Wood-Mizer TVS HD ipari fűrészgépcsalád raklapgyártáshoz

By Wood-Mizer, Europe

 

Az ipari fűrészgépcsalád, más néven a Wood-Mizer rendszerek automatizálást és intelligens megoldásokat alkalmaznak a faanyagok hatékonyabb, kisebb költségű feldolgozásához. A Glinkowski Fűrészipari Vállalat 2021 óta üzemelteti Wood-Mizer ipari fűrészgépcsaládját Lengyelországban. A gépcsalád lehetővé tette a gépek egyedi üzleti igényekhez igazítását, valamint a gyár már meglévő berendezéseinek összekapcsolását az új Wood-Mizer Systems berendezésekkel.

A Glinkowski vállalat 1997 óta minőségi raklapok gyártására, és a helyi piac építési faanyaggal történő ellátására szakosodott. A Glinkowski vállalat Wood-Mizer fűrészgépcsaládja a TVS HD dupla függőleges fűrészből, a HR700 vízszintes hosszantvágó fűrészből és az MR200 dupla tengelyes sorozatvágóból áll (más néven keretfűrész, avagy „gatter”), amelyekhez rönkrakodó asztal, be- és kihordó asztalok, átadó asztalok és válogató asztalok tartoznak.

 

 

TVS HD dupla függőleges fűrész elődaraboláshoz

"A fűrészgépcsalád elsődleges célja a raklapdeszkák leghatékonyabb gyártása, azaz a kihozatal maximalizálása minden rönkből, a gyártás gyorsítása, és a kézi munka mértékének csökkentése" – magyarázza Adam Kubiak, a Wood-Mizer ipari értékesítési vezetője. "A TVS HD gépet ebben a gépcsaládban rönkök elődarabolására használják: kétoldalas prizmákat készít, amelyeket a HR700 hosszantvágó fűrészre továbbítanak, hogy csökkentsék méretüket. A rendszer utolsó gépe, az MR200 sorozatvágó a raklapgyártáshoz szükséges deszkákra fűrészeli a prizmákat. A gépcsalád lényeges kiegészítői az átadó és válogató asztalok, amelyek lehetővé teszik a gyors anyagmozgatást."

A gépcsalád elején található vízszintes rönkasztal a rönkök feladására szolgál a TVS HD behordó asztalára. A rönkasztal külső része a meglévő rendszerhez illeszkedik, amely lehetővé teszi a rönkök előkészítését folyamatos üzemeléshez. A Wood-Mizer 3,6 vagy 6 m (12" vagy 20") hosszú szállítópályás rönkasztalokat is forgalmaz, amelyek könnyen az egyedi gyártási igényekhez igazíthatók.   

A rönkasztalhoz egy ferde rakodó asztal csatlakozik karokkal, amelyek a TVS HD függőleges fűrészre hordják be az anyagot. Amikor a rönk már a behordó asztalon van, felülről tüskés kerekek rögzítik, és egy lánckerekes hajtású lánc viszi tovább. A behordó asztal a rönkasztallal szinkronizálva üzemel, így a lefogató kerekek rakodáskor felemelkednek.    

A gépkezelő a TVS HD előtt levő vezérlő panelen felügyeli a vágási folyamatot. Egy joystick szolgál a rönkök felrakodására, pozicionálására és behordására, a fűrészelési paraméterek beállítására, például a fűrészfejek pozicionálására és távolságuk tartására pedig a beállítómű használható. Négy megfigyelő kamerának köszönhetően a kezelő közelről láthatja a műveletet a vezérlő panel felett. 

