Hogyan válasszunk szalag profilt?

By Wood-Mizer, Europe

A leginkább megfelelő szalag használata kulcsfontosságú a termelés növeléséhez, a vágás minőségének javításához, valamint a fűrészelés vagy újrafeldolgozás költségeinek csökkentéséhez. A Wood-Mizer az iparág vezető szalagjainak teljes sorozatát gyártja a zöld puhafák fűrészelésétől kezdve az erősen koptató keményfák vágásáig, több mint 100 kombinációval, profil, szélesség, vastagság, fogtávolság és anyag alapján bármilyen fűrészeléshez vagy hosszantvágáshoz. A rendelkezésre álló opciók széles választéka miatt a fűrészeléshez leginkább megfelelő szalagok kiválasztása kihívást jelenthet. Az alábbiakban hasznos útmutatót találhat a szalag különböző részeinek megértéséhez, valamint a legjobb szalag profil és anyag kiválasztásához az adott faanyag fűrészeléséhez.

 

A = Fogak elosztása
B = Fogak közötti rész
C = Fog magasság
D = Horog szög
E = Hátsó szög
F = Kések szélessége
G = Szalag vastagsága
H = Fogdőlés

 

A. A fogak elosztása alatt a fogak csúcsai közötti távolságot értjük. A rövidebb fogtávolságot (12,7 mm, 15,87 mm, 19,05 mm és 22, mm) általában alacsony lóerős fűrészeléshez használjuk (18 kW / 24 LE vagy kevesebb) másodlagos megmunkáláshoz és hosszantvágáshoz, míg a hosszabb fogtávolság (25,4 mm és 31,75 mm) a nagy mennyiségű termeléshez és a nagy teljesítményhez ideális (18,5 kW / 25 LE vagy több).

B. A szalag fogai közötti rész felfogja és eltávolítja a fűrészport, miközben erőt biztosít a fog részére. A fognak elég magasnak kell lennie ahhoz, hogy a fűrészport el tudja távolítani a vágatból.

C. A fogmagasság a szalag fogai közötti rész legalsó pontja és a fog csúcsa közötti távolság. A magasabb fogak (7° és Turbo 7° horog szög) nagyobb teljesítményt nyújtanak nagyobb lóerőnél (18,4 kW / 25 LE vagy nagyobb), fokozott fűrészpor eltávolítással. A rövidebb fogak (9° és 10° horog szög) előnyösebbek alacsonyabb lóerőnél (18 kW / 24 LE vagy kevesebb), kis rönkátmérőjű fűrészeléshez, hosszantvágáshoz és másodlagos feldolgozáshoz.

D. A horog szög azt a fokot jelöli, amennyivel a fog elülső része előrébb dől 90 fokhoz viszonyítva. A horog szöget a fűrészelendő fa típusa alapján kell kiválasztani.

 

 

7°-os fűrész szalagok - Szilárd, körbefutó profil, nagy fogak közötti résszel keményfák nagyobb lóerővel történő fűrészeléséhez (18.4kW / 25LE vagy több).

Turbo 7°-os fűrész szalagok - Csak a Wood-Mizer kínálatában kapható, ez a nagy teljesítményű, 39°-os hátsó szögű, agresszív profil kifejezetten extrém és egzotikus keményfákhoz lett kifejlesztve, nagyobb lóerős (18,4 kW / 25 LE vagy nagyobb) géppel történő fűrészeléshez.

Turbo 747 fűrész szalagok - Csak a Wood-Mizer kínálatában kapható, ez a profil minden teljesítményhez használható, mélyebb kapacitású fogak közötti résszel rendelkezik a fűrészpor fokozott eltávolítása érdekében, az extrém, 47°-os hátulsó szög pedig nagyobb fűrészsebességet tesz lehetővé, és éles behatolási pontok vannak rajta a precízebb vágáshoz.

9°-os fűrész szalagok - Ideális szalag alacsonyabb lóerőhöz (18 kW / 24 LE vagy kevesebb) fagyott fa, keményfa és kis átmérőjű rönkök fűrészeléséhez.

10°-os fűrész szalagok - Nagyon népszerű általános célú szalag vegyes keményfák, például vörös tölgy, cseresznye, dió, puha juhar és nyár fűrészeléséhez bármilyen teljesítmény mellett.

Vortex™ fűrész szalagok - Csak a Wood-Mizer cégtől elérhetők, az egyedülálló poreltávolító profil nagyobb fogak közötti kapacitással rendelkezik a fűrészpor deszkából történő eltávolításához.

 

 

F. A szalag szélessége a szalag csúcsa és alapja közötti távolság. A szélesebb szalagokat (38 mm - 50 mm) nagyobb lóerős (18,4 kW / 25 LE vagy annál nagyobb) fűrészgépekhez terveztük, gyorsabb behordást biztosítanak, és többször lehet őket megélezni. A keskeny szalagok (32 mm - 38 mm) alacsonyabb lóerős fűrészgépekhez (18 kW vagy 24 LE vagy kevesebb) és nehezebb fűrészeléshez ajánlottak.

G. A szalag vastagsága. A vastagabb szalagok (.045 ", .050", .055 ") gyorsabb behordási sebességet és jobb vágási teljesítményt nyújtanak nehéz fűrészelési körülmények között, mint például csomós, fagyasztott, száraz vagy rendkívül kemény faanyagok, de nagyobb (18,4 kW / 25 LE vagy annál több) lóerőre van szükségük. A vékonyabb szalagok (.035 ", .038", .042 ") hosszabb élettartamot biztosítanak alacsonyabb lóerős fűrészgépek esetében (18kW / 24HP vagy kevesebb), ahol a termelés vagy a sebesség nem elsődleges tényező.

H. A fogdőlés az a távolság, amellyel a fog meg van hajlítva a szalag testéhez viszonyítva. A fogdőlés utat vág a fában a szalag teste részére, amelyet a bevágás szélességével vagy az eltávolított fa mennyiségével lehet mérni vágásonként. A Wood-Mizer vékony bevágású szalagok kevesebb, mint 2,5 mm-t távolítanak el, ami rönkönként körülbelül 20%-kal több hasznos faanyagot eredményez a körfűrészekhez vagy láncfűrészekhez viszonyítva.

 

***

Iratkozzon fel a hírlevelünkre!
Kérjen értesítést e-mailben az exkluzív ajánlatainkról, új termékeinkről, és a különleges rendezvényeinkről.