Hordozható fűrészgép szórakozás, terápia és kikapcsolódás céljából

Jon Scott Lumber Yard

– A Wood-Mizer fűrészgéppel gyerekjáték a fűrészelés! Pihentető és terápiás hatású – mondja Jon Scott, egy New York-i (USA) fafeldolgozó. 

Jon Scott 12 éves korában kezdett az ácsmunka és a fa iránt érdeklődni. 

– Középiskolában nem volt nálunk szakképzés, ezért magam tanultam ki a fafeldolgozó szakmát. Mindent könyvekből tanultam, és még most is folyton hasznos új információkat böngészek az interneten – mondja Jon. – A favásárlás mindig drága mulatság volt, különösen fiatalabb koromban – folytatja Jon. 

Néhány éve több vörös tölgy, egy jókora fehér tölgy, és egy fekete dió rönkhöz jutott. Jon rájött, milyen értékes anyag ez egy fafeldolgozó mester számára, ezért úgy döntött, elviszi a rönköket egy helyi fűrészüzembe, mert úgy gondolta, hogy jó sok fát kap kedvező áron. 

– A műhely döbbenetes árat, 19000 dollárt számított fel érte! – hangsúlyozta Jon. A kész fűrészáru teljes kisker árát elkérték a rönkök gyalulásáért és szárításáért, holott én vittem az anyagot. Egy saját fatelep kevesebbe került volna.

 

Jon Scott ChapelJon Scott Chapel
Jon Scott LumberJon Scott Lumber

 

Ezért Jon megtakarítás és mellékkereset reményében alaposabban megvizsgálta a fafeldolgozást. 

– Miután több éven át láttam Wood-Mizer fűrészgépeket a New Jersey-i faipari kiállításokon, elhatároztam, hogy én is beszerzek egyet, és magam gyártom le a faanyagot – mondta Jon. – Hobbiból foglalkozom a fafeldolgozás különböző ágaival a tollak esztergálásától kezdve az ácsolt szerkezetekig. Hamarosan nyugdíjba megyek, de szeretnék tevékeny maradni, és jól érezni magam. Ráadásul takarékos vagyok, és sajnálom, ha kárba vesznek a jó rönkök. Főleg ezek miatt vásároltam Wood-Mizer gépet. Beletelt jó néhány évbe, mire rászántam magam a vásárlásra, de most már örülök, hogy megtettem – mondja Jon.

Egy hordozható Wood-Mizer LT40WIDE fűrészgépet választott hidraulikus rönk beemelővel. A Wood-Mizer több mint 40 éve van jelen a piacon, és több mint 100000 fűrészgépet gyártott és adott el világszerte, köztük nagyon sok LT40-es modellt. Nemrégiben a Wood-Mizer a SZÉLES fűrészfej opcióval egészítette ki ezt a közismert fűrészgépet, és Jon éppen ezt vásárolta meg. A SZÉLES fűrészfejnek szélesebb az adagolója, így Jon akár 84 cm széles anyagot is darabolhat a Wood-Mizer fűrészgépen átalakítás nélkül. 

 

Jon Scott SawmillJon Scott Sawmill

 

Jon hidraulikus karokkal rakja fel a rönköt a munkaasztalra, és azzal forgatja a rönköt optimális helyzetbe, majd fogatja stabilan az asztalhoz. Ezután a Setworks készülékkel beállítja a kívánt deszkavastagságot, a fűrészfej pedig automatikusan a kívánt szintre ereszkedik. Azután beindul: a szalag futni kezd a szalagkerekeken, és Jon sorra darabolja a deszkákat. Így szinte bármilyen fafajtát fel tud darabolni.

– Kezdő koromban bármit feldaraboltam. Rengeteg időt fecséreltem el, és csupa görbe, vetemedett, vagy túl görcsös deszkát szedtem ki a napkollektoros szárító silóból, amelyeket nem lehetett faanyagként használni. Azóta megtanultam jobban megválogatni a rönköket, amelyeket feldolgozok – magyarázza Jon. A Wood-Mizer hordozható fűrészgéppel Jon immár a saját birtokán gyárt értékes fűrészárut a rönkökből. A közelmúltban a saját háza felújításához használta a fát, többek között rácskerítéshez és sérült ajtók javításához. Egy másik munka során néhány meglehetősen problémás vadcseresznyefát darabolt fel, de az eredmény minden várakozását felülmúlta.

– Tőlem egy órányira élő barátaim kis kápolnákat láttak a farmokon egy izlandi körúton. Az Egyesült Államokba visszatérve támadt az ötletük, hogy egy szép kápolnát építenek a farmjukon. Elmentem hozzájuk az LT40WIDE gépemmel, és három nap alatt felvágtuk a szükséges anyagmennyiséget északi fehér kőrisből, fekete cseresznyéből és kanadai fenyőből – meséli Jon.

Ha érdekli, hogyan építették Jon barátai a Trinity Knot kápolnát, olvassa el a „Különleges fakápolna építése egy farmon az USA-ban” című cikkünket. A kápolna olyan szépre sikerült, hogy Jon benevezte a Wood-Mizer „My Project” versenyére, és meg is nyerte! A Trinity Knot kápolnát a legjobbnak ítélték az „Egyedi és különleges” kategóriában.

 

Lattice Fence ConstructionLattice Fence Construction
Lattice FenceLattice Fence
Trinity Knot Chapel ConstructionTrinity Knot Chapel Construction

 

– Máris folyamatban van az új projektem – folytatja Jon. – Néhány barátommal együtt úgy döntöttünk, hogy lecserélünk 36 darab, körülbelül 5 méter hosszú templomi padot. A régiek több mint 50 évesek, és eleve gyenge minőségű, pácolt nyárfa furnérral bevont farostlemezből készültek, márpedig a nyárfa nem pácolható jól – magyarázza Jon.

 

Stacked LumberStacked Lumber

 

Úgy döntöttek, hogy a nagyon elszaporodott smaragd kőrisbogarak (EAB) által elpusztított fehér kőrisfák rönkjeit használják az új padokhoz. A pusztuló kőrisfák kitermelésével és feldolgozásával a fa több generáción át fennmaradhat a bútorokban. 

– Jóra fordult a tragédia – mondta Jon. – Az értékes fa fennmarad a hasznos termékekben. Már körülbelül 5 köbmétert feldolgoztunk és megszárítottunk.

 

Jon Scott Working on the SawmillJon Scott Working on the Sawmill

 

– Nem hittem volna, hogy ennyire megszeretem a gyalulást – vallja be Jon. – Őszintén szólva jobban szeretem a deszkák és gerendák gyártását, mint a bútorok vagy más tárgyak készítését. Szórakoztató és terápiás kikapcsolódás. SZERETEM a Wood-Mizer gépemet!

***

Iratkozzon fel a hírlevelünkre!
Kérjen értesítést e-mailben az exkluzív ajánlatainkról, új termékeinkről, és a különleges rendezvényeinkről.