Fűrészelés, sajtkészítés és gazdálkodás a szlovén Alpokban

Sawmilling, Cheese Making, and Farming in the Slovenian Alps

 

Danilo Boncina Čadrg településen él, Tolmin közelében, ami 700 m magasan van a tengerszint felett. Fő tevékenységi köre a gazdálkodás és az agroturizmus a PRI LOVRČU gazdaságában, ahol tejet állít elő saját tejcsarnokában. „Szeretettel várjuk Önt Čadrg faluban, ahol élvezheti a friss levegőt és a csendet. Tanyánkban két vendégszoba van 4 vagy 5 fő részére. Szombat vagy vasárnapi ebédet is rendelhet tőlünk, és meglátogathatja a tejcsarnokot is.

 

 

A gazdaság generációról generációra öröklődött. A gazdaság fő bevételi forrása a tejcsarnok, ahol egy népszerű sajtot állítunk elő tolminc néven. 

A sajtgyártás hagyománya sok évvel ezelőtt jelent meg, amikor a falu létrejött. A sajtot élelmiszerekhez használták, otthon készítették és ott használták fel. Korábban lehetetlen volt szállítani a sajtot, amíg az út meg nem épült, hogy a sajtot a völgybe lehessen szállítani Szlovéniában és külföldön.

 

 

Leginkább a sajtokból élünk, a növényeket pedig általában a saját és vendégeink igényeinek kielégítésére használjuk, mert két vendégszobánk is van. Csakis a fennmaradó sajtot értékesítjük.

Danilo azonban a közelmúltban elkezdte a fűrészelést, mivel a környék erdőit többnyire fagyűjtésre és faanyagra használják.

Danilo és családja vásárolt egy Wood-Mizer LT15 fűrészgépet, hogy új istállót építsen. „Úgy döntöttünk, hogy olyan fűrészgépet vásárolunk, amely könnyen használható és a lehető leghatékonyabb. Arra gondoltunk, hogy beszerzünk egy Wood-Mizer fűrészgépet, és hat hónap elteltével meg is vásároltuk és beüzemeltük. A fűrészgép összeszerelése mindössze egy órát vett igénybe, és már el is kezdhettük a munkát, amelyet gyorsan és jó minőségben tudtunk végezni a géppel.

 

 

„Az összeszerelés egyszerű volt, a fűrészgép jól szállítható, árammal vagy gázolajjal működik. Gyakorlatilag az összes faanyag, ami az istálló építéséhez volt szükséges, ezzel a géppel lett lefűrészelve.

A fűrészgép mindennapi életük szerves részévé vált. Danilo elmondja, hogy „a fűrészgép gyakorlatilag folyamatosan működik. Fát vágunk vele saját szükségleteinkre és néha szomszédaink számára is. Bármilyen formájú fát lehet vele fűrészelni, legyen az vastag vagy vékony, egyenes vagy ívelt. A szomszédok gyakran idehozzák nekünk a fát reggel, és délutánra már el is készülünk a munkával!

 

 

A fűrészgép birtokában Danilo nemcsak a saját gazdaságát, hanem a helyi faluban élők életét is jobbá tette, fával és egyéb fűrészipari szolgáltatásokkal látta el őket. Az egyetlen dolog, amit sajnálunk, hogy nem hamarabb vásároltuk meg, mert nagyon sokoldalú, pontosan vág, minőségi vágást ejt kevesebb pazarlással, és könnyen használható.

További információ a PRI LOVRČU farmról : www.prilovrcu.si

 

***

Iratkozzon fel a hírlevelünkre!
Kérjen értesítést e-mailben az exkluzív ajánlatainkról, új termékeinkről, és a különleges rendezvényeinkről.