A svéd testvérpár sikeres építőipari és asztalosműhelye

By Wood-Mizer, Europe

A svéd testvérpár sikeres építőipari és asztalosműhelye

 

Göran & Lennart Ståhl faipari termékeket gyárt, és minőségi fával látja el a helyi ügyfeleket svédországi házak építéséhez és burkolásához. A testvérek elsősorban a Wood-Mizer faipari termékcsaládjának szerszámait és gépeit használják, köztük a négyoldalas MP260 gyalu/csiszoló és az MP160 vékonyító gépet. "Ezek a Wood-Mizer gépek könnyen kezelhetők és hatékonyak. Őszintén szólva még több Wood-Mizer gép beszerzését tervezzük, mert nagyon elégedettek vagyunk a berendezések működésével" – mondja Göran mosolyogva.

Svédország 70%-a erdő, így a fafeldolgozás a helyiek közkedvelt tevékenysége. A svédországi Hallsberg közelében található Tisnaren-tó a régió fő turisztikai látványossága, ahol nagyon sok a nyaraló és kemping. Népszerű üdülőhely, gyönyörű erdők és remek horgászhelyek közepette. A tartomány központi települése Hallsberg, ám a Ståhl testvérek a közeli Granvik és Rävhult városában élnek és dolgoznak. 

 

 

"Régre visszanyúlik a faanyag feldolgozásának hagyománya. A fa ámulatos anyag, van benne élet" – mondja Lennart. "Apánk találékony volt, és nagyon értett az asztalosmesterséghez. Ő tanított meg minket szinte mindenre, amit a fáról tudunk. Apánk már nincs velünk, de biztos tetszettek volna neki a mai faipari gépek" – teszi hozzá Göran.  

"Amikor deszkát gyalulunk, az erezettség minden fafajtánál más-más. A különböző fafajtáknak megvan a maga szaga, így pontosan tudjuk, mivel dolgozunk. Ez a legszebb benne" – jegyzi meg Lennart. "Azt szeretem a famunkában, hogy végigmegyünk az elejétől, a fa kivágásától kezdve a fűrészelésen, szárításon át egész a gyalulásig. Az egész folyamatot mi csináljuk! Végül nagyon jó érzés, amikor látjuk, hogy beépítették egy épületbe, és akár 100 évig is ott marad." 

"Amikor fával dolgozunk, általában csak egy lehetőség van, és jól kell csinálni. Máskülönben újra kell kezdeni a munkát egy másik anyaggal. Ez a gond nem merül fel, ha acéllal dolgoznak, mert az acél újra meghegeszthető" – mutat rá Göran.

 

 

A testvérek elsősorban építőipari fűrészárut gyártanak, és valamennyi asztalosmunkát végeznek, de ezt általában egyedi méretezésű megrendelésekre. A rönköket a közeli erdőkből szerzik be, de néha a helyi fűrészüzemektől is vásárolnak fát. Csak akkor kezdhetik a gyalulást a Wood-Mizer MP260 gyalu/csiszoló gépen, amikor a fa már kiszáradt. "Körülbelül három éve vettük a gépet, és nagyon elégedettek vagyunk vele" – mondja Lennart. "Korábban egy régi gyalugéppel dolgoztunk, de azzal nehezebb volt, és a kések beállítása is tovább tartott. Az MP260 gyalugép esetén ez körülbelül 20 percig tart annak, aki már csinálta. Egyszerű gép, bárki meg tudja tanulni a kezelését."

"Emlékszem, hogy ezeket a népszerű famegmunkáló gépeket az 1990-es években Moretens termékként árulták, de manapság a Wood-Mizer átvette a gyártást, és még jobb a minőségük" – mondja Lennart. A Wood-Mizer vállalat több mint 40 éves tapasztalattal rendelkezik a minőségi faipari gépek gyártásában, és tapasztalatuk segített kis méretű és praktikus gépcsalád kifejlesztésében. 

A négyoldalas MP260 gyalu/csiszoló precíz és megbízható gép a kis és közepes asztalosműhelyek számára. A gépen négy vágófej van cserélhető késekkel, amelyekkel egyszerre megmunkálhatjuk a deszka négy oldalát. A két vízszintes és két függőleges vágófejet külön motorok hajtják. Az MP260 gyalu/csiszoló öntöttvas munkaasztala nagyobb stabilitást és tartósságot biztosít. Az ergonomikus vezérlő panel könnyű kezelést tesz lehetővé. „Ennek a gyalu/csiszoló gépnek előnye, hogy mind a négy oldalt egyszerre munkálja meg. A munkadarabot nem kell többször átengedni rajta. Egyszer átmegy, és kész. A 2-12 m/perc között szabályozható sebességgel mindig szép felületet kapunk" – mondja Lennart. "A gép 260 mm széles munkadarabokat képes megmunkálni, így kiválóan alkalmas minőségi építőipari profilok és gerendák gyártására."  

 

 

Egy másik faipari gép, amelyet a testvérek a műhelyükben használnak, a Wood-Mizer MP160 csiszoló/vékonyító gép, amellyel pontos méretű deszkákat és gerendákat gyártanak. A gépben egy vízszintes vágófej van a vékonyításhoz (alsó asztal) és csiszoláshoz (felső asztal). A két művelet közötti váltáshoz a gépet nem kell leállítani, vagy újra beállítani.

Mindkét famegmunkáló géppel a vevők egyedi megrendelései szerinti késztermékeket készítenek, köztük padlóburkolatokat, falburkolatokat, mennyezeti díszleceket, ereszleceket, homlokzati leceket, lábazati szegélyeket és egyéb díszítőelemeket. "A Wood-Mizer famegmunkáló gépekkel különböző profilokat tudunk gyártani. Ezeket a díszes profilokat mind egy menetben gyártjuk. Az ügyfél szerelésre kész terméket kap. A megfelelő szerszám beszerelése után bármilyen kívánt stílusban gyárthatjuk ezeket az elemeket" – magyarázza Göran. "Elégedettek vagyunk ezekkel a gépekkel, és mivel ilyen jól működnek a műhelyünkben, más kézműveseknek és famegmunkálóknak is ajánljuk őket.”   

 

***

Iratkozzon fel a hírlevelünkre!
Kérjen értesítést e-mailben az exkluzív ajánlatainkról, új termékeinkről, és a különleges rendezvényeinkről.