Fűrészelés a skóciai Balmoral Estate-en a Wood-Mizer LT40 fűrészgéppel

By Wood-Mizer, Europe

Sawmilling at Balmoral Estate in Scotland with Wood-Mizer LT40 Sawmill

 

A Balmoral kastély azóta a skóciai királyi család rezidenciája, mióta Albert herceg megvásárolta Viktória királynőnek 1852-ben. A hagyomány az, hogy a Birtok minden egymást követő tulajdonosa személyes érdeklődést mutat annak működtetésében és fejlesztésében. A Balmoral Estate nemrég vásárolt egy Wood-Mizer LT40 WIDE Mobile fűrészgépet, hogy hatékonyan tudja karbantartani a kastélyt körülvevő erdőket és zöldterületeket. 

A Balmoral Castle egy nagy birtok Aberdeenshire-ben, Skóciában, és a brit királyi család rezidenciája. Története a 14. század végére nyúlik vissza. Napjainkban körülbelül 20.000 hektáros területet fed le, beleértve a nyírfajd lápokat, az erdőgazdálkodást és a mezőgazdasági területeket, valamint a kezelt szarvas-, felvidéki szarvasmarha-, juh- és póni állományokat. Emellett horgászatra és túrázásra is lehetőséget biztosít a nagyközönség számára. A kertek és kastélyterületek áprilistól július végéig naponta nyitva állnak a nagyközönség előtt, ezt követően pedig a királyi család tagjai érkeznek a kastélyba az éves tartózkodásukra. 

 

 

A birtok 3000 hektár erdőterületet foglal magában, évi 6.000-10.000 tonna fakitermeléssel. Viktória királynő kora óta a fát széles körben hasznosítják a kastélyban és a birtokon. Ennek a faanyagnak a nagy részét helyi fűrésztelepeknek adják el, egy részét pedig a helyszínen dolgozzák fel építés és javítás céljából. A gyengébb minőségű fát a kastélyban és más birtokházakban használt tűzifává alakítják át, míg egy részét felaprítják a biomassza kazán tüzelésére. 

50 fős teljes munkaidős dolgozót és további 100 idénymunkást alkalmaznak a birtok fenntartásához. A Forestry Team feladata a fiatal fák ültetése, a növekvő ültetvények gondozása és a folyamatos tűzifa ellátás biztosítása. 

„Több mint 30 éve dolgozom itt, és én vagyok a felelős az erdészeti részleg napi működéséért” – mondja Joe Maclugash, a Balmoral Estate erdészeti vezetője. „Feladataim egy sor tevékenységet foglalnak magukban, kezdve a fák kivágásától, a szélfújás utáni takarítástól, a kerítések építésén, a régi építmények elbontásán vagy az utak javításán át.” 

 

 

„Apám nyomdokaiba léptem, és erdész lettem” – emlékszik vissza. „Szívesen dolgozom az erdőben, mert megnyugtat. Ha rossz napom van, találok egy megnyugtató helyet egy szép táj mellett a kikapcsolódásra. Ilyen élményben nincs része az embernek, ha irodában dolgozik.” 

Joe erdész pályafutását 1981-ben kezdte láncfűrész-kezelőként, és fokozatosan feljutott az önálló vállalkozói pályára Skócia nyugati részén. Keletre költözése után az egyik helyi birtokon dolgozott, majd körülbelül 30 évvel ezelőtt a Balmoral Estate-re lépett előre erdőgazdasági munkásként. „Különféle munkákkal voltam itt megbízva, például láncfűrész kezeléssel, traktorvezetéssel, csörlőzéssel, csúsztatással, fűrészeléssel, amit azóta is élvezek”.  

