Tölgy fűrészelés Wood-Mizer LX50 géppel Hollandiában

By Betty Morsinkhof, Netherlands

Tölgy fűrészelés Wood-Mizer LX50 géppel Hollandiában

 

A hollandiai Lutten faluban élő Bob Otten saját fűrészüzemét üzemelteti, a The Otten Sawmill néven. Nincs finomabb fa a tölgynél ennek a mesterembernek, aki rajong a munkájáért. Napjait a szabadban tölti: „Vannak olyan emberek, akiket egyszerűen nem lehet bent tartani... Én is közéjük tartozom” – mondja Bob. A tölgy tökéletesen autentikus rusztikus istállók, hagyományos tetőkeretek és egyéb termékek készítéséhez. Bob Otten felügyeli az egész folyamatot – a fák kivágásától, a fűrészelésen keresztül az építkezésig. 

Amint behajtunk az Otten farmra, egy dolog azonnal megragadja a szemet: az erős tölgyfából készült szénapajta, amely dámszarvasok és szabadtartású csirkék otthona. „A tölgy a legszebb fa a világon” - mondja Bob. „Meleg, fényűző megjelenésű és tartós. A tölgy bizonyos exkluzivitást hordoz. És igen, ennek ára van. De vannak olyan emberek, akik értékelik a tölgyfát, és tudatosan választják ezt a fafajtát.”

 

 

Út a szakmához

Bob Otten kezdetben kertésznek készült. Apja, aki saját erdészeti vállalkozást is vezetett, felfedezte tehetségét a tölgyfával való munkában. „Megkért, hogy csatlakozzam a céghez. Legalább egy évig együtt kell dolgoznunk, még akkor is, ha egyikünknek ez nem tetszik. Ez volt a feltétele” – mondja nevetve Bob. „Számomra ez három napot jelentett az erdőben, mint gépész. Két másik napot a fűrészelés és az építés tett ki apámmal”. Amikor az apja vett egy rakat gömbfát, aminek a nagy része tölgy volt, hamar nyilvánvalóvá vált, hogy Bob kiválóan alkalmas az ilyen munkára. „Ha egyszer felfedezi az ember a fa iránti szenvedélyét, soha nem hagyja abba. Persze apám ezt kezdettől fogva tudta. És pontosan ez történt velem.”

 

 

Apja halála után az erdészeti vállalkozás is leállt. Bob független sofőrként kezdett dolgozni az erdészeti ágazatban. Természetesen jó munka volt, de a szíve máshol volt – a fűrészelést és az építést szerette a legjobban. „Több mint egy évig az úton voltam, szegélyelemeket szállítottam. De bármikor, amikor elment mellettem egy fával megrakott teherautó, megdobbant a szívem. Tennem kellett valamit." Amikor feleségével, Gerwine-nel lehetőségük nyílt házat vásárolni Lutten közelében, közelebb került az álma megvalósításához. Le akarta a cserélni a telkükön lévő fa tárolót. Természetesen vett egy csomó tölgy rönköt, hogy új fészert építsen magának. És ez volt a Houtzagerij Otten (magyarul Otten Fűrészüzem) kezdete. 

 

Fűrészmesterré válni

Bob felesége, Gerwine a Houtzagerij Otten nélkülözhetetlen tagja. Segíti férjét az ügyintézésben, röpiratokat készít, és aktív a közösségi médiában. Ez lehetővé teszi Bob számára, hogy a nagy szenvedélyére összpontosítson: a fűrészelésre és az építkezésre. Bob célja, hogy az egész folyamatot maga végezze el: a fakitermelést, a fűrészelést és az építést. Ehhez professzionális fűrészgépekre van szüksége.

 

 

Hosszas gondolkodás után úgy döntött, hogy megvásárol egy Wood-Mizer fűrészgépet. „Több fűrészgép márka van a holland piacon. Lehet, hogy a Wood-Mizer egy kicsit drágább, mint a többi, de a minősége jóval átlagon felüli" - mondja Bob. „Gerlo Breukers a Wood-Mizer holland disztribútora, de már sokkal régebb óta ismerem. Évekig járt hozzánk a mobil fűrészgépével. Szerettem a fűrészgép környékén lenni; csodálatos volt. Tőle tanultam meg a fűrészelés művészetét. És természetesen tanúja voltam a fűrészgépe minőségének is” – magyarázza Bob. „Gerlo gyakorlatias srác, és tudja, miről beszél. Bíztam benne, hogy tudunk tisztességes üzletet kötni együtt. Ez igaznak bizonyult. Ha valami nem stimmel, bármikor felhívhatom. Ez nagyon sokat segít!”

