

"Már esküvőt is terveztünk a Trinity Knot kápolnában" – mondja büszkén Bill. "Azt hiszem, ez csak az első lesz a sok közül.”

***

Iratkozzon fel a hírlevelünkre!
Kérjen értesítést e-mailben az exkluzív ajánlatainkról, új termékeinkről, és a különleges rendezvényeinkről.