KEDVENC MUNKA EGY ÉLETRE VONATKOZÓAN – egy svéd famunkás története

By Wood-Mizer, Europe

KEDVENC MUNKA EGY ÉLETRE VONATKOZÓAN – egy svéd famunkás története

 

Hans Larsson fiúként egy farmon dolgozott, és a szarvasmarhák tenyésztésében segédkezett. Amikor befejezte az iskolát, vett egy láncfűrészt, hogy ácsmunkát tudjon végezni. A környékről azonban egyre többen kérték Hans segítségét, hogy jó minőségű faanyagot készítsenek építkezéseikhez. Hans gyorsan kinőtte fűrészgépét, és vásárolt egy szalagfűrészt. 

„A minőségi fatermékek iránti kereslet folyamatosan nő” – magyarázza. „Frissítenem kellett az eszközeimet, hogy lépést tudjak tartani a trenddel. Kezdetben meg voltam elégedve azzal, hogy csak magamnak dolgozhattam, de amikor több vevői megrendelés érkezett, vennem kellett egy nagyobb szalagfűrészt és egy hatékony gyalu/csiszolót. Ezekkel a gépekkel növelhetem vállalkozásom kapacitását.”

 

 

„Ha körülnézel a fatelepeken, minden faáru drága. Nem csoda, hogy az emberek olcsóbb faanyagot keresnek projektjeikhez. Hívnak, és mindenféle faterméket elkészítek a vevőimnek. Annyira el vagyok foglalva a fűrészeléssel és a tervezéssel, hogy nincs időm másra” – vallja be Hans.

Hans a közeli erdőkből szerzi be a rönköket szülővárosában, Vansbróban, amely Ockelbo közelében található. Körülbelül 6000 lakosa van a városnak, de ez elég ahhoz, hogy egész évben elfoglalja magát. 

„Rönköt vásárolok az ockelbói helyi gazdáktól” – mondja. „Tökéletes erdőterületeik vannak. Lehetőleg jó minőségű, 150-200 éves rönköket használok, és minden munkát magam végzek el.” Ezekből a helyi erdőkből Hans sok különböző fafajtát tud beszerezni, mint például fenyő, luc, nyárfa és még vörösfenyő is. „Kerülöm a már fűrészelt, vásárolt fa feldolgozását. Mindig magam dolgozom fel a rönköket.” 

 

 

A Hans által használt szalagfűrész hidraulikus funkciókkal rendelkezik, így biztonságosan és hatékonyan dolgozhat. Nagyra értékeli a gép masszív kialakítását, valamint jó minőségét és a pótalkatrészek elérhetőségét. 

Hans saját maga által kifejlesztett tartozékokkal és megoldásokkal fejlesztette asztalosműhelyét. „Kicsit átépítettem a területet, hogy könnyebb legyen a faanyag kezelése” – mondja. „Ma egy rakodógépet használok a fűrészáru be- és kirakodásához, hogy ne kelljen túl nagy súlyokat emelgetnem.” Van egy speciális mérőműszer is, amely számolja a gyalukon/csiszolókon feldolgozott fa mennyiségét, amelyet Hans saját maga adott hozzá.

Hans kereskedelmi projektjei során a Wood-Mizer MP360 gyalu/csiszolót használja szegélyezéshez, gyaluláshoz és profilozáshoz. Bevallása szerint az MP360-nal könnyű a különféle fatermékek elkészítése, mert elég a vágókés cseréje, a gép után állítása, és már mehet is tovább a munka. 

 

 

A négyoldalas MP360 gyalu/csiszoló egy kompakt és funkcionális gép, amely jól ismert azon asztalosok számára, akik értékelik a hatékonyságot, a sokoldalúságot, a pontosságot és a könnyű kezelhetőséget. Lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy számos kész faterméket állítsanak elő, mint például padlódeszkák, profillemezek, dekoratív szegélyek, ablakkeretek, kész bútorok, stb. Az MP360 két különálló motorral meghajtott vízszintes és két függőleges vágófejjel, hatékony behordó görgőkkel és egy öntöttvas munkaasztallal rendelkezik. 

„Az ügyfeleim mindig azt kapják, amit akarnak. Mindent meggyalulok nekik, pl. padlók, falak, külső-belső kialakítások, mindenféle szegély, stb. Az utóbbi időben külön megrendelésre műemléki védettségű házak tábláinak szegélyezésén dolgozom” – emeli ki. „Ma 73 éves vagyok, és még mindig elfoglalt vagyok a hét minden napján" – mosolyog Hans.

 

***

Iratkozzon fel a hírlevelünkre!
Kérjen értesítést e-mailben az exkluzív ajánlatainkról, új termékeinkről, és a különleges rendezvényeinkről.