 

A Houtzagerij Otten üzemeltetéséhez Gerlo Breukers a Wood-Mizer LX50 helyhez kötött fűrészgépet ajánlotta. „A munkánkat tekintve ez a gép száz százalékig megfelel az elvárásainknak” – biztosított Bob. „Nem a helyszíni fűrészelés a célom. A rönkökből deszkát és gerendát szeretnék fűrészelni” – magyarázza. „Az LX50 a legkisebb modell a Wood-Mizer állófűrész-kínálatában. Ez a fűrész nem rendelkezik hidraulikus funkciókkal. El kell ismerni, hogy valószínűleg gyorsabban haladnánk a munkával, ha lenne a gépen hidraulika. De van egy kis emelőm, amivel megemelhetem és elforgathatom a rönköket. Nagyon jól működik a dolog. Ez a gép megfelelő méretű azokhoz a rönkökhöz, amelyekkel itt dolgozunk. Nagy pontossággal vág és megtartja a pontos méreteket. Ez elengedhetetlen az általunk kialakított szerkezetekhez. Az LX50 jelenleg elegendő a számunkra” - folytatja. „Ha a jövőben nő a megrendelések száma, akkor a termelést is növelni kell. Ekkor már érdemes lesz egy nagyobb és erősebb fűrészgép vásárlását fontolóra venni.”

 

A Wood-Mizer a közelmúltban frissítette az LX50-es sorozatát, aminek eredményeként két új modell – az LX50START és az LX50SUPER – született, amelyek a legalacsonyabb áron kaphatók a kis költségvetésű fűrészgépek között a piacon. Akár 66 cm átmérőjű rönkök vágására is alkalmasak. Ezek a gépek már online is megvásárolhatók, és egyetlen raklapon szállítjuk őket.

 

Visszatérés a mesterségéhez

Bob az apjától tanulta mesterségét, aki mindent megmutatott neki, és élvezi, amit csinál. Ügyes kézzel készít asztalokat, kerítéseket, istállókat, kamrákat és kis faházakat. Hagyományosan, bemetszéssel és csapos kötésekkel. „Számomra ez jelenti a fából való építést” – mondja. Ugyanezt a technikát alkalmazza a hagyományos tetőszerkezeteknél is. „Például történelmi parasztházak helyreállítási munkáihoz. De az előkelő új otthonokban is egyre szebb tölgy megoldásokat látunk.”

 

 

„Az egészben az a szép, hogy itt, a telken a nulláról építjük fel az istállót. Mivel mi magunk kezeljük a teljes folyamatot, ez jobb minőségellenőrzést tesz lehetővé.  Építőipari cégeknek és magánszemélyeknek dolgozunk” – mondja. „Az emberek gyakran konkrét ötlettel keresnek meg minket. Együtt ötletezünk velük, és kitaláljuk a legjobb megoldást. Együttműködéssel jó tervet tudunk készíteni, majd a kivitelezést a helyszínen végezzük el” – folytatja. „Egy vagy legfeljebb két napon belül áll az épület. Mindig büszkén tekintek vissza az építési folyamatra.” Elragadónak találja azt is, amikor az emberek a kertjükben lévő öreg fáknak adnak második életet úgy, hogy kivágják őket, és a fából olyasmit készítenek, mint például egy kézzel készített asztal. „Ez remek koncepció. Az a fajta munka, amit szeretek csinálni. Állandóan vágyom erre a kihívásra. Ez a munka óriási örömet szerez nekem.”


Fényképek: Boyd Winters

***

Iratkozzon fel a hírlevelünkre!
Kérjen értesítést e-mailben az exkluzív ajánlatainkról, új termékeinkről, és a különleges rendezvényeinkről.