A skót fűrészmesterek a modern Wood-Mizer WB2000 technológiára támaszkodnak a profittermelés érdekében

By Wood-Mizer, Europe

Scottish Sawmillers Rely on Modern Wood-Mizer WB2000 Technology to Generate Profit

 

„Skócia gyönyörű hely a gyönyörű tájai, kastélyai és kiszámíthatatlan időjárása miatt. Az Edinburgh-tól északra tartó utazók Perthbe jutnak, ahol azt gondolhatják, hogy ez a civilizáció utolsó bástyája, de a hegyek fölött ott van Inverness. Mikroklímájával és termékeny talajával Észak-Skóciának ez a meglepően meleg kis része tökéletes a jó fatermesztéshez” – mondja Ronald Munro Ferguson, a Novar Sawmill tulajdonosa. „A kereskedelmi alapon termesztett fák, mint a lucfenyő, vörösfenyő és fenyő kiválóan alkalmasak házak és kabinok építésére. Egyre többen ismerik fel a helyi fából való építés előnyeit.” 

Ronald Munro Ferguson olyan családból származik, aki generációk óta foglalkozik erdőgazdálkodással és fűrészeléssel. Az Invernesstől mindössze 30 kilométerre északra található, gazdag erdőkkel és legelőkkel teli Novar Estate-en nőtt fel. Ronald felismerte a skót természet értékeit és szépségét. „Alig 12 éve kezdtem el komolyan foglalkozni a fűrésziparral. Nagyon tetszik a fával való munka, aminek számos oka van – az illata és érzése az ujjaim alatt, valamint a fa számos felhasználási területe. A legtöbben például szívesen vagyunk a skandináv módon felépített vagy az Alpokban épült faházakban” – mutat rá Ronald. „Egyszer részt vettem egy kézi faházépítő tanfolyamon Svédországban. A Novar Sawmill-ban azonban a Wood-Mizer által biztosított legújabb fűrész- és famegmunkálási technológiát használjuk különféle fatermékek készítéséhez, beleértve a kerítéseket, kerti bútorokat, kis fészereket és kerthelyiségeket.” 

 

 

A Novar Sawmill viszonylag kis, 3 hektáros területen található, az erdők pedig közel 4000 hektáron terülnek el. „Jelenleg korlátozott mennyiségben vágunk ki körfát. Ennek nagy részét más fűrészipari vállalkozásoknak adjuk el, de a Wood-Mizer gépsorral azt várjuk, hogy jóval több faanyagot tudunk saját magunk feldolgozni” – teszi hozzá Ronald. „Erdeink körülbelül egyharmadát ’folyamatos zöldtakaróként’ kezeljük, amelyet időnként ritkítunk és hagyjuk, hogy természetesen megújuljon, míg a másik kétharmadát kereskedelmi céllal termesztjük Sitkai lucfenyővel, Norvég lucfenyővel, Douglas fenyővel és vörösfenyővel. A kivágott erdőterületet öt éven belül újratelepítjük.”

A múltban a Novar Sawmill évente több mint 300 kerti faházat adott el, amelyeket egy másik beszállítótól szereztek be; Ronald azonban úgy döntött, hogy felmondja ezt a megállapodást, és modern gépekbe fektetett be, hogy önállóan tudjon moduláris fészereket és kerthelyiségeket gyártani, sokkal jobb minőségben.  

 

 

A fűrészüzem hét embert foglalkoztat, akik élvonalbeli gépeket és szerszámokat használnak, köztük a WB2000 ipari fűrészgépet rönkasztallal, válogatóasztallal és az EG300 szélezőt. A cég ipari szintű gyalu/csiszolót is üzemeltet, amely hamarosan egy újabb, kompaktabb Wood-Mizer egységgel bővülhet. „Korábban az LT70 WIDE Remote fűrészgéppel dolgoztunk egy gyártósoron, de úgy döntöttünk, hogy eladjuk egy másik walesi műhelynek, és a gépünket lecseréljük egy WB2000-re, amelytől sokkal jobb teljesítményt várunk, nagyobb vágási képességekkel és nagyobb pontossággal” – mondja Ronald. „Sok nagy, 120 éves Douglas fenyőnk van, és ügyfeleink gyakran kérnek tőlünk hat-hét méter hosszú gerendákat. A WB2000-es géppel ennek az anyagnak a kezelése nem okoz majd gondot.”  

A WB2000 fűrészgép működtetéséhez mindössze két emberre van szükség – az egyik a kezelőfülkéből irányítja a gépet, a másik pedig a válogatóasztalnál veszi át az anyagot. „Marcinnak, az egykori LT70-es fűrészgép üzemeltetőjének mindössze néhány napba telt, mire átállt a WB2000 üzemeltetésére. Most azt mondja, kiválóan lehet vele dolgozni! Nem kell felállnia és úgy figyelni a rönköket, mert jó rálátása van a vezérlőfülkéből. A hidraulikát használja a rönk behordására, elmozdítására és forgatására, így időt takarít meg és enyhíti a stresszt. Emellett több videokamerája is van a vágási folyamat közvetlen megfigyeléséhez, és van egy kollégája, aki segít neki, és a végén fogadja az anyagot” – magyarázza Ronald.

 

 

A Novar Sawmill az EG300-as szélezőn kívül egy CNC-gépet és egy ipari gyalugépet is használ a nagy támasztékok és gerendák készítéséhez. „A jövőben szeretnénk kibővíteni műhelyünket egy kompakt gyalu/csiszoló géppel, amely különféle késztermékek, például lapos burkolatok, padlódeszkák és profillemezek készítésére alkalmas. A négyoldalas Wood-Mizer MP360 gyalu/csiszoló gyártási folyamatunkba való beépítése tökéletesen tükrözi a Wood-Mizer mottóját, amelyet esetünkben is igaznak találunk – Az erdőből a késztermékig” – hangsúlyozza Ronald.    „Erdőterületeinken fát termesztünk, hogy késztermékekkel láthassuk el vásárlóinkat. Az egész folyamatról naplót készítünk.”

Ronald Munro Ferguson már régóta együttműködik a Wood-Mizerrel, egészen azóta, mióta egy ismerőse tanácsot adott neki a vállalkozásában használt speciális fűrészgépekkel kapcsolatban. „Emlékszem egy dél-afrikai fűrészmesterre, aki a családját kereste Skóciában, és megdöbbent, amikor meglátta, hogy a családomnak mennyi erdőterülete van, de nincs megfelelő fűrészgépe, hogy jól hasznosítsa azt. Hamarosan felvettem a kapcsolatot a Wood-Mizer gépek skót ügynökével, és megvásároltam az első LT70-es gépemet” – említi Ronald. 

 

 

„Nagyon meg vagyok elégedve a Wood-Mizer termékeivel és szolgáltatásaival. Keith Threadgall mindig is nagyon segítőkész volt, a legjobb ügyfélszolgálati kiszolgálást nyújtotta, amikor szükségem volt rá, beleértve a WB2000 fűrészgép gyors telepítését is, amely három pótkocsis teherautón érkezett hozzánk.  Az év elején meghívást kaptam a Wood-Mizer lengyelországi gyárába. Nagyon élvezetes út volt, amikor körbevezettek a gyártóüzemben, és megcsodálhattam a méretét és a szervezettségét, valamint a jó ételeket és a vendégszerető embereket.”         
***

Iratkozzon fel a hírlevelünkre!
Kérjen értesítést e-mailben az exkluzív ajánlatainkról, új termékeinkről, és a különleges rendezvényeinkről.