Hogyan élezzük meg a szalagokat saját magunk?

By Wood-Mizer, Europe

 

A szalagok megfelelő kezelésével biztosítani lehet, hogy azok hosszabb ideig maradjanak élesek, és többször lehessen megélezni őket. A Wood-Mizer azt javasolja, hogy élezés után maximum egy napig pihentesse a szalagokat és csak azután szerelje vissza őket a fűrészgépre. Ez lehetővé teszi, hogy a fém megpihenjen, és általában hosszabb élettartamot biztosít.

A saját szalagok élezése

A Wood-Mizer többféle szalag élezőt szállít, amelyek különböző költségvetéseknek és követelményeknek felelnek meg, hogy Ön magabiztosan élezhesse a saját szalagjait. Minden Wood-Mizer élezők a legmagasabb minőségű CBN csiszolókorongot használják, amelyek minden egyes alkalommal megélezik a szalag fogai közötti részt teljesen, és úgy érkeznek, hogy készen állnak az élezésre.

Szalag élezési felszerelés

bms250

A BMS250 ideális megoldás azon fűrészmesterek részére, akik magas minőségű, automata élezőt szeretnének. Ez egy automatikus kikapcsolót is tartalmaz, valamint egy nagyteljesítményű burkolatot, amely elzárja a szalagot élezés során, de szellőzőnyílás is van rajta. A BMS250 127mm-es köszörűkövet használ, amely különböző profilokkal kapható. A kefe automatikusan lesorjázza a szalagokat.

bms500

A BMS500-at ipari szalag élezéshez terveztük. A 203mm-es CBN élezőkorongok magasabb minőségű élezést biztosítanak nagyobb sebességgel, így növelve a hatékonyságot. A felhasználóbarát vezérlőállomás része egy fogszámláló kijelző, változtatható sebességű élezés, és gyorsan beállítható, hogy leálljon egy adott számú fog szám után. A kefe automatikusan lesorjázza a szalagokat.

Az élezési folyamat

1. lépés: A szalag tisztítása

Az életlen szalag leszerelése előtt, futtassa a szalagot 15 másodpercig, árassza el kenőanyaggal a ráragadt szennyeződés minél jobb eltávolítása érdekében. Ha ez nem elegendő a szalag tisztításához, tisztítsa meg drótkefével.

2. lépés: Élezés

Az élezés újra megélezi a fogat, és merőlegesen állítja be a fogak felületét a szalag testéhez viszonyítva. A Wood-Mizer azt javasolja, hogy csakis CBN teljes profilú szalagokat élezzen. Ha standard élezőkorongot használ, ellenőrizze, hogy a teljes fog profil egyenletesen kerül-e élezésre, és állítsa be a kerék profilját vagy az élezőt, ha szükséges. A fogak teljes élezése fontos, mert repedések keletkeznek, ha egy adott terület nem kerül élezésre. A legjobb eredmény érdekében kétszer élezze meg a szalagot egymás után és ne túl erősen élezze a szalagokat.

3. lépés: A fém sorja eltávolítása

A sorjátlanítás eltávolítja az élezés után hátramaradó kis fém részecskéket. A Wood-Mizer BMS250 és BMS500 gépek ezt automatikusan elvégzik, de a régebbi élezők esetében ezt kézzel kell megcsinálni, úgy, hogy egy deszkával megdörzsöli a szalag belsejét. Nagyon fontos eltávolítani a csiszolási sorját a fogak tetejéről a pontos beállításhoz.

4. lépés: A fogak beállítása

A beállítások visszaállítása az élezés után nagyon fontos a szalag további teljesítménye biztosításához. A beállítási pont ne legyen túl alacsony, vagy túl magas, csak a fog felső 1/3-át kell beállítani.

A saját szalagok beállítása

A minta és a fogak beállításának mennyisége nagyon fontos a minőségi fűrészelési teljesítményhez. Az eltolt fog utat vág a szalagnak, hogy simán át tudjon menni a fán. Több beállításra van szükség a rostos puhafák esetében, mint a keményfák esetében. A fagyott fa kisebb bevágást igényel.

A túl nagy beállítás nem hatékony vágást eredményez, rossz felületi minőséggel. A túl kevés beállítás túl sok fűrészport eredményez, amely nem tud kikerülni a vágásból, ez pedig felmelegíti a szalagot. Általában a fűrészpornak kissé melegnek és ropogósnak kell lennie.

A fogak beállítása

bmt100

A BMT100 lehetővé teszi, hogy elérhető áron tartson fenn állandó fog beállítást a szalagján. A BMT100 kézi hajtókarral működik, és egy olyan egyszerű élező, amely egyenletesen állítja be az összes fogat.

bmt150

A BMT150 egy gazdaságos kézi működtetésű kettős fogbeállító, amely a szalag mindkét oldalán egyszerre élezi meg a fogakat.

bmt250

A BMT200 vagy BMT250 egy ideális kettős fogbeállító, amely gyorsan állítja be a szalag fogait kézi vagy automatikus konfigurációval.

bmt300

A számítógépes vezérlésű pneumatikus BMT300 fogbeállítót ipari léptékű fogbeállításhoz terveztük.

A Wood-Mizer ReSharp szolgáltatás

Bár a saját szalagok saját kezű élezése gyorsabb, a Wood-Mizer ReSharp szolgáltatása nagyon népszerű, mivel gyári állapotban juttatjuk vissza a szalagokat, mivel azon a gépen tisztítjuk meg, élezzük meg és állítjuk be, amelyiken legyártottuk azokat kezdetben. A ReSharp szolgáltatás megfizethető, és lehetővé teszi, hogy több időt töltsön fűrészeléssel. Vegye fel velünk a kapcsolatot a részletekért.

***

Iratkozzon fel a hírlevelünkre!
Kérjen értesítést e-mailben az exkluzív ajánlatainkról, új termékeinkről, és a különleges rendezvényeinkről.