A csónaképítés művészete Wisconsinban

By Olivia Eaker, Wood-Mizer

A csónaképítés művészete Wisconsinban

Joshua Swan fafeldolgozó és fűrészmester több mint két évtizede készít fából egyedi csónakokat a műhelyében, amely a Felső-tó gyönyörű partján található Wisconsinban, az Egyesült Államokban. 

 

Joshua Swan Boat in ProgressJoshua Swan Boat in Progress

 

– Kezdetben saját faanyagra volt szükségem. A fafeldolgozási karrierem ebből indult ki – mondta Joshua. 

Mivel a fafeldolgozási projektekhez saját fűrészárut kellett darabolnia, Joshua egy kis láncfűrészes gépet kezdett használni, de hamar megtapasztalta az ilyen fűrészgép hiányosságait. A láncfűrész széles vágási hézagával járó veszteségek, és a kemény fizikai munka miatt Joshua hamar túllépett a láncfűrészes gépen.  

 

Joshua Swan Sawmill ShedJoshua Swan Sawmill Shed

 

Joshua vásárolt egy hordozható Wood-Mizer fűrészgépet, amely a kis vágásszélességű fűrészszalag segítségével a kevesebb hulladék és pontosabb darabolás mellett könnyebb kezelhetőséget és nagyobb rugalmasságot is biztosított. 

– A Wood-Mizer fűrészgép rugalmassága nélkül nem tudnám azt csinálni, amit most csinálok – mondta Joshua. – A konzolos fej használatával a nagy vörösfenyő rönkök fűrészelésétől a hosszú cédrustörzsek deszkára darabolásáig mindent el tudok végezni. Ez hihetetlenül kifizetődő.

 

Joshua Swan LT40Joshua Swan LT40

 

Joshua az új fűrészgépével nekilátott egy 4,27 méteres, átlapolt deszkázatú evezős csónak építésének északi fehér cédrusból és fehér tölgyből. 

– Majdnem teljes egészében helyi faanyagból készült: az északi fehér cédrus a deszkázat a fehér tölgyfa vázon, vörösfenyő a csónaktőke, és fehér tölgyből készült a csónakfar – magyarázza Joshua. – Csakis rézzel és bronzzal fogattam össze. 

 

Boat PlankingBoat Planking

 

Az evezős csónak befejezése után Joshua sok elismerést és támogatást kapott. 

– Mindenki szeret kérdezni és dicsérni. Ez a legjobb az egészben – mondta Joshua. 

Három évvel ezelőtt Joshua ismét korszerűsített, és egy Wood-Mizer LT40WIDE hidraulikás, hordozható fűrészgépet szerzett be. 

– Ez a kedvenc gépem – mondta Joshua. – Micsoda fantasztikus gép! Nagyrészt egyedül szoktam dolgozni, ezt a gépet pedig úgy alkották és finomították, hogy fél kézzel is maximális biztonságot és hatékonyságot nyújtson – mondta Joshua.

 

Joshua Swan Front of BoatJoshua Swan Front of Boat
Joshua Swan 2019 BoatJoshua Swan 2019 Boat

  

Ezzel az új fűrészgéppel Joshua újabb kiemelkedő famunkába kezdett, és egy második csónakhoz készítette magának a fűrészárut. 

– Megkeresett egy ügyfél, aki annak a csónaknak a másolatát szerette volna, amelyet fürdőzők mentőcsónakjaként használt főiskolás korában a Michigan-tónál – magyarázta. 

Joshua régi fotók alapján elkészítette a csónak méretarányos modelljét, amelyet aztán a teljes méretű tervek megrajzolásához használt. Az eljárás neve: „lofting”. Ezután elkészítette a csónak megépítéséhez szükséges sablonokat és célszerszámokat. 

– A magam által kitermelt, illetve megvásárolt rönkökből készítettem a gyártósablont, majd a csónakot erre építettem fel – magyarázta Joshua. Az egész vázszerkezet (bordázat) gőzölt hajlítással készült, és a csónakot három réteg cédrusból készült deszkázat borítja, az egész epoxi műgyantával összeragasztva. 

 

Joshua Swan Boat PlansJoshua Swan Boat Plans

 

A 4,27 m hosszú, evezős mentőcsónak másolata 10 hónapos projekt volt, és a Wood-Mizer hordozható fűrészgép biztosította a szükséges precizitást. A csónaktőke, a fenékborda, a gőzölve hajlított váz és a csónakfar is fehér tölgyből készült. A deszkázat három réteg északi fehér cédrus. A szegélydeszka fehér tölgyből, a belső ülések pedig simafenyőből készültek. Joshua elmondta, hogy a projekthez használt összes faanyag wisconsini fákból származik. 

 

Original Boat PlansOriginal Boat Plans

 

– A megrendelő nem is hitte, hogy a fotók alapján el tudom készíteni ifjúkora csónakját – árulta el Joshua. Amikor a vízen először beleülhetett, azt mondta, olyan, mintha visszatért volna az időben. Számomra is nagy élmény volt megépíteni egy wisconsini csónak másolatát a wisconsini fákból, amelyekből kiváló minőségű csónakanyagot gyártottam. 

 

Joshua Swan Finished BoatJoshua Swan Finished Boat
Joshua Swan Latest BoatJoshua Swan Latest Boat

 

A több mint 10 év fűrészelési tapasztalattal rendelkező Joshua egy Wood-Mizer MP260 négyoldalas gyalu/csiszoló beszerzésével bővítette csónakkészítő vállalkozását, és hamarosan egy szárítókemencét is beszerez a faanyaghoz. 

Joshua Swan with SawmillJoshua Swan with Sawmill

***

Iratkozzon fel a hírlevelünkre!
Kérjen értesítést e-mailben az exkluzív ajánlatainkról, új termékeinkről, és a különleges rendezvényeinkről.