A Balmoral Estate-en a vízturbinával működő fűrészgép az 1927-es évig nyúlik vissza. A turbinát 2005-ben újították fel, hogy elég hatékony legyen az országos villamosenergia-hálózat villamosenergia-termeléséhez. A Wood-Mizer fűrészgép megvásárlása előtt a birtokon egy hatalmas, cserélhető fogazatú körfűrész üzemelt. „Akkoriban az úgynevezett yankee fűrész segítségével nem kellett kivenni a fűrészlapot a gépből, amikor különböző fát akartunk vágni” – magyarázza Joe. „Nem volt igazán biztonságos, mert kézzel kellett mozgatni a rönköket. Az anyag betáplálása sok erőfeszítést igényelt, és óvatosnak kellett lenni, mert a fűrész visszarúghatta a rönköt.

 

 

„Őfelsége Károly király nagy személyes érdeklődést mutat a birtok kezelésében, különösen az erdőkkel, kertekkel és rétekkel tarkított zöldterületek iránt. Fát használunk különféle projektekhez, és nem akarunk máshol vásárolni fát. Elsősorban puhafákat használunk, például fenyőt, douglas-fenyőt, nemesfenyőt vagy Sitka lucfenyőt” – magyarázza Joe. „A Balmoral Estate-ben többnyire vegyes tűlevelű erdők találhatók a keményfák mellett. Egyes részek kereskedelmi erdők, van néhány hasznos erdőterület, és néhány West End természetvédelmi területéhez tartozó terület, amely Viktória királynő kezdeményezésére lett létrehozva. Az erdőkbe új fákat telepítenek – Joe minden kivágott fához körülbelül 5 új fát ültet.

Joe és fűrészipari társai évekkel ezelőtt értesültek a Wood-Mizer termékekről, amikor régi fűrészgépük leállt, és egy mobil fűrészipari vállalkozónak kellett elvégeznie a munkát. „Tetszett az ötlet, hogy saját hordozható fűrészgéppel dolgozzunk, bár eltartott egy ideig, amíg Őfelsége a Király is meglátta a fűrészgép előnyeit, és jóváhagyta azt a javaslatunkat, hogy vásároljunk egy Wood-Mizert a birtokra” – magyarázza Joe. „2022-ben sikerült megvásárolnunk a Wood-Mizer LT40 WIDE Mobile fűrészgépet az APF Show-ról Keith Threadgall, a skót értékesítési ügynök segítségével. Keith örömmel támogat minket, ha problémába ütközünk a fűrészgép működtetésével kapcsolatban. Szeretek a géppel dolgozni, bár még tanulok, szóval lehet, hogy időnként felhívom Keitht egy-egy buta kérdéssel.”

 

 

„Mindent megtettünk, hogy meggyőzzük a királyt, hogy vásárolja meg nekünk az LT40 WIDE fűrészgépet, mert az jól felépített és könnyen kezelhető. A Wood-Mizer UK képviselői rengeteg támogatást adnak, a hivatalos online források pedig tele vannak hasznos anyagokkal. Eddig több projekthez is használtuk a fűrészt a birtokon – most újítottunk fel egy hidat, és fát vágtunk a vadfajd-lövési szezonra készülő vadosztály számára. Hamarosan a kastély mellett építünk egy étkező bővítést” – folytatja Joe. 

Az LT40 WIDE fűrészgép mellett Joe a Wood-Mizer szalagkarbantartó berendezést használja a szalagok újraélezésére. Szeretné kibővíteni a fűrészműhelyt egy EG300-as deszkaélezővel, amely gyorsan és hatékonyan távolítja el a kérget az élekről. 

 

 

A Wood-Mizer LT40 egy legendás fűrészgép, amely forradalmasította a rönkök faanyaggá alakítását. Több mint 40 éves piaci jelenléte során a világ szinte minden sarkában bizonyította sokoldalúságát, teljesítményét és megbízhatóságát. Manapság a fűrészipari csapatával Joe szabadon mozgathatja a gépet a birtokon, és könnyedén vághatja a rönköket deszkákra, támasztékokra és a projektjeikhez szükséges gerendákra. Az LT40 egy precíz és megbízható fűrészgép, amely évekig kitart és naponta termel profitot. 

***

Iratkozzon fel a hírlevelünkre!
Kérjen értesítést e-mailben az exkluzív ajánlatainkról, új termékeinkről, és a különleges rendezvényeinkről.