A Wood-Mizer fűrészgépek segítik Pakisztánban a fejlődést és a nők szerepvállalását

By Rafaela Laurentino, Wood-Mizer

A Wood-Mizer fűrészgépek segítik Pakisztánban a fejlődést és a nők szerepvállalását

 

A Ciqam Green Solutions Private Limited, röviden Ciqam Pakisztán északi részén, Kína közelében, a Hunza-völgyben üzemel. Ez a körülbelül 2500 méterrel a tengerszint felett húzódó térség a hegyeiről és falvairól híres. Az egykor hercegek uralta Hunza-völgyben sok történelmi színhely található.

A „ciqam” „zöldet” jelent burusaszki nyelven, ami a növekedést és a jólétet szimbolizálja. A Ciqam erősíti a nők szerepét, előmozdítja a nemek közötti egyenlőséget és a fenntarthatóságot. 

Aqeela Banó, a Ciqam vezérigazgatója nyújtott betekintést abba, hogyan segíti a vállalat a pakisztáni nőket a gazdasági szerepvállalást akadályozó társadalmi és kulturális nehézségek leküzdésében.

 

Ciqam Green Solutions Private Limited

– Régóta együttműködünk az Aga Khan Cultural Services Pakistan (AKCSP) egyik ügynökségével, amely a kulturális örökségi helyszínek megőrzéséért és népszerűsítéséért küzd – mondja Aqeela. – A projekt célja az volt, hogy az AKCSP örökségfejlesztési projektjeiben lehetőségeket teremtsen a szegény családokban élő fiatal nők számára. A nők a hagyományos sablonoktól eltérően ács, vízvezeték-szerelő és kőműves munkát kaptak, amelyeket Pakisztánban férfimunkának tekintenek.

Aqeela fiatal gyakornokként csatlakozott az AKSCP-hez, amikor a szervezet Gilgit-Baltisztán egyik legrégebbi műemlékét, a Kína és Európa közötti Selyemút fölé magasodó 1100 éves Altit erődöt újította fel. Az örökségi helyszínek felújításában és rekonstrukciójában jártas külföldi szakemberektől sokat tanult, például térképészeti és építészeti felmérést és rajzot. 

 

Az 1100 éves Altit erőd

Az Aga Khan Trust for Culture egyik fő támogatója, a norvég nagykövet 2008-ban Gilgit-Baltisztánba látogatott, akit lenyűgözött a Hunza-völgyben élő fiatal nők egyedülálló famegmunkálási készsége. 

A nők a norvég nagykövet támogatásával két hétre Norvégiába utaztak, hogy faipari szakemberektől tanuljanak, és megismerjék a munkájukat. 

– A látogatás során láttunk először Wood-Mizer gépet, és csak ámultunk a funkcióin –  osztotta meg velünk Aqeela. – Pakisztánba visszatérve örömmel értesültünk, hogy a norvég nagykövetség egy gépet adományoz nekünk, reményeink szerint egy Wood-Mizer gépet. 

A nagykövetség 2008-tól 2016-ig támogatta a Ciqamot, ami éppen elég volt, hogy megalapozzák független vállalkozásukat.

– Ma már büszkén kijelenthetjük, hogy független nőként saját vállalkozásunk van. Ez a projektünk egyik alapvető célja: segíteni a nőknek saját lábra állni, és hozzájárulni a gazdasághoz.

 

A Wood-Mizer technológia

– Pakisztánban a fűrészüzemekben és asztalosműhelyekben általában régi, elavult gépeket használnak. A Wood-Mizer technológiája egyedülálló és szokatlan Pakisztánban – mesélte Aqeela. – Új Wood-Mizer fűrészgépek váltották fel a burkolat nélküli régi, veszélyes szalagfűrészünket. Nem volt hatékony, és már nehéz volt dolgozni vele.

Az új Wood-Mizer LT70 fűrészgép keskeny fűrészelési hézagos technológiát használ. Ez a fűrészlap legfeljebb 2 mm keskeny hézaggal darabolja a faanyagot. Így több deszka készül egy-egy rönkből, és kevesebb faanyagból lesz fűrészpor. A deszkákat az LT70 fűrészgép után egy Wood-Mizer EG300 szélezőgépen engedik át, amely a kívánt méretre vágja a széleit. A két Wood-Mizer gép nagyon megnöveli a termelékenységet és megkönnyíti a munkát.

A Wood-Mizer gépekre áttérés fokozta a biztonságot és hatékonyságot, jobb kihozatalt tett lehetővé a rönkökből, és lerövidítette a gyártási időt. 

