Egy német gazda a Wood-Mizer LT70 fűrészgéppel bővíti a tevékenységét és növeli bevételeit

Egy német gazda a Wood-Mizer LT70 fűrészgéppel bővíti a tevékenységét és növeli bevételeit

 

A Wood-Mizer fűrészgépekkel a gazdák bővíthetik a tevékenységüket, és helyi fa felhasználásával nyereséget termelhetnek.

Andreas Piehl és családja már négy generáció óta gazdálkodik Barnitzban, az Elba folyó melletti kis településen. A hagyományosan szarvasmarhákat tenyésztő és hizlaló gazdaságban jelenleg 280 marhát tartanak, és a tenyészállomány bővítését tervezik. A 160 hektáros gazdaságnak vannak takarmányt adó rétjei, erdői, valamint kukoricát, gabonát és repcét termő szántóföldjei is.

Pályája kezdetén Andreas mezőgazdasági szakképzést kapott, majd egy másik gazdaságban szerzett tapasztalatokat. Ekkor még Andreas édesapja vezette a családi gazdaságot, Andreas pedig megoldásokat keresett, hogy hogyan járulhatna hozzá a családi gazdasághoz, és mivel tehetné sokoldalúbbá. Egy kiállításon látott egy hordozható Wood-Mizer fűrészgépet, és felismerte a lehetőséget. 1996-ban beszerzett egy LT40-es benzinmotoros fűrészgépet, és ezzel házhoz ment fűrészelni.

 

 

2003-ban a gazdaság egy szomszédos ingatlan felvásárlásával bővült. Andreasnak azonnal sok dolga akadt: a következő években az erdejéből származó fát használva felújította és átépítette a gazdaságban szinte az összes épületet. A saját faanyag szalagfűrészes darabolása nagyon költséghatékonynak és kifizetődőnek bizonyult Andreas gazdaságában.

Később LT40-es dízel fűrészgépre váltott, majd egy nagyobb teljesítményű LT70-es villamos fűrészgéppel modernizált. A villanyhajtású géppel a fűrészüzem állandó helyre települt, és sokkal kezelhetőbbé vált. Az LT70-es modell a legnagyobb teljesítményű a professzionális Wood-Mizer LT gépek között, és kiemelkedő jellemzője a vágási sebesség. A gyors és pontos vágást a nagy teljesítményű 18,5 kW-os motor, a rönköket gyorsan felrakó hidraulika, a fűrészfejet előre/hátra és fel/le mozgató motorok, valamint a kezelő munkáját megkönnyítő értékes eszközök teszik lehetővé, mint a Setworks, a LubeMizer, a villamos fűrészlapvezető kar, és a háncsoló. A többi LT modelltől eltérően az LT70 öntöttvas szalagkereke nagyobb, 600 mm-es átmérőjű, ami lehetővé teszi 38-50 mm széles szalagok használatát és a nagy vágási sebességet.

 

 

Andreas a LT70 fűrészgéppel szélezetlen deszkákra és gerendákra darabolja a rönköket. Az LT70 után a kisméretű Wood-Mizer EG100 szélező gépet használja, amely hosszában vágja méretre a deszkákat. A Wood-Mizer az Andreas gazdaságában is használt villanymotorral, és benzinmotorral is gyártja az EG100-at.

Egy vihar során rengeteg viharkárosodott fa, főleg száraz lucfenyő dőlt a földre, így hirtelen megnőtt a fűrészelési szolgáltatások iránti igény, ami miatt Andreas elgondolkodott a tevékenység bővítésén. Létrehozta a Holzhandel AP fűrészüzemet és fakereskedelemi vállalatot, és további Wood-Mizer gépeket szerzett be padlódeszka gyártásához. Különböző fafajtákkal bővítette a választékát, és ma már jelentős rönkkészlettel gazdálkodva gyárt egyedi fűrészárut az ügyfelek és asztalosok számára.

 

 

A családi gazdaságban ma Andreas, a felesége, Anja, valamint teljes és részmunkaidős alkalmazottak dolgoznak. Fiaik és szüleik is besegítenek, ha kell. Max fiuk mezőgazdász szakon tanul, a gazdálkodást fűrészeléssel és fakereskedelemmel kombináló családi farm pedig virágzik.

***

Iratkozzon fel a hírlevelünkre!
Kérjen értesítést e-mailben az exkluzív ajánlatainkról, új termékeinkről, és a különleges rendezvényeinkről.