 

 

A TVS HD dupla függőleges fűrészt 150-450 mm átmérőjű, és 120-520 cm hosszú rönkök feldolgozására tervezték. "Az ügyfél kérésére a mérnökök a kívánt méretekre, például 100-350 cm-re módosíthatják a hosszt" – mondta Adam Kubiak. "A standard TVS függőleges fűrészhez képest a TVS HD változat körülbelül 254 mm-rel a talaj fölött van, ami megkönnyíti a tisztítást, és lehetővé teszi, hogy a szállítószalag összegyűjtse a fűrészport a fűrészfejek alól. A standard TVS függőleges fűrészben egyetlen ékszíj adja át a motor teljesítményét (11 kW, 15 LE) és hajtja a fűrészlapokat, míg a TVS HD változatban két ékszíj teszi lehetővé nagyobb villanymotor (18,5 kW, 25 LE) használatát."

A TVS HD gépen kétféle fűrészlap használható a rönkök darabolásához: a 38 mm széles szabványos, vagy az 50 mm széles (2 colos) fűrészlapok. A szalagfeszítő rendszer nyomásmérővel felszerelt, kézi hidraulika szivattyúval működik, amely mindkét szalagot ellátja. Ezt egy nyomásérzékelő védi, amely hirtelen nyomásesés (azaz szalagtörés) esetén ki tudja kapcsolni az egész fűrészgépcsaládot.  

A TVS HD fűrészgép kihordó asztalán optikai érzékelőkkel vezérelt oldalsó tárcsák, és lefogató görgők vannak. Ennek a szerkezetnek a fő feladata, hogy a kétoldalas prizmát stabilan tartsa, és az utána következő átadó asztalra továbbítsa. Miután a prizmáról levágták a széldeszkákat, az oldalsó tárcsák lehetővé teszik a széldeszkák fékezett leesését a ferde átadó asztalra, amely a géptől egy másik feldolgozógéphez szállítja a széldeszkákat (ebben az esetben az ügyfélnek a TVS HD fűrészgépcsaládba iktatott gépéhez). A TVS HD kihordóasztal végén az utolsó leszorító kerék oldalirányban mozog, hogy a prizmákat vízszintes helyzetbe fordítsa. A következő lépésben a prizmákat egy szállítópálya továbbítja egy másik géphez.

 

 

HR700 vízszintes hosszantvágó fűrész a túlméretes prizmák méretcsökkentéséhez

A másodlagos daraboló gép a HR700 egy fűrészfejes vízszintes hosszantvágó fűrész, amely a TVS HD géppel fűrészelt kétoldalas prizmák méretét csökkenti. Először az összes túlméretes prizmát középre állítja az adagoló asztalon egy függőleges görgő, amely a prizmákat az oldallaphoz tolja. A HR700 vízszintes hosszantvágó fűrész két félre vágja a prizmát, majd a következő géphez továbbítja. 

"Azért döntöttünk a HR700 vízszintes hosszantvágó fűrész beiktatása mellett, hogy a TVS HD függőleges fűrészre behordás előtt ne kelljen szétválogatni a rönköket" – magyarázza Adam Kubiak. "Így minden rönkméretet (150-450 mm átmérőig) fel tudunk tenni a rakodó asztalra, majd két lépésben fel tudjuk darabolni: először a TVS HD, majd a HR700 géppel. A TVS HD gépen feldolgozott 450 mm átmérőjű rönkökből egy 400 mm széles, kétoldalas prizmát, és két széldeszkát kapunk, amely továbbmegy a hosszantvágó fűrészre, és a következő lépésben a túlméretes prizmát kettő 200 mm széles prizmára vágjuk a HR700-on.”  

A HR700 egyfejes vízszintes hosszantvágó fűrész modulos kialakítású, és hatfejes fokozatokkal is üzemelhet. 11 kW-os vagy 15 kW-os villanymotorral kapható 32-38 mm széles fűrészlapokhoz, amelyek 600 mm átmérőjű lapátkerekeken futnak. A szalagfeszítő rendszer nyomásmérővel felszerelt, kézi hidraulika szivattyúval működik. A TVS HD-hez hasonlóan ezen is van nyomásérzékelő, amely vészhelyzetben teljesen le tudja állítani a fűrészgépcsaládot.  

