Tölgy fűrészelése Wood-Mizer gépekkel Walesben

By Wood-Mizer, Europe

Sawmilling Oak with Wood-Mizer Machines at the Welsh Customer Days 2023

 

2023-ban az éves Wood-Mizer Ügyfélnapokat az észak-walesi Saint Asaphban, az Oak Frame Company-ben tartották. Simon Belfield, a szenvedélyes fűrészmester és cégtulajdonos különféle tölgy és vörösfenyő termékek készítésére szakosodott, beleértve a kész kabinokat, pavilonokat, garázsokat és kerti fészereket, de mindenekelőtt a tölgyfa tetőket, kereteket és építményeket. „Mindig is szerettem fával dolgozni” – mondja Simon. „A fa mindenki számára vonzó. Nagyon sok végfelhasználása van. Ez egyszerűen egy fenomenális alapanyag.”  

Simon Belfield mindig is rajongott a fáért, ezért a középiskola elvégzése után fakitermeléssel és asztalosmunkákkal foglalkozott. „Körülbelül 30 évvel ezelőtt kezdtem el a fűrészelést egy másik vállalkozóval együtt. Meg kell említenem Dai Watkin Jones fűrészes társamat, aki sokat segített a vállalkozásom megalapításában. Ezután létrehoztam a saját fűrészemet egy nagy, kör alakú keretes fogasléces gépre felépítve, amelyet később statikus szalagfűrésszé fejlesztettem. 13 évvel ezelőtt költöztem jelenlegi helyemre, és megvettem az első mobil fűrészgépemet, a Wood-Mizer LT40 Mobile-t” – mondja Simon. 

 

 

Simon LT40-es gépe nagyon jól teljesített a feldolgozott famennyiség tekintetében akkoriban. Úgy döntött azonban, hogy továbbfejleszti a termelést az LT70-es fűrészgéppel, amelyhez rönk asztalt, válogatóasztalt is rendelt, valamint felszerelte a gépet az EG300 deszkaélezővel is. „Úgy döntöttünk, hogy műhelyünket LT70-es gépsorral bővítjük, mert az szélesebb körű képességekkel rendelkezik, mint az LT40, és nagyobb áteresztőképességet tud felmutatni” – magyarázza Simon. „A strapabíró rönk asztal elegendő rönköt tud befogadni egy műszakhoz. A fűrészgép feje és munkapadja nagyobb rönkök kezelésére is alkalmas, ami jobb a szélesebb deszkákat kereső ügyfelek számára. A fűrészfej mögött deszkaujjak vannak, amelyek a frissen fűrészelt faanyagot a szállítószalagra helyezik, amely továbbítja azt a következő géphez. 

Az EG300 szintén elengedhetetlen gép Simon fűrészgépsorában, mivel pontos méretű deszkákat készít. „A tábla kijön a gépből, és továbbításra kerül a szélezőbe, ami leszélezi őket, és a kívánt méretű faanyagot állítja elő. Majd egymásra rakjuk a deszkákat és megy a szárítóba. Igaz, hogy a fűrészgépsorral kevesebb munkaerőre van szükségünk a feldolgozási folyamathoz, másrészt viszont tovább növeljük a foglalkoztatást a a szélezőn, a gyalugépen vagy a SlabMizeren.”

 

 

A Wood-Mizer által szervezett és az Oak Frame Company-vel közösen szervezett Welsh Customer Days kiváló alkalom volt a fafeldolgozó ipar újdonságainak felfedezésére. Látogatók tucatjai jöttek be Simon hátsó udvarába, hogy megnézzék a legújabb Wood-Mizer gépeket és berendezéseket, és megnézzék, hogyan alakítják át a tölgyet prémium fatermékekké. A gépek bemutatása mellett a látogatók a fával kapcsolatos témákban is megosztották véleményüket és tapasztalataikat fűrészes és famegmunkáló kollégákkal, valamint Simon Belfielddel és csapatával. 

„A tegnapi nap nagyon zsúfolt volt számunkra, hiszen rengetegen látogatták meg a bemutatót” – számol be Simon. „A Wood-Mizer bemutatott egy új gépet és berendezést, például a lenyűgöző LT15 WIDE akkumulátoros fűrészgépet, amely most debütál az Egyesült Királyságban, az LT15CLASSIC Mobile-t, az LT40 WIDE Mobile-t, az új, hatékony 25 LE-s dízelmotorral, az LT70 Mobile a legerősebb az összes között a G57-es benzinmotorral és az 50 mm széles szalagokkal, valamint bemutatásra került az LT70 WIDE statikus fűrészgép távirányítóval, rönk asztallal és deszkaválogatóval.” 

 

 

A bemutatón számos további Wood-Mizer gép is bemutatásra került a késztermékek hozzáadott értékének növelése érdekében: az asztallapok gyalulására szolgáló MB200 SlabMizer, a legújabb MP280 négyoldalas gyalu/csiszoló, valamint a bevált MP360 gyalu/csiszoló. „Nemrég készítettünk néhány tölgyfa asztallapot az MB200 SlabMizeren, ami fantasztikusra sikerült. Minden alkalommal, amikor egy új rönköt készülök felvágni, alig várom, hogy lássam, milyen textúrát és mintázatot fedezhetek fel benne. Ettől mindig eláll a lélegzetem” – vallja be Simon.   

„A négyoldalas MP360 gyalu/csiszoló remek kiegészítője a fűrészgépnek, mivel lehetővé teszi a széles deszkák és támasztékok gyors és precíz profilozását” – mutat rá Simon. „Ilyen az MB200 SlabMizer is, amely legfeljebb 1,4 m széles és 3,5 m hosszú falapok felületi megmunkálására szolgál. A SlabMizer képes arra, amire más gépek nem. A SlabMizerrel minimális mennyiségű anyagot szedhet le anélkül, hogy sokat veszítene a faanyag vastagságából. A széles táblák és faanyagok nagyon piacképesek, és a vásárlók hajlandóak felárat fizetni ezekért a prémium termékekért.” 

 

 

Végül a látogatók megtekinthették a legújabb, akkumulátoros Wood-Mizer LT15 fűrészgépet, amint egy hatalmas, 90 cm átmérőjű tölgyfa rönköt vág. A fűrész most mutatkozott be a brit piacon, és máris nagy figyelmet kapott az iparágban. „Az LT15 akkumulátoros fűrészgép a jól ismert LT15CLASSIC kialakításon alapul, amely kiváló tulajdonságokkal rendelkezik egy ilyen kis fűrészgéphez képest” – magyarázza Simon. „Jól megtervezett, csendes, kezelőbarát, lenyűgöző akkumulátor-üzemidővel. Ha kisvállalkozó lennék, az LT15 akkumulátoros fűrészgép felbecsülhetetlen értékű eszköz lenne a műhelyemben.”     

 

***

Iratkozzon fel a hírlevelünkre!
Kérjen értesítést e-mailben az exkluzív ajánlatainkról, új termékeinkről, és a különleges rendezvényeinkről.