– Már alig várom, hogy még több Wood-Mizer gépet és technológiát szerezzünk be az együttműködésnek és növekedésnek köszönhetően.

A Ciqam három különböző termékcsaládra szakosodott:
•    Bútorok: Szép kidolgozású székek, asztalok és szekrények széles választékát készítik.
•   Építés és lakásfelújítás: Ablakokat, ajtókat, padlóburkolatokat, lambériákat és tetőfedő anyagokat gyártanak. Szakértelmük kiterjed a műemlékek eredeti szépségének helyreállítására is.
•    Fenntartható kézművesség: A maradék faanyagot kreatívan hasznosítva evőeszközöket, használati tárgyakat, játékokat állítanak elő, sőt hangszereket is készítenek a zeneiskolájuk számára. Ügyelnek az erőforrások hatékony felhasználására, hogy semmi se menjen kárba. Alapelvük az újrahasznosítás és más célú felhasználás.  

 

Elkötelezettség a fenntartható környezet iránt

Aqeela a fenntartható környezet ügye mellé állt, és aggasztja az éghajlatváltozás. Gilgit-Baltisztánban a Karakorum-hegység csúcsai és gleccserei között a 72000 négyzetkilométernyi területnek mindössze 2%-át fedi keskeny zöldövezet. 

– Itt mindig fenyeget a földcsuszamlások veszélye. Emiatt fákat ültetünk, a földcsuszamlásra hajlamos területeken zöldövezeteket hozva létre, amelyek segítenek megelőzni az eróziót, és visszafordítani a szén-dioxid-kibocsátást. Csupán az elmúlt három év során körülbelül 13000 fát ültettünk.

 

Hunza-völgy

Elsősorban úgynevezett „zöld faanyaggal” dolgozunk, nem erdei fával. Hazánk erdőiben boróka és himalájai cédrus terem, a zöld faanyag pedig a helyi fa, például nyárfa, eperfa, dió és olajfűz. Az erdei fák hosszú idő, akár száz év alatt nőnek nagyra, a zöld faanyag viszont jellemzően 15-20 év alatt megnő, és könnyen újra lehet ültetni.

Az oktatás a Ciqam küldetésének egyik alapeleme. Műhely-foglalkozásokon és tájékoztató kampányokon oktatják a fafaragókat, asztalosokat és faanyag-beszállítókat, hogy milyen előnyökkel jár a helyben termő „zöld fa” használata az erdei fák kivágása helyett.

 

Nemek közötti egyenlőség és gazdasági szerepvállalás

A Ciqam 2008-ban kezdeményezett egy projektet, hogy szegény családból származó fiatal nőknek például ács, vízvezeték-szerelő vagy kőműves munkalehetőségeket biztosítson. A Ciqam egy civil szervezet keretében, az AKCSP támogatásával sikeresen képzett sok nőt, mielőtt a kezdeményezést beépítette volna üzleti tervébe.

– Hiszek a nők segítésében. Én is kitaszított, szegény családból származtam, és sok hasonló helyzetű lányt ismerek, akik gondoskodni akarnak a családjukról – mondja Aqeela. – Ebben a térségben, ahol különösen erős a férfi-dominancia, diszkriminatív gátak szabják meg, hogy mely munkakör férfiaké, és melyik nőké. Sok munkahelyet nemek szerint különböztetnek meg, amit szeretnénk eltörölni, hogy mind egyenlőek legyünk, egyforma lehetőségekkel. Biztosítani akarjuk a szabad választást, akár lánynak, akár fiúnak született az illető.

Összefogva átlépik a nemi előítéleteket, és új, nem hagyományos szakmákat tesznek elérhetővé a nők számára.

 

 
– Megtiszteltetés számomra, hogy láthatom a Ciqam által elért változást – mondjta Christoff du Plessis, a Wood-Mizer műszaki értékesítési képviselője. – A Wood-Mizer 40 éves fennállása során gyártott több mint 100000 fűrészgép közül sokat üzemeltetnek női kezelők és vállalkozók. Csodálatos, ahogy a Ciqam hozzájárul Pakisztán helyiiparához, és ahogy a közösség is támogatja a női kézben lévő vállalkozásokat, és amikor az idősek és helyiek áldásukat adják a gépeinkre.
 

***

Iratkozzon fel a hírlevelünkre!
Kérjen értesítést e-mailben az exkluzív ajánlatainkról, új termékeinkről, és a különleges rendezvényeinkről.