 

 

"A harmadik lépésben a 200 mm-es prizma az MR200 sorozatvágó fűrészgépbe kerül, amely négy darab 100 mm széles prizmára vágja, ami ideális a raklapgyártási szabványokhoz" – magyarázza Adam. "Szem előtt tartjuk a széldeszka mennyiségének csökkentését, ezért ideális esetben minden széldeszkából legfeljebb 1-2 deszkát készítünk, a rönk anyagának zömét pedig az MR200-as sorozatvágó fűrészgépre továbbítjuk, hogy mindegyik rönkből a lehető legtöbbet hozzuk ki.” 

Miután a prizma méretét a HR700 vízszintes hosszantvágó fűrészen lecsökkentettük, a prizmákat szét kell választani és sorba kell rakni az optikai érzékelővel és pneumatikus munkahengerrel működő egyszerű elválasztós, behordó görgős asztalon. A prizmákat gyorsan továbbítja egy 3 m hosszú görgős szállítópálya. Mielőtt a prizmák bekerülnek az MR200 dupla tengelyes sorozatvágóba, az oldallapok és a leszorító kerekek közére állítják őket. Az MR200 előtti központosító behordó asztal optikai érzékelők segítségével sorban adagol: amikor a prizma a központosító görgők közé kerül, az oldallapok egyenletesen tartják, és csak ezután szorítják le a felső görgők. A középső asztalon speciális lapok is vannak a rövidebb, 80 cm hosszú prizmák behordásához.  

"A görgős átadó asztal nemcsak a szétválasztásra, a megfelelő térközök tartására és a központosításra szolgál, hanem még egy dologra való. A fűrészgépcsaládban az LT20 fűrészgépet olyan túlméretes rönkök feldolgozására használjuk, amelyeket a TVS HD függőleges fűrészgép nem tud kezelni" – mondja Adam. "Ezt a görgős asztalt arra használjuk, hogy az LT20 gépen készült prizmákat behordja az MR200 sorozatvágóra. Ez esetben a fűrészgépcsaládnak csak egy része üzemel. Az oldallapokat leszerelik, és a prizmákat villástargoncával lehet a görgőkre rakni."

 

 

Végleges prizmák készítése az MR200 sorozatvágó fűrésszel

A Glinkowski fűrészgépcsaládban az MR200 sorozatvágó fűrész fő feladata a 200 mm-es prizma szétvágása négy darab 100 mm széles prizmára, és az anyag továbbítása a válogató asztalra gyűjtés céljából. A gépcsalád végén a görgős kihordó asztalon van egy lemez, amely beindítja keresztláncos végső gyűjtőasztalt. Ez csak rövid ideig működik, amíg a segéd elszedi a deszkákat.

Az MR200-as dupla tengelyes sorozatvágónak két tengelye van, rajtuk legfeljebb 24 körfűrészlappal, amelyek egy menetben több lécre hasítják szét a prizmát. Az MR200 egy alapgép a fűrészgépcsaládban a hatékonyság növelésére. Az MR200 gépen van egy csavaros hajtókar a tengelyek helyzetének beállítására. "Ebben a gépben mindkét tengely helyzetét külön-külön be tudjuk állítani" – mondja Adam Kubiak. "A tengelyek alatt egy aprító összezúz minden apró fadarabot és kéregdarabot. Az aprító fontos gépelem, amely megakadályozza, hogy az elszívó nyílásokat eltömítse a fatörmelék."   

 

 

A termékcsalád minden gépét úgy terveztük, hogy csatlakoztatható legyen az elszívó rendszerhez a munkahelyen a fűrészpor elszívása céljából. Emellett a villamos kábeleket a gépcsalád alatti vagy feletti védőcsőben vezetjük, hogy könnyű legyen a gépek alatti takarítás.

A Wood-Mizer Systems ipari fűrészgépcsaládjaival kapcsolatos további információkért forduljon a Wood-Mizer helyi képviseletéhez.

 

***

Iratkozzon fel a hírlevelünkre!
Kérjen értesítést e-mailben az exkluzív ajánlatainkról, új termékeinkről, és a különleges rendezvényeinkről.