Egy olasz családi tűzifa üzlet növeli a nyereségét az LT70-es fűrészgéppel

50km northeast of Rome in Italy

 

Rómától körülbelül 50 km-re északkeletre Stefano Chini nagyapja családi vállalkozást indított 1929-ben, és kézzel hasított vasúti talpfákat árult. Stefano édesapja a fafeldolgozó iparban nevelkedett fel, és kemény munkája révén sikeres tűzifagyártó céget épített fel. Stefano 2007-ben kezdte teljes munkaidőben irányítani az üzletet. Harmadik generációs tulajdonosként már saját fia jövőjén gondolkodik a családi vállalkozással.

 

„Szeretnék egy stabil vállalkozást építeni a gyermekeim jövője érdekében” - mondja Stefano. Véleménye szerint nem lenne bölcs dolog csakis a tűzifára támaszkodni, mint egyedüli bevételi forrásra. A tűzifatermelőket közvetlenül érinti az időjárás, a rönk- és tűzifaárak, a kormányrendeletek, a változó fűtési szokások, miközben viszonylag alacsony haszonkulccsal dolgoznak. Ezek a tényezők késztették Stefanót arra, hogy további termékeket keressen, amelyeket a helyi piacon tud értékesíteni, ugyanazokat a rönköket használva, amelyeket a tűzifához vásárolnak.

 

Stefano a „Tecniko & Pratiko” magazinban meglátott egy szalagfűrészekkel kapcsolatos hirdetést. A hagyományos fűrészgépek nem alkalmasak a kis- és középvállalkozások igényeinek kielégítésére. De a hirdetésben lévő gépeken keskeny szalag volt, és kifejezetten a gazdaságos fatermelésre tervezték őket. 

Stefano nagy érdeklődéssel ment el megnézni egy Wood-Mizer fűrészgépet egy olasz faipari kiállításon. A bemutató meggyőzte arról, hogy erre a gépre van szüksége ahhoz, hogy diverzifikálni tudja a termékpalettáját. Megrendelt egy Wood-Mizer LT20-as fűrészgépet - amely kifejezetten kisvállalkozók részére készült. Bár voltak termelékenyebb, erősebb modellek is, Stefano egy kisebb gépet választott. Vállalkozását oly módon akarta bővíteni, hogy nem fektet bele több pénzt, mint amennyit feltétlenül kell.

 

 

„Ha valami nem egyenes, akkor az tűzifa!”  - mondja Stefano nevetve. Az LT20 fűrészgép segítségével Stefano a raktárában lévő jobb minőségű rönköket külön tudja választani, hogy egyedi méretű faanyagot tudjanak vágni belőle az építőipar számára. Most, ha rönköket vásárol, kifejezetten a fűrészgép számára tud rönköt választani, a gyengébb minőségű rönköket tűzifaként dolgozzák fel.

„Valószínűleg eddig ez az egyik legjobb befektetésünk” - mondja. Az ötlete minden szempontból sikeres volt. Jelenleg egyedi méretű gerendákat árul helyi építőknek, bútorokat épít és értékesít, valamint kerítésoszlopokat és deszkákat árul. Azokban a hónapokban, amikor a tűzifa-üzletág lassú, el tudja foglalni magát a favágással és a bútorok gyártásával egyéni vásárlók és éttermek számára. Korábban a tűzifa volt az egyetlen termék, amit a rönkökből tudott kínálni, de a fűrészgép lehetővé teszi számára, hogy sokkal több pénzt keressen ugyanazokból a rönkökből, ha azokat értékesebb termékekké dolgozza fel.

 

 

Ahelyett, hogy eltávolítaná a fa gyenge pontjait, Stefano érintetlenül hagyja azokat, ami rusztikusabb és természetesebb faanyagot eredményez, amelyet a helyi építők szívesen használnak felújításokhoz és új épületekhez. Gyakran találkozik építészekkel és ügyfelekkel, hogy megvitassák azokat a projekteket, ahol megtekinthetik a mintákat, és megoszthatják saját elképzeléseiket. Frissen vágott, vagy szárított, csiszolt, színezett és beépítésre kész fát tud szállítani. A gesztenyefa nagyon népszerű.

Az építők és a lakástulajdonosok előszeretettel használják ezt a fát a projektjeikben, mert ez egy természetes anyag, amely kellemes a szemnek, és hozzájárul az otthon meleg hangulatához. Stefano szereti, ha ügyfelei pozitívan értékelik termékeit – ez nem akármilyen anyag; egyedi és gyönyörű! Vállalkozása csakis a szájról szájra terjedő reklámokra támaszkodik, valamint egy út mentén elhelyezett táblára.

 

 

Az LT20 fűrészgép beépítése miatti üzleti növekedése után Stefano úgy döntött, hogy a gépet lecseréli egy Wood-Mizer LT70-es fűrészre, hogy nagyobb termelési kapacitást érjen el. A gép hidraulikus funkciókkal rendelkezik, amelyek behordják és beállítják a rönköket vágás előtt és közben. Az LT70 rendelkezik egy hasznos funkcióval is - ez a Beállítómű - amely tárolja az előre beállított táblavastagságokat. Stefano egyetlen gombnyomással el tudja érni, hogy a következő vágás pontosan a megfelelő méretű legyen, anélkül, hogy meg kellene állnia a mérések elvégzése vagy a szalagfűrész magasságának manuális beállítása miatt.

 

A fűrészgép általában napi három-nyolc órát üzemel, az évszaktól és a megrendelések számától függően. Stefano elmondása szerint, ha egyedül dolgozik, és targoncával mozgatja a rönköket, gerendákat, akkor napi 3-4 köbméter faanyagot tud feldolgozni a géppel. Ha van segítsége, könnyen megduplázhatja teljesítményét.

 

A fűrészgép beruházásának megtérülése a vártnál jobb volt, működési költségei pedig alacsonyabbak lettek, mint amire számított.

A szárításra szoruló faanyagot egy napelemes szárítókemencébe rakják, amely a napenergia-szellőzők és ventilátorok kombinációját használja a fa szárítására, és ami sokkal gyorsabb, mint a levegős szárítási módszer. 

 

 

Stefano faanyaga FC-tanúsítvánnyal rendelkezik, és bár a folyamat kialakítása időt és pénzt vett igénybe, elmondása szerint megérte, mert így sokkal több lehetőség nyílik az építési projektekhez szükséges faanyag értékesítésére.  „A fűrészgép sok szempontból megmentett minket. Ha csak tűzifát termeltünk volna, be kellett volna zárnunk.”

„Azt tanácsolom másoknak, akik faipari vállalkozásokkal foglalkoznak, hogy tűzzék ki célul a növekedést, de lépésről lépésre haladjanak előre. Egy szilárd alapot kell építeni, mielőtt túl gyorsan nőnél túl nagyra.”

 

 

Családja továbbra is aktívan részt vesz az üzletben. Apja és nagybátyja még mindig vele dolgozik, legidősebb fia, Samuelé, aki 12 éves, szintén szívesen besegít a munkálatokba. Arra a kérdésre, hogy mit gondol arról, hogy egy nap az üzletet irányítsa, Samuelé nevet, és azt mondja: „Nagyon sok és kemény munka!” De ahogy apja, nagyapja és dédnagyapja megtanulta, ő is megtanulja, hogy bármi maradandó érték megteremtéséhez kemény munkára van szükség.

***

Iratkozzon fel a hírlevelünkre!
Kérjen értesítést e-mailben az exkluzív ajánlatainkról, új termékeinkről, és a különleges rendezvényeinkről.